VOA-Magazine november 2022: Ledenbijdrage - Menken Orlando

VOA-Magazine november 2022: Ledenbijdrage - Menken Orlando

'Niet bang zijn om mensen een kans te geven'

Foto: in de productiehal presenteert procesoperator Sevinch Baldzha versgebakken chocoladerotsjes aan teamleider productie Dennis Aalbregt en directeur Robert Menken (links).

Tekst: Morvenna Goudkade. Foto: Peter Franken.

Van melk naar noten
In de familie Menken begon alles met melk: opa Menken had met zijn zoons een melkbedrijf. Eén van hen, Peter Menken, vader van Robert, begon in 1980 voor zichzelf en kwam in de notenbusiness terecht. In 1995 nam vader Peter, samen met zoons Robert en Peter-Paul, Orlando over. Het samengevoegde bedrijf kreeg de naam Menken Orlando. Tegenwoordig is het een internationale onderneming met 2.500 producten op het gebied van Japanse zoutjes, ontbijtmixen, noten, pitten, gedroogd fruit en chocoladespecialiteiten. Deze worden gebruikt voor private labels van supermarkten en voor het eigen label Mitsuba.

Het bedrijf bouwde recent een nieuwe duurzame fabriek en verhuisde de hele productie vanuit Den Haag en Groningen naar Hazerswoude. Daar zijn nu zo'n 180 mensen werkzaam. Het hoofdkantoor staat in Voorburg, met 70 medewerkers. De onderneming wordt geleid door Robert en Peter-Paul Menken, samen met Jan van der Horst.
Dennis Aalbregt (31) werkt al 11 jaar bij het bedrijf. "Ik was gestopt met mijn bakkersopleiding en solliciteerde bij Menken Orlando, gewoon omdat ik geld moest verdienen. Het beviel me goed, de mensen, het team. Ik heb me hier kunnen ontwikkelen, ben operator geweest en kwaliteitsmedewerker, maar nu ben ik teamleider en dat is wel echt mijn ding."

"Ik heb allerlei dingen kunnen proberen," zegt Aalbregt, "en ook in mijn huidige functie kan ik ontwikkelen en groeien. Ik kan mijn ambitie kwijt. Dat voelt heel goed."

In de productiehal van de chocoladerotsjes presenteert Sevinch Baldzha (41) met trots versgebakken lekkernijen aan haar collega's. De geboren Bulgaarse werkt sinds een jaar bij het bedrijf en is van uitzendkracht op de productieafdeling doorgegroeid naar procesoperator. "Toen ik bij Menken Orlando werd aangenomen, was ik heel blij, maar het was nog niet mijn ideale baan", vertelt Baldzha. "Eigenlijk wilde ik verpleegkundige worden, daar droomde ik van. Maar toen werd ik ziek en kwam ik in het ziekenhuis terecht. Daar zag ik hoe hard die verpleegkundigen werken, wat het werk inhoudt, ik had helemaal geen goed beeld daarvan."

Na de ziekenhuisopname waardeerde ze haar eigen baan des te meer, zegt ze. "Ik wilde graag zelfstandig werken en heb een interne opleiding mogen doen. Nu ben ik operator op de chocoladeafdeling ... mijn favoriete plek", lacht ze.

Menken Orlando Academy
Robert Menken luistert met een brede grijns naar de verhalen van zijn medewerkers. Hij kent iedereen, iedereen kent hem. De lijnen zijn kort bij Menken Orlando. "Wij bieden heel veel interne opleidingen en zijn bezig met een eigen Menken Orlando Academy. Van productie-opleidingen zoals voedselveiligheid, techniek, productkennis en hygiëne tot middenkader­ opleidingen zoals leidinggeven en timemanagement. Waarom we dat doen? We willen mensen stimuleren, hun ambities activeren. Als mensen ontdekken dat ze willen leren en verder willen komen, krijgen ze hier alle kansen."

Medewerkers die groeien en zich ontwikkelen zijn gelukkiger, is zijn overtuiging. "Deze medewerkers voelen zich gehoord, erkend, gaan beter functioneren. Dat is voor iedereen heel positief." Hij neemt dus ook mensen aan zonder vooropleiding of met een taalachterstand. "Wij geloven: als je in mensen gelooft, gaan mensen ook in zichzelf geloven. Opa deed het al, die aanpak zit in onze genen. Toen was het nog een zuivelfabriek, maar ook in die tijd konden mensen zich hier ontplooien. We willen gewoon een fijn bedrijf zijn om bij te werken."

Hij heeft nog wel een paar voorbeelden: "We zochten een productmanager, voor de marketingafdeling. Er solliciteerde een juridisch secretaresse met een eigen foodblog. Dat vonden we zo leuk, we hebben haar aangenomen. Behoorlijk out-of-the-box, maar het was hartstikke succesvol. We hebben ook een medewerker die voorheen in een supermarktmagazijn werkte, maar als hobby data had. Die kon hier van zijn hobby zijn werk maken. Je moet niet bang zijn om mensen een kans te geven. Gewoon proberen, je zult versteld staan."

Menken Orlando
Belgiëlaan 6
2391 PE Hazerswoude-Dorp
info@menkenorlando.nl
www.menkenorlando.nl

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.