Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek biedt verenigingen ondersteuning

Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek biedt verenigingen ondersteuning

Het is een feit dat het verenigingsleven onder druk staat, Steeds minder mensen zijn bereid om verantwoordelijkheid te nemen of ergens tijd in te steken. “Je ziet dit in de terugloop van het aantal vrijwilligers”, stelt Dennis van den IJssel, eigenaar/oprichter van Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek. Juist in deze periode zijn voetbalverenigingen bezig om alles voor het aankomende voetbalseizoen in te richten. “Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek kan deze clubs hierbij helpen.”

Anno 2018 beschikt Nederland over een geweldige sport infrastructuur. Iedere gemeente heeft wel één of meer voetbalverenigingen; iedere vereniging heeft een mooi kunstgrasveld, een prima kantine en fraaie bijgebouwen. Op het veld moet het echter gebeuren, weet Dennis.

Steeds meer niveau
Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek kan clubs ondersteunen in de vorm van trainingen, wedstrijdprogramma’s, maar ook interne opleidingen voor trainers, coaches en ouders. “Als wij een club ondersteunen, zijn mensen van ons doordeweeks bij de trainingen aanwezig. Dan ontstaat een heel mooi effect. Wij zorgen ervoor dat watje op het veld doet, steeds meer niveau heeft. Als mensen iedere maand naar een willekeurige club moeten voor scholing, dan doen ze dat niet. Dat snap ik ook nog wel, want ze zijn vrijwilliger. Wanneer ze periodiek op de eigen club, maximaal zes keer per jaar, een stuk scholing aangeboden krijgen en ondersteuning op het veld, dan worden training geven en het verzorgen van begeleiding bij wedstrijden heel veel leuker.”

Het roer moet om, meent Dennis. “We moeten af van de manier zoals we het de afgelopen honderd jaar hebben gedaan. Een voetbalvereniging moet goed nadenken over haar identiteit en de kwaliteit die de verenging op het veld biedt bij trainingen en het spelen van wedstrijden. Hier kunnen wij een rol in spelen.”

Trainingscoördinator
Zo zijn er voetvalverenigingen in de regio die gebruikmaken van het trainingsprogramma van Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek, van de onder 8 tot en met de onder 19. Een aantal verenigingen wil daarnaast ook scholing krijgen voor deze programma’s. “Er zijn ook verenigingen die mensen van ons op de club willen hebben. De trainingscoördinator, zoals we dat noemen, is een uur voor aanvang van de eerste training aanwezig. Hij bouwt de organisatie op het veld op en instrueert de trainers. Daarna gaan de trainingscoördinator en de trainers aan de slag.”

Coaching on the job
“Op zo’n veld werkt de trainingscoördinator met vier teams”, vervolgt Dennis. “Het gaat dan om minimaal vijftig kinderen, soms wel honderd. Dat kost geld, maar als je die investering omrekent naar het aantal kinderen, dan is het een minimale investering en iedereen profiteert ervan. Niet uitsluitend de selectieteams, maar alle teams. Wanneer je aanwezig bent bij trainingen en wedstrijden, kun je het principe van coaching on the job toepassen. De vrijwilliger krijgt dan niet alleen handvatten van ons, maar ook de energie om door te blijven gaan.”

In de praktijk wordt bij een club vaak aan ouders gevraagd wie trainer en/of coach wil zijn. Hij krijgt dan een sleutel om ballen, hesjes en dopjes te pakken, zodat hij op het veld aan de slag kan. Daar stopt dan de ondersteuning. “Dit is niet een klacht richting een vereniging, maar een bewijs dat een vereniging alles met steeds minder mensen moet doen. Als wij de kar trekken, programma’s maken, opleiding verzorgen en de organisatie op het veld op ons nemen, dan zorgt dat ervoor dat de vrijwillige trainers een kleine taak hebben. Ze hebben een klein beetje verantwoordelijkheid en het kost niet veel tijd extra. Daardoor zijn ze eerder geneigd om dit te willen of blijven doen.”

Ambitie
Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek richt zich op het voetbal. Daar zitten twee kanten aan. Aan de ene kant alles wat op het veld gebeurt, zoals training, wedstrijden en scholing. Aan de andere kant heb je de vergadertafel. “Een vereniging heeft een bepaalde ambitie, visie of beleid en dat moet vertaald worden van papier naar de praktijk. Verenigingen blijven baas in eigen huis, maar ze vinden het wel prettig dat wij met onze jarenlange kennis en expertise een club kunnen adviseren in te nemen besluiten. Met ons concept proberen wij onze kennis, kunde en ervaring zoveel mogelijk te delen met mensen. Wij willen zoveel mogelijk mensen bij een vereniging koppelen aan iemand van ons, zodat er een soort olievlek ontstaat binnen een vereniging.”

Als voorbeeld wijst Dennis op FC Oudewater. “Wij zijn daar nu vijf jaar actief. Lars van Halteren begeleidt een groot aantal stagiaires vanuit de gemeente Oudewater en vanuit het onderwijs uit de regio. Deze stagiaires leiden we op tot zelfstandige trainers, waardoor je met steeds meer goede handjes de juiste dingen kunt doen.”

Bij Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek is veel mogelijk. Van heel kleinschalig tot heel groot. Een groot aantal voetbalverenigingen in de regio maakt al gebruik van de diensten van Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek. “Iedere club is welkom om een keus te maken in datgene waarin de club geïnteresseerd is”, aldus Dennis.

Over Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek
Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek richt zich in het kader van voetbalontwikkeling op het aanbieden van extra activiteiten voor jongens en meisjes in de leeftijdscategorie 6 tot 16 jaar. Bij Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek ligt het accent op het opleiden van jeugdspelers. Daarnaast ondersteunt Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek voetbalclubs in de breedste zin van het woord: zowel op het veld als ook aan de bestuurstafel. Denk aan coachen en opleiden van jeugdtrainers, een trainingsplan, het organiseren van trainersavonden, coördineren en het verzorgen van trainingen. Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek detacheert ook jeugdtrainers.

Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek werkt langdurig en structureel samen met FC Oudewater (voorheen Unio), VV Bodegraven, VV Stolwijk, CVV Jodan Boys (Gouda), VV Zwammerdam, RKVV Meerburg (Zoeterwoude), Rohda ’76 (Bodegraven), VV VEP (Woerden), Alphense Boys, SV ARC (Alphen aan den Rijn), CVV Berkel (Berkel en Rodenrijs), SV Nieuwkoop, GC & FC Olympia (Gouda) en SC Willingen (Willingen, Duitsland).

Meer informatie is te vinden op www.decompletetechniek.nl.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.