VOA-Magazine: Ondernemen

VOA-Magazine: Ondernemen

Blue Bricks wil het concept van de ‘groene campus’ ook voor andere bedrijven toegankelijk maken.

Tekst: Marco Beentjes. Foto’s: Remco van Vondelen.

Foto hierboven: Marcel Vilain (rechts): “Medewerkers de juiste faciliteiten bieden kan in deze omgeving optimaal.”

Urban Professionals in de polder

Sinds 2007 waren zij gevestigd in een kantoorpand op een industrieterrein. Mettertijd ervaarde Blue Bricks oprichter Ronald van Steennis hier steeds meer moeite om een hoog energieniveau vast te houden. Daarom wilde hij een werk­omgeving creëren waar hij zichzelf en z’n team met consultants juist kon opladen en inspireren. Een plek die voor creativiteit zou zorgen. Die vond hij in en rondom een oude boerderij, ergens tussen Zwammerdam en Alphen aan den Rijn

Het zou zomaar een format kunnen zijn voor een nieuw televisieprogramma: drop een groep hoogopgeleide jongprofessionals met maatpakken, nette schoenen en pumps in de polderklei, en dan kijken wat er gebeurt. Dat wordt vast lachen! 
De praktijk blijkt echter minder hilarisch, want hier is serieus onderzoek naar gedaan. Wat blijkt: bomen, struiken en waterpartijen scheppen de beste voorwaarden voor mensen om optimaal te presteren. Wanneer je je creativiteit wilt verhogen, jezelf opladen en inspireren dien je als professional dus op zoek te gaan naar het ‘groen en blauw’ op de kaart. Of op het beeldscherm van je navigatiesysteem in je elektrische leasebak natuurlijk.

We spreken Marcel Vilain, mede-eigenaar en onderdeel van het directieteam van Blue Bricks. Hij kwam in 2017 bij het bedrijf, een jaar nadat de boerderij en de grond eromheen waren aangekocht. “Hier aankomen ervaar ik steeds weer als een cadeautje”, lacht hij. “Zodra je de oprijlaan insteekt hoor je de vogels fluiten en de bijen zoemen. Het heeft gewoon iets.”

Vergaderen in een tipi of boomhut
En daar heeft hij een punt, want onze ervaring is van soortgelijke aard. Deze bijzondere werklocatie geeft het gevoel van middenin de natuur zijn. Buiten is er gelegenheid om in het zonnetje of overdekt te werken, er is een verwarmde vergadertipi en een brainstormschommel. Wie een balletje wil slaan kan gebruik­maken van de padelbaan achterop het erf. Er worden volop nieuwe bomen gepland en in één van de bestaande bomen is een boomhutwerkplek in voorbereiding. In de werkboerderij oogt alles strak en zakelijk, maar toch voelt alles huiselijk aan. Er is een cardiofitnessfaciliteit en een snooze stoel voor een klein powernapje. Allemaal keuzes die in het teken staan van het welbevinden van de mens. De gehele locatie wordt vanuit hetzelfde principe steeds verder doorontwikkeld.

BlueBricks foto weiland.jpg
“De medewerker staat bij ons op de eerste plek”, verklaart Marcel de keuzes. “Wij houden ons bezig met projecten die veranderingen teweeg brengen bij opdrachtgevers, onder andere op het gebied van IT. Onze mensen werken bij de klant, vanuit huis of vanaf deze locatie. Hier doen we ook veel aan persoonlijke ontwikkeling. Er is bijvoorbeeld een all-you-can-learn programma, waarmee je jezelf op allerlei vlakken kunt bekwamen. Vakinhoudelijke trainingen, leiderschapstrainingen, maar je kunt ook lifestyletrainingen en padel-les krijgen. Sommige zijn samen met de partner te volgen. 
Kortom: we willen medewerkers de juiste faciliteiten bieden, wat ons als werkgever aantrekkelijk maakt. Dat kan in deze omgeving optimaal.”

Nieuw plan: de groene campus
Dat al dat welbevinden het werk ten goede komt blijkt wel uit de groei van Blue Bricks. Sinds de komst naar de 
Steekterweg groeide het bedrijf van 30 naar 90 mensen. De verwachting luidt dat zij later dit jaar met 100 medewerkers het 15-jarig bestaan kunnen vieren. Met die mijlpaal in zicht is inmiddels echter ook een andere route ingezet, parallel aan de bestaande bedrijfsactiviteiten: het idee om het concept van een ‘groene campus’ ook voor andere bedrijven toegankelijk te maken.
“Ja, dat is het grote plan”, knikt Marcel bevestigend. “We hebben in 2021 de grond gekocht die zich achter ons terrein bevindt, een kale vlakte waar één keer per jaar mais op stond. Die vlakte wil Blue Bricks ontwikkelen tot eenzelfde innovatieve werkomgeving. Hier kunnen zich ook andere bedrijven vestigen, zodat zij kunnen delen in onze ervaring.” De ondernemer ziet het al helemaal voor zich: “Het wordt een innovatieve, groene kantoortuin in de meest letterlijke vorm: kleine, stijlvolle kantoren middenin de natuur. 4,5 ha grond die voor 80 procent bestaat uit bomen, struiken en water. Diverse bedrijven hebben al aangegeven zich hier graag te willen vestigen.”

Screenshot De Groene Campus.pdf.png
Samen werken in het groen
Momenteel buigt de gemeente zich over het idee, waarbij overwegend positieve geluiden weerklinken. Eerst is het zaak dat de overheden de juiste voorwaarden scheppen waarmee het plan werkelijkheid kan worden. Hoe dit project dan verder zakelijk vorm zal krijgen is nog onbekend. Marcel: “Een dergelijke ontwikkeling is voor ons geen core business. Natuurlijk zorgen we hiermee voor een mogelijkheid om vrijkomende landbouwgrond in deze omgeving op een goede manier te herontwikkelen. Maar eigenlijk vinden wij het gewoon plezierig om onze filosofie te delen met bedrijven en ook voor hen de ideale uitgangspunten te scheppen voor succes. Wat is er nu leuker dan je gedachtegoed verspreiden? Ik vind het een feestje!

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.