VOA-Magazine: Ledenbijdrage - Fortune Coffee

VOA-Magazine: Ledenbijdrage - Fortune Coffee

"Als er maar goede koffie is". De Plek? Onbelangrijk.

Tekst: Manon Louwers, beeld: PR.

Wat je branche ook is en waar je ook gevestigd bent: zonder koffie ben je nergens. Het is een van de eerste (fysieke) dingen waarmee je klant en medewerker in aanraking komt. Dus je koffie kan maar beter goed zijn …

Je komt binnen bij een bedrijf waarmee je overweegt zaken te doen. De receptionist noteert netjes je naam, vraagt je plaats te nemen in de keurige lounge en vertelt dat je afspraak je zo komt halen. Of je zin hebt in koffie. Ja, je snakt ernaar. Ze gaat het voor je regelen. Voordat je een slok neemt ruik je het al: hier hebben ze niet geïnvesteerd in goede koffie. Wat is je indruk?

Visitekaartje van je bedrijf
“Waarschijnlijk niet zo best”, zegt Laurens Kaashoek van Fortune Coffee. “De koffiekwaliteit resoneert totaal niet met de rest van de uitstraling. Bij een net en goed georganiseerd bedrijf verwacht je een goede kwaliteit koffie.” Het is het visitekaartje van je bedrijf; het zorgt voor de eerste indruk. “Maar koffie zorgt er ook voor dat klanten en medewerkers zich welkom voelen”, zegt Laurens. “Een sollicitant die zenuwachtig binnenkomt, kan even tot zichzelf komen met een kopje koffie voordat hij het gesprek in gaat. Een collega die net in alle hectiek de kinderen naar school heeft gebracht, krijgt weer moed voor de nieuwe dag dankzij een rustig moment met een kop koffie. En koffie kan de ijsbreker zijn tijdens een new business gesprek. Kortom: onderschat het belang niet.”

plein10-selectie fortune koffie-87.jpg
Laurens Kaashoek

Betere werksfeer
77 procent van de werknemers in Nederland drinkt minstens één kop koffie op een dag. “In een productiebedrijf waar hard met de handen wordt gewerkt hebben medewerkers om half tien een enorme behoefte aan koffie; er is dan echt een koffiemoment. Bij een luxer kantoor is de context vaak iets anders. Tussen de werkzaamheden door of tijdens een afspraak wordt een kop koffie erbij gepakt. Voor beide geldt; koffie werkt verbindend en breekt een gesprek open. Het is een moment van reflectie, waarop over andere dingen dan het werk wordt gesproken. Goede koffie faciliteert dat gesprek.”

Koffie: onmisbaar voor de werkplek
Koffie heeft ook voordelen voor de gezondheid en productiviteit van je medewerkers. Het voorziet het lichaam van vocht, maar het voorkomt ook allerlei ziektes. Zo stelt het Voedingscentrum dat het drinken van twee tot vier koppen per dag, samenhangt met een ongeveer tien procent lager risico op hartziekten en een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat het drinken van vijf koppen koffie per dag samenhangt met een dertig procent(!) lager risico op diabetes type 2. Het maakt daarbij niet uit of je koffie met of zonder cafeïne drinkt.

Ook niet onbelangrijk: koffie maakt je medewerkers productiever. Dit geldt wél alleen voor koffie met cafeïne. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat adenosine (een stof die je moe maakt) zich tijdelijk niet aan je brein kan hechten. Je voelt je dus minder moe en kunt meer werk verzetten. Leuk weetje: je kan je kop koffie het beste tussen tien en twaalf uur ’s ochtends en twee en vijf uur ’s middags drinken. Dan is je niveau cortisol – een hormoon dat er uit zichzelf voor zorgt dat je je wakker voelt – het laagst. Koffie kan op die momenten het lage cortisolniveau compenseren. 

Wat ís goede koffie?
“Slechte koffie heeft veel vaker iets te maken met de afstelling van de machine, dan met de kwaliteit van die machine of de kwaliteit van de bonen”, vertelt Laurens. Volgens hem is het vele malen belangrijker dat de temperatuur goed is en dat er een juiste dosering koffie(bonen) wordt gebruikt. “Dat doet ontzettend veel met de smaak. Daarom krijgen onze medewerkers allemaal een baristacursus van een van de beste 
barista’s van Nederland. Ze leren onze machines op de juiste manier af te stellen. Je hoeft zeker niet de allerduurste machine of bonen aan te schaffen om écht goede koffie aan je medewerkers en klanten te kunnen bieden”, aldus Laurens.  

Fortune Coffee
Telefoon: 0172 404207
www.fortune.nl

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.