VOA-Magazine november 2022: Ledenbijdrage - VMD Koster verzekeringsgroep

VOA-Magazine november 2022: Ledenbijdrage - VMD Koster verzekeringsgroep

Hoe één app ondernemers meer nachtrust bezorgt.

Foto: Herman Broere (rechts) en Jan Zwiers van VMD Koster werken met Naq Cyber

Doe jij er alles aan om schade door cybercriminaliteit te voorkomen? Het is een vraag die veel ondernemers slapeloze nachten bezorgt. Als directeur van VMD Koster is databeveiliging al jaren een prioriteit voor Herman Broere. Maar hoe weet je zeker dat je echt alles op orde hebt? Herman vond het antwoord bij Naq Cyber.

"Mede dankzij Naq Cyber weten we dat wij er alles aan doen om schade door cybercriminaliteit te voorkomen", vertelt Herman. "Je krijgt een online platform waar je alles op het gebied van cybersecurity en data bij elkaar hebt; inclusief een bedrijfsactieplan waarin je taken kunt toewijzen. En een dashboard voor het management en de individuele medewerkers. Maar er is veel meer."

Risico's in beeld
VMD Koster werkt zelf ook met Naq. Herman licht de werking kort toe: "Je start met de uitgebreide onboarding. Naq wil het bedrijf en de cyberrisico's volledig in beeld brengen. Het was dus niet een paar vinkjes zetten en klaar, maar serieus de gebruikte programma's en onze activiteiten in kaart brengen. Op basis van deze gegevens weet Naq welke protocollen en verwerkersovereenkomsten nodig zijn. Die documenten worden ook binnen de applicatie opgeslagen en bijgehouden."

Risico's samen aanpakken
"Risico's herkennen is leuk, maar het gaat er om dat we ze onder controle krijgen. Daarom levert Naq een lijst met concrete actiepunten. Gelukkig is het mogelijk om deze toe te wijzen aan de juiste mensen binnen het bedrijf. Per gebruikte applicatie krijg je in beeld welke beveiligingsacties zijn genomen en welke nog nodig zijn. En de acties zijn geprioriteerd: je weet dus wat de belangrijkste acties zijn die het eerst opgepakt moeten worden."

Training en testen
"Bij ons zitten 74 mensen achter een toetsenbord. Het is dus cruciaal dat je als werkgever de mensen traint om geen fouten te maken. Een nonchalante klik op een link kan de beveiliging fataal worden. Daarom is training een belangrijk onder­ deel van de diensten van Naq Cyber. Want kennis van dreigingen en cybersecurity moet simpelweg bij iedere medewerker op een hoog niveau zijn. Ook phishing­ testen horen daarom bij het pakket."

Wat levert het op?
"Voor mij zijn de belangrijkste voordelen: overzicht van de risico's, structuur in het aanpakken van de risico's en heldere actiepunten voor het verhogen van de cybersecurity. Dankzij Naq voldoen we aan de eisen van onze cyberverzekering. Zo bezorgt de app van Naq mij en veel andere ondernemers meer nachtrust", zegt Herman tot besluit.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.