VOA Magazine oktober 2023: #Shetoo

VOA Magazine oktober 2023: #Shetoo

'Bij mij staat het plezier voorop’

Tekst: Esther Daniëls, Fotografie: Marius Roos

Haar bedrijf ‘Fit met Jip’ bestaat nog maar twee jaar en nu al heeft Jip Simonis een grote en loyale klantenkring opgebouwd. Sporten was voor haarzelf altijd al een belangrijke uitlaatklep. Wanneer ze personal training geeft, brengt ze dat enthousiasme met verve over op haar klanten. Waar Jip is, is beweging. Of ze nu de deelnemers van de Obstacle Run opzweept tot grootse prestaties, scholieren tot het uiterste drijft bij Fort Alpha of zelf in de kopgroep eindigt van de 20 van Alphen: de lat ligt altijd hoog. En toch, hoe competitief ze ook is: “Bij mij staat het plezier voorop. Als mijn klanten graag komen sporten, houden ze dat veel langer vol dan wanneer het een moetje is.”

Naam:  Jip Simonis 
Adressed by:  She/her 
Geboortejaar: 2001
Gek op: Winnen, Alphen aan den Rijn, gezelligheid, Sunset Beachbar, alles wat met een bal/dumbbell/racket/stormbaan te maken heeft

Vertel eens, welke klanten weten jouw bedrijf zoal te vinden?
“Dat zijn mensen van jong tot oud, met verschillende motivaties. Net nog heb ik getraind met een vrouw van tachtig jaar, die graag fit wil blijven en daarin goed begeleid wil worden. Mijn jongste klant is een jaar of zes: een deelnemer van de wedstrijdzwemgroep die specifiek traint op conditie. Ik denk dat vitaliteit niet leeftijdgebonden is en dat iedereen wel wat meer beweging kan gebruiken. De manier waarop kan alleen verschillend zijn. Daar speel ik met mijn training op in. Ik zorg voor veel afwisseling en ontwikkel voor iedereen een maatwerk-aanpak. Daardoor wordt het nooit een sleur en blijven mensen komen. Een tijdje geleden kreeg ik een bedankbriefje van een klant, waarin hij schreef dat hij was veranderd van een levensgenieter in iemand die veel meer van het leven geniet. Dat vind ik fantastisch, dat ik iemand heb kunnen klaarstomen om zijn leven anders en gezonder in te richten.” 

Je bent 22 jaar. Wanneer kreeg je het plan om voor jezelf te beginnen? 
“Nadat ik het CIOS had afgerond, besloot ik niet meteen verder te studeren. Ik nam een tussenjaar waarin ik als personal trainer werkte bij andere sportscholen. Dat tussenjaar duurt inmiddels erg lang, want al snel ontwikkelde ik het plan om mijn eigen bedrijf te starten en van studeren is het nooit meer gekomen. Mijn vader, zelf ook ondernemer (ED: Harold Simonis, reclameman en jarenlang actief VOA-lid), hielp me aan een naam en een logo, en samen bouwden we de bijkeuken om tot trainingsruimte. Zo kon ik laagdrempelig en zonder al te hoge investeringen starten, want ik moest eerst mijn naam zien te vestigen als zelfstandig personal trainer. Dat ging veel sneller dan verwacht, want inmiddels zijn mijn werkweken tot de nok toe gevuld en huur ik mijn eigen ruimte bij sportschool JAWI.” 

Je bent inmiddels ook VOA-lid. Weten ondernemers uit het netwerk jou te vinden?
“Zeker, en dat is fijn, want ik merk dat ondernemers best vaak kampen met stress en daardoor een ongezonde leefstijl ontwikkelen. Ze nemen doorgaans weinig tijd voor zichzelf en vinden het lastig om hun agenda vrij te maken. Als ze dan bij mij komen, zie je dat vooral mannen soms moeite hebben om iets van mij aan te nemen. Ze denken dat ze mij fysiek de baas zijn en dat ik hun weinig kan leren. Na de eerste afspraak is die reserve er meestal wel af, want ik vind het gewoon ontzettend leuk om samen door het stof te gaan. Dat ik vrouw ben en jong, is dan helemaal geen issue meer. We werken gewoon samen aan hetzelfde doel; met veel plezier, maar als het moet kan ik ook heel streng zijn. Je betaalt mij immers om een doel te bereiken. En natuurlijk, ik vind het prima om eerst even een kop koffie te drinken om te landen en om je verhaal kwijt te kunnen, maar daarna gaan we aan de slag. En hard ook.” 

Wat zijn je ambities als ondernemer? Ben je straks eigenaar van een grote sportketen?
“Nee, in ieder geval niet van zo’n grote, onpersoonlijke formule. Ik heb wel de ambitie om te groeien, maar dan wil ik me eerst verder ontwikkelen op het gebied van leiderschap. Op dit moment ligt mijn passie echt bij de sport en bij het lesgeven, en voor de administratieve kant heb ik de hulp van een professioneel bedrijf uit het VOA-netwerk ingeroepen. Zij drukken me op het hart om dat onderdeel van de bedrijfsvoering gestructureerd in te richten, dus ik ben nu bezig om me daarin te verdiepen, zodat ik de financiën goed in de vingers krijg. Op termijn wil ik een medewerker aannemen, zodat we de taken kunnen verdelen en ik iets meer bewegingsvrijheid krijg. De afgelopen twee weken heb ik 85 uur training gegeven. Dan blijft er weinig tijd over voor andere dingen.”

Zoals?
“Ook voor mijn eigen ontspanning sport ik veel. Ik voetbal in een gemengd team van ARC en daarnaast vind ik het heerlijk om te hardlopen, te surfen of te padellen. Ik ben hartstikke competitief en ik wil dit jaar als eerste eindigen in de 20 van Alphen, dus er moet wel getraind worden. Mijn vriendin Charlotte en ik zouden best graag meer reizen, en aan de andere kant droom ik van huisje-boompje-beestje, ook al is onze relatie best nog pril. Ik weet wel dat ik voor altijd in Alphen blijf, dat denk ik echt. Iedereen kent elkaar, het is hier gezellig, en als ik naar buiten wil, heb ik alle ruimte. Klinkt dat burgerlijk?” 

Het klinkt vooral heel positief. Zie je nooit ergens tegenop?
“Nee, eigenlijk zeg ik overal ja op en doe ik alles tegelijk. Of nou ja, zo’n foto van mezelf, dat hoeft van mij dan weer niet. Ik snap dat ik het gezicht van Fit met Jip ben, maar liever zet ik mijn klanten op de voorgrond. Het draait namelijk niet om mij, maar om hen. Om de ouderen die langer fit thuis kunnen wonen. Om de kinderen die meer zelfvertrouwen krijgen. Om de ondernemers die hun energie weer voelen toenemen. Het is echt mijn missie om iedereen in beweging te krijgen. Oh ja, en ook dat mensen straks aan Harold vragen of hij de vader is van Jip, in plaats van andersom, hahaha.”

 

 

 

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.