VOA-Magazine: Ondernemen

VOA-Magazine: Ondernemen

Bedrijfsverzamelgebouwen trekken ieder hun eigen soort huurders. 

Tekst: Marco Beentjes. Foto's: Peter Franken.

Als kleine of middelgrote onderneming ligt het voor de hand om te kiezen voor één van de vele bedrijfsverzamelgebouwen die zijn ontstaan. Voor dit artikel fladderen we door de regio voor enkele steekproeven. Wat denken bedrijven hier te vinden en vinden ze dat ook daadwerkelijk?

Zodra een zzp’er de noodzaak voelt om de werkkamer thuis te verruilen voor een meer zakelijke entourage, ligt de keuze voor een bedrijfsverzamelgebouw voor de hand. Zakelijk hokken is echter niet alleen populair onder kleine bedrijven; er zijn ook veel middelgrote bedrijven die de beschikbare vierkante meters in het pand delen met andere partijen.*

De Werf
Bloemen Architecten behoort tot de groep bedrijven die zijn bedrijfsruimte deelt met andere organisaties, zonder hier commercieel op te focussen. Het architecten­bureau kreeg de gelegenheid van de gemeente om een plan te ontwikkelen voor het hoofdgebouw op bedrijvenpark  De Werf, aan de Rijnhaven. “We zijn hier even goed voor gaan zitten, want er moest enorm veel aan gebeuren”, vertelt eigenaar Jeoffrey Bloemen. “Al snel kwamen we met het idee om andere creatieve bedrijven aan te trekken die niet alleen de lasten zouden delen, maar die ons ook meerwaarde kunnen leveren in de bedrijfs­voering. Zo versterken we elkaars positie. Nu, 2 jaar later, zitten we vol. Het feit dat het een bijzonder jaren ‘70 pand is zal daaraan hebben bijgedragen.”

Foto De Werf 2.jpg
Jeoffrey Bloemen en Jerom Kok wisselen ideeën uit in De Werf

De verwachte synergie blijkt in de praktijk al wat vruchten af te werpen. Jeoffrey: “We helpen elkaar en schuiven elkaar werk toe als dat mogelijk is. Mijn verwachting is dat die samenwerking verder zal groeien.” Er zijn ook zaken veranderd ten opzichte van het oorspronkelijke concept: “We hadden verwacht onze 
huurders in één grote, open ruimte onder te kunnen brengen, maar al snel merkten we dat er ook behoefte was aan concentratie en afzondering. Door hier glazen puien tussen te plaatsen hebben zij nu de keuze om de deur open te zetten of te sluiten tijdens een telefoontje of als je ’s avonds naar huis gaat.”

Je plek ‘eigen’ maken
Eén van de huurders op De Werf is softwareontwikkelaar Savvy.codes. Mede-eigenaar Jerom Kok voelt zich hier thuis. “Een bedrijfsruimte moet je passen”, is zijn mening. “Het in de wereld werkzaam zijn geeft mij persoonlijk een fijn gevoel. Daarbij is het prettig wanneer je je de plek eigen mag maken van je huisbaas, want we zitten hier toch 40 uur per week. Wij wilden onze muur blauw verven en dat is hier geen enkel probleem.”
Hij houdt ervan om tijdens de gemeenschappelijke lunch met mensen uit andere organisaties te sparren. “Als klein bedrijf werk je vaak met dezelfde mensen. Dit gebouw geeft het gevoel van een groter kantoor met meerdere collega’s. Je hoort nog eens wat en kunt elkaar van interessante contacten voorzien. Daar komt soms iets uit en soms niet, maar het blijft interessant. In mijn ervaring komen hier vanzelf dingen op je pad zolang je niet actief op zoek gaat naar omzet.”

Wiek Rozemond van Rozemond Tentoonstellingen zit verderop in het pand. Ook hij zoekt de verbinding met andere ondernemers. “Ik voel me thuis op De Werf, het is ongedwongen. Het leuke hier is dat er veel creatieve ondernemers zijn. Dat geeft enerzijds gezelligheid, waarmee je even uit je workflow komt en een keer een heel 
ander gesprek hebt. Daarnaast kun je elkaar op professioneel gebied als klankbord gebruiken.”

Frame Offices
Frame Offices biedt kantoorplekken voor ieder bedrijf in elk formaat. Met 17 ­vestigingen van Rotterdam tot aan Leeuwarden, betrok Frame Offices 5 jaar geleden het voormalige pand van de ­Rabobank aan de Flemingweg in Alphen aan den Rijn. Een pand op een mooie A1-locatie naast de N11, dat werd verbouwd om verschillende kantoren te kunnen verhuren. Met een 100% bezetting in de afgelopen jaren groeit de wachtlijst voor nieuwe bedrijven voor deze locatie nog steeds. Het aanbod varieert van flexplekken voor mensen die niet thuis willen of kunnen werken, tot kantoren over een hele of zelfs meerdere verdiepingen. Frame Offices in Alphen staat ook bekendom de twee vergaderzalen die, buiten de eigen huurders, ook vaak worden gebruikt door externe partijen. Zij profiteren van de centrale ligging in de Randstad en de goede bereikbaarheid via de N11.

Foto Frame Offices.jpg 
 Dilani Bloem en René Frederick in Frame Offices

Wat brengt zo’n plek je als huurder? “Niets maakt een kantoorgebouw zo waardevol als de drukke dynamiek van de mensen die erin werken”, antwoordt locatie­manager Dilani Bloem. Voor een goede office community met een sterke synergie ligt de uitdaging in het samenbrengen van verschillende ambities, 
functies en doelgroepen. “Een gevarieerde huurdersmix werkt een levendige community in de hand”, bevestigt zij. “Dat kan tot eventuele zakelijke samenwerkingen leiden, maar belangrijker is dat die variatie een sterke business vibe laadt. Een energie die makkelijk op te pakken is door de mensen die hier dagelijks werken, maar ook door de bezoekers van Frame Offices Alphen.”
“Onderlinge business is niet per se wat wij hier zoeken”, reageert René Frederick, eigenaar van communicatiebureau mediacontent.nu. Hij huurt één van de units in Frame Offices voor zichzelf en drie medewerkers. “Nee, de onderlinge dynamiek tussen de bedrijven in het gebouw is goed, maar daar hoeft geen business uit te komen. We helpen elkaar nu en dan waar nodig als goede buren. Soms als de koffie op is of met een oplader voor een telefoon. Of gewoon even vanuit je expertise meekijken, zonder gelijk een factuur te sturen. Dat werkt prima zo”, vindt René. “Daarnaast zijn de locatie en uitstraling van het pand heel positief. Onze zakelijke gasten zijn bij binnenkomst geïmponeerd door het hoge atrium en dat straalt af op je bedrijf.”

Plantariumgebouw
In Hazerswoude-Dorp, op het randje van Boskoop, zorgt Proba voor de exploitatie en het beheer van het Plantariumgebouw. Dat gebouw is eigendom van de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij. Onder het kassen-dak worden per jaar circa 20 beurzen en andere evenementen gedraaid, naast het feit dat er 15 bedrijven zijn 
ondergebracht. In grootte lopen deze bedrijven uiteen van 5 tot 50 medewerkers, mede afhankelijk van het seizoen. “De meeste van hen hebben een relatie met de kwekerijsector of met het organiseren van beurzen”, vertelt Ronald Baerwaldt van Proba. 
Er blijkt weinig verloop van huurders te zijn, mede door de flexibele (her-)indelingsmogelijkheden van de bestaande binnenruimte. “Wij proberen altijd mee te bewegen met de ontwikkelingen van de huurders, zowel naar boven als naar beneden”, verklaart Ronald. Die flexibiliteit uit zich ook in het gebruik van de beursruimte. “Soms hebben wij de ene dag een evenement en de volgende dag staat de ruimte vol met zonnepanelen. Dat kan hier allemaal.”

Foto Plantarium 1.jpg 
Ronald Baerwaldt en Marjon Vermeulen op de multi-inzetbare beursvloer van het Plantariumgbouw

Goed overleggen
Eén van de huurders is een oude bekende binnen de VOA. Evenementenstoffeerder en voormalig Onderneming van het Jaar Thearent richt zich weer op na een technische knock-out door de coronacrisis. Sinds februari van dit jaar werken zij vanuit het Plantariumgebouw. “Deze plek past ons als een nieuwe jas”, aldus operationeel directeur Marjon Vermeulen. “Met name vanwege de beursvloer. Wanneer er geen activiteiten zijn kunnen wij de vloer gebruiken om testbouwwerkzaamheden uit te voeren of tijdelijk materialen neer te zetten. Dit is een prettige, tijdelijke expansiemogelijkheid voor ons als huurders. ”Deze vrijheid houdt echter wel in dat er constant overleg moet plaatsvinden met de exploitant, over het gebruik van deze ruimte en de laad- en losplekken. Marjon: “Als je bij iemand anders in het pand komt moet je even aan elkaar wennen. Dat betekent regelmatig om de tafel zitten om zaken op elkaar af te stemmen. Wat kan beter? Wat moet volgende keer anders? In het Plantariumgebouw is iedereen dat gewend. Ik moet zeggen dat die samenwerking vlekkeloos verloopt.”

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.