Website met Romeinse geschiedenis van Alphen aan den Rijn

Website met Romeinse geschiedenis van Alphen aan den Rijn

De website RomeinsAlphen.nl gaat maandag 31 januari live. Op deze website wordt het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn belicht. Het kader is de Nedergermaanse Limes, sinds 2021 werelderfgoed, maar er wordt ingezoomd op de Alphense castella Albaniana en Nigrum Pullum. Het gaat om ónze Romeinen!

Foto’s: leden van Legio Secunda Augusta NL (foto: Eveline Verhoeve)

Op de website RomeinsAlphen.nl is het dagelijks leven heel belangrijk. Ook de achtergronden van dat leven en het hoe en waarom worden besproken. Centraal staan de militaire bezetters van onze regio, de bewoners van het kampdorp en de kleine inheemse nederzettingen, de scheepvaart op de Oude Rijn, het landschap en de omgeving.

Er is een antwoord op vragen als:
• Wat dragen die soldaten?
• Wat eten Romeinen?
• Hoe ziet castellum Albaniana eruit?
• Wie woont er in het kampdorp?
• Hoe maak je dat?

Veel van de artikelen hebben als uitgangspunt objecten die zijn gevonden tijdens de opgravingen in Alphen-Stad in 1998-1999 en 2000-2001. Wat is het, hoe zag het eruit toen het nieuw was en waarvoor is het gebruikt. De website is echter vooral leerzaam en leuk!

RomeinsAlphen.nl is verdeeld in zes thema’s: Romeins Rijk, Nedergermaanse Limes, Castellum Albaniana, Romeins leger, Kampdorp en Allerlei. Er zijn teksten, foto’s en illustraties. Het thema Allerlei wordt gevuld met een nieuwsfeed, hier staan aankondigingen en nieuwtjes. In een carrousel staan foto’s met highlights.

De website is duidelijk vormgegeven, gemakkelijk in gebruik en geschikt voor iedereen van 8 tot 88. Er is een goede uitgebreide zoekfunctie en een ondersteunende Facebookpagina. Op dit moment zijn er ruim honderd artikelen, dit aantal is medio augustus verdubbeld. Daarmee heeft RomeinsAlphen.nl een duidelijke rol in de viering van het Limesjaar 2022.

PERSBERICHT RomeinsAlphen nl - contubernium.jpg

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.