Woonforte start met doorstroom project

Veel mensen zijn op zoek naar een woning of naar een woning die beter bij hen past. Dit lukt op dit moment moeilijk. De woningmarkt zit op slot. Woonforte brengt daar verandering in door de stap van een eengezinswoning naar een gelijkvloerse woning aantrekkelijk te maken.

Dit betekent dat de eengezinswoning vrijkomt voor een gezin, die op hun beurt een andere huurwoning van Woonforte achterlaat. Deze woning wijst Woonforte toe aan een starter. 

Bewust stimuleren van doorstroming

Door bewust de doorstroming te stimuleren vanuit de bestaande voorraad naar de nieuwbouwwoningen of naar bestaande gelijkvloerse woningen, komen er in de bestaande voorraad woningen beschikbaar voor woningzoekenden.  

“We willen met dit project beweging brengen op de woningmarkt”, zegt Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte. “Hoe mooi is het als we meer mensen blij kunnen maken met een woning die bij hun past. We wijzen daarom meer woningen toe op basis van voorrang en met voordelen. Voor huurders die een eengezinswoning achterlaten en met een inkomen onder de sociale huurgrens, blijft bijvoorbeeld de huurprijs gelijk en zij krijgen tien dagen huur cadeau.” 

Voorlopig beperkte kansen

Voorlopig past Woonforte het Project Passend (t)huis toe bij bestaande woningen. Dat levert nog beperkte kansen op, aangezien er eerst een woning vrij moet komen. "Nieuwbouw is een vliegwiel om veel woningzoekenden aan een woning te helpen. Zodra we de nieuwe appartementen aan de Prins Bernhardlaan opleveren in 2021, komt de doorstroming verder op gang. In de Leeuwerik lieten door de voorrangsregels bijvoorbeeld 51 nieuwe huurders een eengezinswoning leeg achter, die weer werden toegewezen aan huurders die op zoek waren naar een nieuwe passende woning." Woonforte heeft uiteindelijk 110 huishoudens blij kunnen maken met een nieuwe woning.

Ook voordelen voor andere groepen

Niet alleen huurders uit eengezinswoningen krijgen voorrang, ook aan gezinnen (doorgroeiers), eenoudergezinnen (herstarters), jongeren onder de 23 jaar (starters), en spoedzoekers is gedacht in het Passend (t)huisproject.

Op de website van Woonforte staat uitgebreide informatie over het project. 

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.