VOA-Magazine november 2022: Ledenbijdrage - De kracht van lokale samenwerking

VOA-Magazine november 2022: Ledenbijdrage - De kracht van lokale samenwerking

Je zet toch nét even die stap extra

Tekst: Stefanie Zuidberg. Foto: Mirjam van Triest (Bymip)

Foto (v.l.n.r.): Han Kalkman, Erik van Klaveren, Peter Bruijnes, Ludo Goudkuil, Rob de Kloet

De VOA pleit er al jaren voor om lokaal (in) te kopen. Maar hoe ervaren ondernemers die lokale samenwerking? Voor de uitbreiding van hun productielocatie werkt Bakkerij Visser samen met Aannemingsbedrijf G. Bruijnes, Hillsafety, Goudkuil Bouwmanagement en Ponsioen Installatie Techniek. We vragen deze ondernemers welke voor- en nadelen zij ervaren.
 
Wat is volgens jullie de kracht van lokale samenwerking?
Erik van Klaveren (Bakkerij Visser) geeft aan dat je als ondernemers elkaar lokaal kunt versterken. "Bij onze service- en onderhoudspartijen zoals Hillsafety en Ponsioen is het een groot pluspunt dat ze dichtbij zitten. Maar ook met partijen die op projectbasis voor ons werken, zoals in dit geval Bruijnes en Goudkuil Bouw management, werkt die nabijheid heel prettig." Ludo Goudkuil (Goudkuil Bouwmanagement) vult aan dat lokale partijen minder de neiging hebben om sec op hun eigen­ belang te focussen. "Lokale ondernemers committeren zich meer aan het gezamenlijke belang. Ik ervaar bij hen een sterkere drive om er samen uit te komen."

Is nabijheid dus het grote pluspunt?
Dat is absoluut een voordeel volgens Erik, maar het belangrijkst is de kwaliteit die het oplevert. "We selecteren onze partners op kwaliteit en we merken dat die hoger ligt bij lokale partijen. Dat zit hem niet alleen in de kwaliteit van het bedrijf zelf, maar ook in de kwaliteit van de samenwerking. Bij lokale partijen is de betrokkenheid bij ons en bij elkaar groter. En dat leidt uiteindelijk tot een beter eindresultaat." Peter Bruijnes (Aannemings bedrijf G. Bruijnes) beaamt dat: "Bij een project 'in je eigen achtertuin' ga je wat makkelijker langs. Daardoor zie en spreek je elkaar vaker en loopt de afstemming soepeler." Han Kalkman (Hillsafety) vult aan: "We werken al aardig wat jaren samen en daardoor ken je elkaars proces ook goed. Het komt wel eens voor dat we Ponsioen vragen of ze werkzaamheden voor on kunnen uitvoeren als ze toch op locatie zijn. En vice versa. Dat werkt wel zo efficiënt."

Zijn jullie medewerkers net zo enthousiast?
De beslissing met wie er wordt samengewerkt wordt op directieniveau genomen. Het is de vraag in hoeverre dat wordt gedragen door de medewerkers. Peter geeft aan dat zijn medewerkers vanzelfsprekend blij zijn als ze op een project dichtbij huis werken, maar het gaat verder dan reistijd. "Al mijn medewerkers kennen Bakkerij Visser en willen graag een bijdrage leveren aan deze uitbreiding." Ook Han en Rob de Kloet (Ponsioen Installatie Techniek) ervaren dat enthousiasme onder hun medewerkers: "Monteurs die betrokken zijn geweest bij de bouw van de huidige bakkerij geven aan graag weer voor Bakkerij Visser te willen werken. Ook onze medewerkers zijn lokaal betrokken."

Hoe zit het met het prijskaartje van die lokale samenwerking?
Ofwel: mag de samenwerking met een lokale partij ook iets meer kosten? Dat is natuurlijk een lastige vraag wanneer een opdrachtgever met zijn opdrachtnemers aan tafel zit. Na een paar kwinkslagen geeft Erik aan dat ze - binnen redelijke grenzen - bereid zijn meer te betalen voor een lokale partij vanwege de kwaliteit die het oplevert. De anderen beamen dat.

Als voorbeeld geeft Ludo aan dat hij al zijn drukwerk lokaal laat produceren, terwijl er op internet veel lagere prijzen circuleren. Rob werkt zelf ook graag samen met lokale partijen. Zelfs bij gemeentelijke aanbestedingen bemerkt Rob de laatste jaren een positieve verschuiving. "Daar waar voorheen veelal werd geselecteerd op de laagste prijs, worden nu andere factoren als duurzaamheid en social return zwaarder meegewogen. En laten lokale partijen daar nu juist goed op scoren."

Jullie zijn wel heel eensgezind. Zit er dan geen enkel nadeel of risico aan lokaal samenwerken?
Het feit dat je elkaar goed kent en soms ook privé tegenkomt maakt de samenwerking leuk, maar daar kleeft uiteraard ook een risico aan. Harde noten kraken kan lastiger zijn als je elkaar overal tegenkomt. "En als het in een lokale samenwerking misgaat, dan gaat de tamtam snel rond. Dat is een nadeel, maar als je het goed doet juist weer een voordeel", aldus Erik. Han geeft aan dat er lokaal meer emotie bij komt kijken. "Je bent betrokken bij andere lokale ondernemers. En soms geef je dan in die emotie ook wel eens iets teveel weg."

Die nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen die Erik, Rob, Han, Ludo en Peter ervaren in een samenwerking met lokale ondernemers. Het geeft ze hooguit nog wat meer motivatie om die extra stap te zetten. Ze noemen niet voor niets het hek met hun reclamedoeken langs de bouwplaats trots hun 'Wall of Fame'. 

Bakkerij Visser, www.bakkerij-visser.nl
Goudkuil Bouwmanagement, www.gripopbouwen.nu
Aannemingsbedrijf G. Bruijnes, www.meerdanbouwen.nl
Hillsafety, www.hillsafety.nl
Ponsioen Installatie Techniek, www.ponsioenbv.nl

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.