VOA TASKFORCE ENERGIE AKKOORD

VOA TASKFORCE ENERGIE AKKOORD

Ruud van Leeuwen van Duijvelaar Pompen over verplichte energiebesparing voor bedrijven: “De omgevingsdienst gaf pas echt helderheid”.

Veel bedrijven en instellingen worden toch min of meer voor het blok gezet: per 1 juli a.s. wordt de informatieplicht energiebesparing van kracht. Wat nu als jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas verbruikt? Ruud van Leeuwen, Manager Marketing & Facility bij Duijvelaar Pompen weet het antwoord: “Dan moet je jezelf vóór die datum toegang verschaffen tot het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de vragenlijst invullen. Het is de eerste stap naar verplichte maatregelen om energie te besparen.”

Zelf heeft Ruud van Leeuwen zich in korte tijd van de nieuwe regelgeving op de hoogte moeten stellen, sinds hij in januari van dit jaar verantwoordelijk werd voor het bedrijfspand van Duijvelaar Pompen in Alphen aan den Rijn. Reden is een op handen zijnde verbouwing van de kantoren, die sinds de oprichting van het bedrijf nogal eens zijn veranderd en verplaatst. Die kantoren gaan eind dit jaar op de schop, om een aantrekkelijk, modern werkklimaat te creëren voor de circa 180 kantoormedewerkers. Een gefaseerd project dat waarschijnlijk twee jaar zal duren. DP wil een werkgever zijn waar mensen productief zijn en zich goed voelen, en het klimaat speelt daarbij een belangrijke rol.

Natuurlijk moment
Het is wat men noemt een ‘natuurlijk moment’ om eventuele verplichtingen van overheidswege mee te nemen. En die zijn er. Verplichtingen op gebied van energiebesparing die de afgelopen jaren een beetje vaag bleven, onder meer vanwege een onduidelijke koppeling aan terugverdientijden. “Duijvelaar Pompen is een grootverbruiker van stroom”, vertelt Ruud van Leeuwen. Voor het productieproces van onze drukverhogingsinstallaties en pompen staan o.a. de nodige las- en stansmachines in onze hallen. Wij verbruiken enkele miljoenen kWh elektriciteit en tienduizenden kubieke meters gas. Ons tarief is daarop aangepast. Waar andere bedrijven bij energiebesparende maatregelen een terugverdientijd hebben van vijf jaar, kan dat voor DP wel tien jaar zijn.”

Deels laagdrempelig
Deze variabele factor was reden voor de overheid om de regelgeving opnieuw aan te passen. Te beginnen met het opstellen van een concrete lijst van erkende energiebesparingsmogelijkheden, die verplicht moeten worden uitgevoerd. Allemaal. En wel binnen vier jaar. Of eerder, als zich een logisch moment voordoet. Deze lijst is afhankelijk van bedrijfstype en omvang. “Een groot deel van die maatregelen is voor ons laagdrempelig, andere zijn complexer”, vertelt de facilitair manager. “Zo komen de koeling van de serverruimtes en de opstelling van de persluchtinstallatie aan de orde. Als je energiezuinige cv-ketels hebt kun je die al van het lijstje afstrepen. Warmwaterleidingen moeten grotendeels zijn geïsoleerd, verlichting mag niet onnodig aan blijven staan en de afzuiginstallatie moet naar een energiezuinige stand schakelen wanneer er niemand in de kamer is. Er zijn 20-25 maatregelen die wij worden geacht te nemen.”

Correct advies
Net als voor andere gebouwenbeheerders, was het voor Ruud van Leeuwen wel even zoeken naar correcte informatie over de nieuwe overheidsregels. “Nalezen op de website van de RVO gaf geen helder beeld”, geeft hij aan. “Ik wilde zeker weten dat we alles in de verbouwingsplannen meenemen wat verplicht en logisch is. Via de gemeente kwam ik in contact met een adviseur energiebesparing van Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). Die heeft mij klip en klaar uitgelegd hoe je de erkende maatregelenlijst moet interpreteren. Dat gaf echt duidelijkheid. In tegenstelling tot verwarrende verhalen van andere partijen, die vanuit onwetendheid of met commercieel belang een vertroebeld en zelfs onwaar beeld voorschotelden.”

“Wij leefden even in de veronderstelling dat we een soort audit zouden krijgen”, legt hij uit, “waarbij de auditor conclusies zou trekken. Die gedachte werd plat geslagen tot een simpele lijst: de erkende maatregelenlijst energiebesparing, waar je verplicht aan moet voldoen. Terugverdientijd of niet. Met die verplichting in het achterhoofd gaan we voor het binnenklimaat van de kantoren naar een geavanceerd systeem met warmteterugwinning, met veel locatieafhankelijke luchtverversing. Hoe het er precies uit gaat zien staat nog niet vast, daarvoor zijn we nog in gesprek met externe partijen, waaronder uit Alphen aan den Rijn.”

Beter werkklimaat
Duijvelaar pompen voert de verbouwing primair uit om een beter werkklimaat voor haar medewerkers te realiseren. Tegelijkertijd komt wel een aantal zaken samen: verbetering van de werkruimte, verhoging van het comfort van de kantoormedewerkers en de verplichte besparing van energie. Voor dit laatste aspect moet een eerste schematische rapportage plaatsvinden via het eLoket van RVO, volgens de ‘informatieplicht energiebesparing’. Voor de meeste organisaties is de deadline 1 juli 2019, de bedrijvencategorie waar Duijvelaar Pompen in valt heeft uitstel tot 5 december.

Oprecht advies
De ODMH heeft de opdracht van het Rijk om de erkende maatregelen in de toekomst te handhaven. Een vooruitzicht dat Ruud van Leeuwen uitnodigt om collega VOA-leden een oprechte tip te geven: “Stel jezelf goed op de hoogte. Bijvoorbeeld via voorlichting vanuit je branchevereniging. Maar met name via één op één advies door een specialist van de omgevingsdienst. Die is voor alle bedrijven en instellingen rechtstreeks te benaderen via 088-5450000 of energie@odmh.nl.”

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.