Branche luidt noodklok: “Kringloopwinkels staat water aan de lippen”

De financiële situatie bij kringloopwinkels wordt met de dag nijpender, ook bij de kringloopwinkel in Alphen. Het merendeel van de kringloopbedrijven probeert medewerkers aan het werk te houden door de inname van goederen door te laten lopen. Maar zonder substantiële inkomsten uit verkoop moeten een aantal organisaties hun deuren al voorgoed sluiten.

Kringloopwinkels draaien voornamelijk dankzij de inkomsten uit de verkoop van tweedehandsgoederen. In tegenstelling tot de collega’s van andere retailbedrijven kopen kringloopbedrijven geen voorraad in. De winkelvoorraad wordt opgebouwd uit spullen, die brengende klanten aan de kringloopwinkels gunnen of die ze na het opruimen van hun kledingkasten deponeren in containers.

Verder wordt de winkelvoorraad aangevuld met spullen die worden opgehaald bij mensen thuis en bij bedrijven die gratis van een bepaalde voorraad af willen. Het opbouwen en bijhouden van de winkelvoorraad kost wél geld. Het ophalen, selecteren, sorteren, repareren en winkel klaarmaken en het verwerken van aanbod tot nieuwe producten is arbeidsintensief.

Sociale doelstelling

Kringloopbedrijven steken met liefde veel tijd en energie in hun tweede kerntaak; de sociale doelstelling. Leonie Reinders, directeur branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland: “De kopende en brengende klanten leveren niet alleen een bijdrage aan het milieu door hergebruik van goederen. Zij dragen ook bij aan het creëren van werkgelegenheid en het bieden van ontwikkel- en participatieplaatsen voor mensen die (nog) niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Voor deze mensen is het van cruciaal belang dat ze hun werkzaamheden en hun dagritme behouden. Dat vragen ze ook van ons. De kringlooporganisaties blijven tot nu toe in hen investeren. Wij zien dat dat hard nodig is om de sociale schade zo klein mogelijk te houden.”

Kringloopondernemers proberen meer gebruik te maken van internet, alleen leverde de onlineverkoop tot nu toe maar weinig inkomsten op. Afhalen bij de winkel is ook nauwelijks een druppel op de gloeiende plaat. Reinders: “Wij vragen de overheid nu of zij bereid is extra te investeren in een besparing op het milieu, geen extra heffingskosten te berekenen en de begeleiding van mensen door de kringlooporganisaties tijdelijk tegemoet te komen. De huidige regelingen zijn gewoonweg niet voldoende dekkend. Vandaar dat de branche een zeer dringende oproep doet om de deuren van deze essentiële voorziening voor mens en milieu per 3 maart aanstaande weer open te zetten.”

Op de foto: de Kringloopwinkel in Alphen, genomen voor de coronacrisis. 

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.