WERKEN AAN BALANS

WERKEN AAN BALANS

Foto: Thijs Bezemer van Bezemer Fitness (rechts) legt de focus op sport en bewegingTekst: Eveline Verhoeve - Foto: Peter Franken

Fit zijn als voorwaarde voor succesvol ondernemen

We zitten er nog middenin: de coronapandemie. Voor veel ondernemers is het niet de fijnste periode in hun bedrijvige leven. Toch zullen we ooit spreken over het post-corona tijdperk. Behalve het bedrijfsmatig overleven, moeten ook het management en de werknemers klaar zijn voor later als alles weer normaal wordt. Daarvoor moet je wel fit zijn en gezond. Dus is het belangrijk om juist nu de vraag te stellen: hoe dan?

Bedrijven kijken al voorzichtig over de schutting naar het post-coronatijdperk. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat er meer verantwoordelijkheid kan worden genomen door bedrijven, onder meer voor problemen die op ons liggen te wachten na corona met als een speerpunt de gezondheidszorg.

Pijlers van fit zijn
Gezondheidszorg gaat niet alleen over de financiering van een zorgstelsel en de ziekenhuizen. Het gaat ook over mensen voordat zij in ‘de zorg’ belanden. Preventie dus. Hoe voorkom je als werkgever dat medewerkers ziek worden? Hoe zorg je voor een gezond klimaat binnen je bedrijf? Fit zijn is dan sowieso een vereiste. Fit in je lijf en fit in je hoofd. Heel belangrijk daarbij is preventie en dus gezond(er) leven. Op Thuisarts.nl, het online platform van het Nederlands Huisartsen Genootschap, staat veel toegankelijke informatie. Het platform zet ook de belangrijke pijlers voor fit zijn op een rij: sport & bewegen, voeding & leefstijl en geestelijke balans. 

Sport en bewegen
Thijs Bezemer, van VOAWARD-winnaar Bezemer Fitness in de Hooftstraat, is een echte ambassadeur van een betere leefstijl. In zijn bedrijf ligt de focus, uiteraard, op sport en bewegen, zowel binnen in de sportschool als in de buitenlucht. Bezemer biedt bedrijven speciale programma’s aan, zoals een bootcamp. “We geven bootcamps zowel bij het bedrijf voor de deur, zoals onlangs bij B & L Vastgoed, als op een locatie bijvoorbeeld het strand”, zegt een enthousiaste Thijs. “Als je op een leuke manier sport in een bedrijf integreert, is dat ook goed voor het team en de sfeer. Je leert elkaar op een andere manier kennen.” Daarnaast is er een belastingvoordeel voor werknemers die via het bedrijf waar zij werken gaan sporten in het fitnesscentrum. “Het bedrijf stuurt als het ware haar mensen naar ons toe. Zij kunnen dan zelf kiezen wat ze willen doen. De een doet graag yoga en de ander wil zich uitleven op een bokszak.” Nieuw is de Beach Bar aan de Zegerplas. Thijs is trots op zijn team en de familie, dat ook dit initiatief van de grond komt: “Bij het bruggetje naar het Aarkanaal bieden we een pleisterplaats voor sporters rond het meer en we geven lessen. Op het land is dat bijvoorbeeld yoga en op het water gaan we suppen. De instructeur staat op een eiland en de suppers om hem heen doen hun oefeningen op het water.” 

Als ‘we weer gewoon kunnen doen’ blijft het aanbod in de buitenlucht hetzelfde, maar alles in de sportschool komt er weer bij. En: “Ik ben erg blij met onze Alphense sportwethouder. Ik hoor van collega’s dat er in andere gemeenten minder naar mogelijkheden voor de bedrijven wordt gekeken. Gert-Jan Schotanus is heel betrokken en actief. Hij denkt echt met ons mee.”

Vitaliteitsplan
De Alphense wethouder heeft middenin e coronacrisis, september vorig jaar, het  Vitaliteitsplan gelanceerd. “Gezondheid is belangrijk voor een vitale samenleving”, zegt Gert-Jan Schotanus. “Gezondheidszorg kost Nederland ongeveer 110 miljard euro per jaar, dus is het een groot economisch probleem.” In het Vitaliteitsplan staat preventie voorop. De thema’s sport als middel, bewegen, gezondheid en preventie worden onder de noemer ‘vitaliteit’ integraal benaderd. Als een extra 10 procent van de inwoners van Alphen aan den Rijn de norm voor bewegen haalt, levert dat een waarde van 6,5 miljoen euro op. Hier profiteren, naast de mensen waar het om gaat, vooral de werkgevers van. 

De gemeente heeft voor het Vitaliteitsplan een driejarige subsidie ontvangen van het ministerie van VWS en werkt samen met tientallen organisaties. Dat aantal moet nog sterk worden uitgebreid. Een van de organisaties die met de gemeente samenwerkt, is de VOA. Werkgevers zijn namelijk gebaat bij gezonde en vitale medewerkers. “Ik ga met het plan straks langs de werkgevers”, zegt oud-VOA-voorzitter Eric Carree in het Vitaliteitsplan. Er is al samenwerking gezocht met een aantal bedrijven, bijvoorbeeld in de sportbranche en met de levensmiddelensector zoals de supermarkten. “We hebben in Nederland een suikerprobleem. Een supermarkt kan ervoor kiezen om bepaalde producten daarom op de onderste plank te zetten”, aldus Gert-Jan. “En er kan meer groenten en fruit in de schappen.”

Uitdaging
Mark Brandsen, directeur van Trias Totaal Groep B.V. met onder meer een arbodienst en een aantal fysiotherapiepraktijken, vertelde eind vorig jaar in een interview (VOA-Magazine oktober 2020) welke visie op gezondheid hij heeft voor het bedrijfsleven. “De aandacht voor gezondheid en vitaliteit moet omhoog. We moeten allemaal langer doorwerken, er is vergrijzing, een op de drie mensen krijgt binnen tien jaar een chronische ziekte. Bedrijven zijn daar nog niet goed mee bezig, daar helpen wij ze nu mee. Het is de grootste uitdaging voor de komende jaren.” Ook vertelde Mark dat het hem opvalt dat er een trend in opkomst is: “Steeds meer mensen zijn in coronatijd gaan hardlopen en fietsen. We zien dat omdat zij klachten krijgen en vaker bij ons komen met blessures.”

Arbeidsvoorwaarden
Uit een onderzoek van vacaturesite Indeed.nl blijkt dat werkgevers zich door de coronacrisis meer bewust zijn geworden van een andere manier van werken én dat potentiële werknemers zoeken naar bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden. Veel mensen blijken bijvoorbeeld thuiswerken prettig te vinden en zoeken hiernaar bij vacatures. Werkgevers spelen erop in en vinden het geestelijk welzijn van hun werknemers belangrijk. Arbeidsvoorwaarden die steeds vaker worden aangeboden, zijn onder meer thuiswerken (stijging 716 procent), sabbatical (stijging 194 procent) en flexibele werktijden (stijging 190 procent). Er wordt ook steeds vaker een goede werk-privébalans aangeboden, evenals een thuiswerkvergoeding. 

Stress
De balans tussen werk en privé is inmiddels zowel voor werknemers als voor werkgevers van belang. Een factor die je als bedrijf graag naar beneden ziet gaan, is het stressniveau van je werknemers. Mensen die goed in hun vel zitten, presteren nu eenmaal beter. NewFysic, met onder meer een vestiging in de Alphense St. Jorisstraat, geeft in haar behandelplannen voor afvallers, en online, onder meer tips om stress te verminderen. Want: stress zit ook een gezond gewicht in de weg. Belangrijk zijn meditatie en bewegen. Meditatie is een voor de hand liggende methode ‘om de geest te kalmeren’. Na acht weken mediteren kun je bijvoorbeeld informatie veel beter onthouden. Ook schrijven om inzichten te krijgen en naar muziek luisteren, helpen om stress te verminderen. Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook goed voor je brein. Je kunt beter leren, krijgt een beter geheugen én het vermindert stress. Je mindset, ook als het niet om stress gaat, is van invloed is op je eetgedrag. Op fit.nl, de website van het jaar 2019, is te lezen dat je meer eet als je afgeleid bent en dat bij het afleren van een slechte eetgewoonte een verhoogd bewustzijn belangrijker is dan wilskracht of motivatie.  

Voeding en energie
Naast minder stress en een goede mindset is ook de keuze van wat je eet van belang, en wanneer je iets eet. Sabine d’Hooghe van KPNI Praktijk Sabine zegt hierover: “De hele dag eten met tussendoortjes is het slechtste wat je kunt doen. Twee eetmomenten per dag is optimaal. Je spijsvertering duurt namelijk zes uur.” 

De twee maaltijden moeten worden samengesteld uit natuurlijk menseneten. Op het menu staan dan vis, gevogelte, eieren, groenten, fruit en noten. Daarbij is het belangrijk om vetrijk voedsel te kiezen en vet zit vooral in vis, avocado en noten. “Je brein heeft energie uit vet nodig, geen suikers uit koolhydraten.” Wellicht verrassend is dat de keuze voor een volkoren broodje met kaas niet goed voor je is. Volkoren granen beschadigen namelijk de darmen, dat wil je niet want je darmen moeten juist goed werken om energie te leveren. Ook bewerkt voedsel is geen goed idee. Dus eet geen vleeswaren, zuivel, vruchtensappen en snacks zoals bitterballen. Bedrijven met een kantine zouden tijdens de lunch het juiste voedsel aan moeten bieden, vindt Sabine. Wat zet je dan vooral op het menu? “Kippenpoten, fruit, salades, wraps en groenten.” 

Voor managers is het belangrijk om te weten dat besluiten op een nuchtere maag anders uit zullen vallen dan tijdens het eten. “Zijn er lastige onderhandelingen, dan kun je die beter op je nuchtere maag doen. Als je bijvoorbeeld in een team graag een gezamenlijk besluit wilt zien, dan moet je juist samen eten.”

Tips & adviezen (voor bedrijven)
Samenvattend zijn er drie pijlers waarop fit zijn is gebaseerd: sport & bewegen, voeding & leefstijl en geestelijk welzijn. Bedrijven kunnen een grotere rol spelen in het fit maken en houden van de werknemers. Dat kan binnen het bedrijf, in de kantine en tussen de werkzaamheden door. Het kan ook door werknemers te faciliteren met bijvoorbeeld een sportabonnement. Verder is het goed als bedrijf en werknemer samen de balans tussen werk en privé in de gaten houden.

DUS WAT KUN JE ALS BEDRIJF CONCREET DOEN? HIERONDER EEN LIJSTJE MET TIPS EN ADVIEZEN:

  • volg met je team een bootcamp
  • geef je werknemers een sportabonnement
  • zorg voor elk uur een 2-minuten krachttraining
  • sport (ook de 2-minutentraining) op nuchtere maag
  • doe mee met het Vitaliteitsplan
  • besteed aandacht aan vergrijzing
  • zorg voor geestelijk welzijn
  • verlaag het stressniveau
  • bewaak de balans tussen werk en privé
  • zorg voor de juiste voeding in de kantine
  • kies uit vis, kip, eieren, fruit, groenten en noten
  • samen eten = samen besluiten.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.