Nieuwsbrief 30 - 16 september 2020

Nieuwsbrief 30 - 16 september 2020

Kabinet zet in om investerend uit de crisis te komen en dit wordt positief door ondernemers ontvangen.

Ook Alphense ondernemers zetten in op de transitie naar circulair en concrete invulling aan duurzame herstelprogramma’s met de SDG Action Day. En de regionale ongelijkheid groeit. Met de laagste krimpverwachting in het Groene Hart. Maar let op... 

De nieuwsbrief en de informatievoorziening vanuit het Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o wordt samengesteld door de EDBA en Alphen Marketing in samenwerking met de VOA en de gemeente Alphen aan den Rijn.  Heeft u nieuws, informatie of commentaar? Mail ons op info@edbalphen.nl  Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier

Direct naar het EDBA Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn 

Plaatje koffertje Prinsjesdag.JPG

Ondernemers positief over koers om investerend uit de crisis te komen  
'Deze Rijksbegroting helpt Nederland investerend uit de crisis te komen. Het steun- en herstelpakket, het nieuwe Groeifonds, de nieuwe investeringskorting (BIK) en tal van andere maatregelen geven vertrouwen.' Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de Prinsjesdagstukken. Volgens de ondernemingsorganisaties is het zaak om eendrachtig te blijven samenwerken als sociale partners en kabinet. 'De afgelopen maanden hebben laten zien wat we dan voor elkaar kunnen krijgen als we er samen de schouders onder zetten.'

In de  Prinsjesdag nieuwsbrief van VNO-NCW en MKB-Nederland wordt een eerste overzicht voor ondernemers van de plannen voor het komende jaar, lopende zaken en het economisch beeld zoals deze gisteren, op Prinsjesdag 2020, door het kabinet bekend zijn gemaakt. 

25 september 2020 SDG Action Day  
In Nederland wordt de oproep voor een duurzaam en innovatief herstelprogramma om uit de huidige crisis steeds groter. Onder leiding van oud-premier Balkenende hebben inmiddels meer dan 300 grotere ondernemingen in Nederland zich uitgesproken voor ondersteuning van dit programma. In een eerdere nieuwsbrief hebben wij al aandacht besteed aan dit programma.

Op 25 september vindt in dit kader de virtuele SDG Action Day plaats met daarin, via diverse workshops, veel aandacht voor duurzame ontwikkeldoelstellingen.

Voorbeelden als de ontwikkeling van kweekvlees uit het lab, de inzet van wiskunde tegen honger, en het invullen van inclusiviteit in het onderwijs. Dit jaar wordt onder het thema Decade of Transformation aandacht besteed aan de belangrijke transities die nodig zijn om de Sustainable Development Goals te behalen in 2030. Met inspirerende sprekers en 38 verdiepende workshops is een breed programma samengesteld. Dus wil je je laten inspireren, wil je kennis delen en nieuwe partnerschappen ontdekken op dé dag voor SDG professionals, enthousiastelingen en studenten in Nederland. Doe mee!

Door corona groeit regionale ongelijkheid. Laagste krimpverwachting in het Groene Hart
De coronacrisis maakt de economische verschillen tussen regio’s in Nederland alleen maar groter. ‘Als de regionale ongelijkheid nog groter wordt, dan komen bepaalde regio’s voor steeds grotere opgaven te staan om leefbaarheid in hun gebied te handhaven.’

In het centrum van het land, waar het Groene Hart grotendeels in ligt, valt het waarschijnlijk enigszins mee met de laagste krimpverwachting. Dit schrijft de Rabobank deze week naar aanleiding van recent onderzoek.

Maar let op, de verschillen zijn relatief. In de regio met de laagste krimpverwachting bedraagt deze nog altijd 4,4 procent. De industriegebieden in de perifere delen van het land kunnen dit jaar de grootste krimp verwachten. Eerder onderzoek liet zien dat juist deze regio’s de afgelopen decennia aandeel in de nationale economie verloren. Dus als deze verwachting uitkomt, worden de verschillen in Nederland nóg groter. De coronacrisis vergroot dus de opgave waar deze regio’s al voor stonden. 

Workshop Alphense bedrijven gaan circulair  
Op 30 september 2020 vindt van 14.30 - 17.00 uur in wijkcentrum Swaenswijk een workshop Circulaire Economie plaats.

Of je nu actief bent in de bouw, horeca, maakindustrie, of zakelijke dienstverlening, als ondernemer heb je te maken met grondstoffen. Het voedsel dat je inkoopt en verkoopt, de bouwmaterialen die je gebruikt, het pand waar vanuit je werkt, overal heb je grondstoffen nodig. Circulair ondernemen biedt bedrijven kansen zorgvuldiger met grondstoffen en materialen om te gaan.

De workshop wordt aangeboden door een werkgroep vanuit de fractie van GroenLinks Alphen met ondersteuning van ondernemers zoals Vlasman, Veezel en Retourmatras, MAAK Haarlem en organisaties die zich al jaren inzetten voor de ontwikkeling naar een circulaire economie zoals Platform Groene Hart Werkt, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Circo en Van Leeuwen Multimedia zijn ook betrokken bij deze workshop.

Voor meer informatie klik hier

Aanmelden als deelnemer kan ook klik dan hier

 Wat wij verder lazen: 
Kom als gezond bedrijf de crisis door (via KvK)
Praktisch advies bij zwaar weer (via KvK)
De Dutch Sustainable Growth Coalition keert op 25 September 2020 terug.
Corona vergroot de ongelijkheid, ziet het CPB. Zzp’ers en flexkrachten krijgen de zwaarste klappen (via NRC)
Het geld is op – we gaan meer geld uitgeven. Dat is kort samengevat de paradoxale boodschap in de Miljoenennota (via NRC)
Gerichte steun aan het MKB ter versterking van de (lokale) economie
Is de anderhalve meter echt nog nodig? Vijf experts over de toekomst van social distancing

Bedankt voor het lezen. Tot volgende week!   

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze nieuwsbrief. 

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.