Interview met bestuurslid Matthijs Mulder

Interview met bestuurslid Matthijs Mulder

Starter, laat je zien!

Ben jij aan een avontuur als ondernemer begonnen of zet je een nieuw bedrijf op terwijl je al ondernemerservaring hebt? In beide gevallen word je dan bij de VOA als starter gekwalificeerd. In de eerste drie jaar na jouw inschrijving bij de KvK levert je dat de nodige voordelen op. Niet alleen in financieel opzicht (aflopende korting op de contributie), maar ook op andere manieren. Als starterscommissie, waarvan ik als VOA-bestuurslid voorzitter mag zijn, helpen we je namelijk graag om je weg in onze ondernemende gemeente te vinden. Alleen moet je er zelf natuurlijk ook wel iets voor doen.

Voordat ik daarop kom, begin ik met de faciliteiten die de starterscommissie allemaal aanbiedt. Daarbij denk ik om te beginnen aan het introduceren in het netwerk van de VOA, de grootste ondernemingsvereniging in Nederland. Wat we overigens niet doen, is actief acquisitie voor je plegen in dat netwerk. Wat we wel kunnen doen, is jou voorstellen aan leden waar je raakvlakken mee hebt. Dan moeten we natuurlijk wel van tevoren weten aan welk soort contacten jij behoefte hebt. Dat kun je ons mooi vertellen tijdens de startersbijeenkomsten, die vrijwel maandelijks door ons worden gehouden.

‘Zo werkt dat bij de VOA. Voor elkaar, met elkaar.’

Om je kennis te vergroten (en tegelijk je netwerk op te bouwen of uit te breiden), organiseren we regelmatig workshops. Die hebben over het algemeen duidelijke thema’s als ‘IT en privacy’, ‘Sales & Marketing’ of ‘Administratie en de fiscus’. Maar we laten ons ook graag verrassen door thema’s die jij als starter aanreikt. Uiteindelijk zijn die workshops niet voor ons bedoeld, maar voor jou. Als jij aangeeft dat je van een bepaald onderwerp meer wilt weten en meer starters daar ook interesse in hebben, doen wij ons best om dat voor je regelen. Zo werkt dat bij een vereniging als de VOA. Voor elkaar, met elkaar.

Gidsendiner
Zijn er nog meer activiteiten waarbij je kunt aansluiten om er je voordeel mee te doen? Jazeker! Neem bijvoorbeeld het gidsendiner, dat twee keer per jaar op onze agenda staat. Tijdens het voor-, hoofd- en nagerecht zit je met collega-starters aan drie verschillende tafels waar een door de wol geverfde ondernemer als gids fungeert en zijn of haar ervaringen met je deelt. Dat is ook een uitstekend moment om als starters onder elkaar belevenissen uit te wisselen. En als je het prettig vindt om met een van de gidsen na het diner een een-op-een- afspraak te maken, is dat ook geen enkel probleem. Zo’n avond vliegt trouwens voorbij en blijkt telkens weer een doorslaand succes te zijn.

De praktijk
We doen er van onze kant dus alles aan om het jou als zo starter zo makkelijk mogelijk te maken om te integreren in onze grote VOA-familie. Aan de andere kant kun je het voor jezelf een stuk eenvoudiger maken door veel aanwezig te zijn bij de activiteiten die voor jou worden georganiseerd. Jammer genoeg merken we in de praktijk nog weleens dat een starter zich vooral op de eigen business focust. Hoe begrijpelijk het ook is dat je jouw eigen zaakjes goed op orde wilt hebben, ik denk dat je daarmee jezelf tekortdoet. Hoe geweldig jij je bedrijf ook hebt ingericht, je zult anderen (je potentiële klanten) moeten laten weten wie je bent, wat je doet en - vooral - wat je voor hen kunt betekenen.

Stel je voor
Daarom raad ik elke starter - jong en oud, beginners en gevorderden - aan om erop uit te gaan. Ga naar zakelijke themabijeenkomsten, businessborrels, starterssessies en andere activiteiten waar je kennis kunt maken met ondernemers en managers uit het bedrijfsleven of de overheid. Stap op ze af, geef een hand en stel je voor. Laat je zien. Dat is de eerste voorwaarde om gezien te worden. En kom niet aan met het argument dat je daar geen tijd voor hebt. Ondernemen is simpelweg hard werken om je onderneming te laten groeien. Niet alleen van negen tot vijf, maar ook buiten die uren. Dan had je maar geen ondernemer moeten worden. Tot de volgende VOA-activiteit en alvast fijne feestdagen!

Matthijs Mulder

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.