VOA Magazine mei 2023 - VOA 70 JAAR

VOA Magazine mei 2023 - VOA 70 JAAR

Het beeld is nog zwart-wit wanneer ‘De Industriële Club’ in 1953 in de boeken verschijnt. Een club die zou uitgroeien tot de grootste lokale ondernemingsvereniging van Nederland. Een select aantal leden deelt veel historie met de VOA, waaronder Ponsioen, Avifauna en Kluthe.

Tekst: Marco Beentjes. Foto: Marius Roos.

Ponsioen Installatie Techniek

Opgericht in: 1839
Activiteit: Totaalinstallatiebedrijf op gebied van werktuigbouwkundige, sanitaire en elektrotechnische installaties
Directeur: Rob de Kloet
Locatie: Linnaeusweg 1, Alphen aan den Rijn

 

Alphen aan den Rijn, 1839. De schemering valt. Een functionaris ontsteekt de gaslantaarns op de openbare weg in Alphen aan den Rijn, geleverd door het dit jaar opgerichte bedrijf G. Ponsioen. Aan het hoofd staat de eerste van in totaal vijf generaties van de familie die de organisatie door 176 jaren heen zouden loodsen. In 2015 komt het in handen van Rob de Kloet: voor het eerst geen telg uit de Ponsioen-clan, maar de voormalig directeur van BAM Bouw en Techniek. Onder zijn leiding staat er anno 2023 een modern bedrijf met 70 man personeel, dat duurzame werktuigbouwkundige, sanitaire en elektrotechnische totaalinstallaties maakt en onderhoud.

VOA Mag mei 2023 Big Event Jubileum foto Rob de Kloet Ponsioen 10.jpg
Bakermat
Ponsioen Installatie Techniek heeft door de jaren heen altijd een sterke focus op de regio gehad. “Alphen is onze bakermat”, bevestigt Rob de Kloet. “We laten ons niet verleiden om verder het land in te trekken, hier ligt juist onze kracht. Als ik voor mezelf praat dan koester ik de verwantschap met lokale opdrachtgevers. Er is veel één op één contact waar business uit komt. Dat is één belangrijke drijfveer voor de focus op het Groene Hart. Daar komt bij: circa 90 procent van onze medewerkers komt uit Alphen aan den Rijn of de omliggende dorpen.”

Hij noemt de VOA een heel mooi platform voor het leggen van contacten. “Zelf merk ik dat met name door je expertise en medewerking te geven in commissies sterke relaties ontstaan. Je bent dedicated met een groep mensen aan de slag om het ondernemersklimaat te verbeteren. Mijn activiteiten in de commissies Duurzaamheid en Bedrijventerreinen vormen een mooie springplank tot samenwerking buiten de VOA. Niet dat alles automatisch gaat, maar waar je geeft komen zaken sneller naar je toe.”

Duurzaamheid
Zelf zou Rob in de toekomst graag zien dat binnen de VOA clusters ontstaan, wat de grootste lokale ondernemersclub van Nederland in zijn ogen voor velen overzichtelijker zou maken. “Dat stelt bedrijven met gedeelde belangen rondom een bepaald thema in staat om intensiever met elkaar op te trekken”, stipt hij aan. Zo’n thema zou ‘duurzaamheid’ kunnen zijn, een hot item bij de installateur. “Verduurzaming zal richting 2050 bepalen hoe Ponsioen Installatie Techniek zich verder ontwikkelt als bedrijf. Onder andere de Regionale Energiestrategie is hierin leidend voor onze regio en de wijze waarop.” 

Het bedrijf is klaar voor alles wat komen gaat. “Ons bedrijf staat goed op z’n poten. Vandaar onze slogan: ‘Uw totaaloplossing, nu en in de toekomst’. We laten het bestaande niet los, maar we zijn wel altijd bezig met die toekomst”, aldus Rob.

-------------------------------------------------------------------------------------

Vogelpark Avifauna

Opgericht in: 1950
Activiteit: Vogelpark
Directeur: John de Hoon
Locatie: Hoorn 59, Alphen aan den Rijn

 

Alphen aan den Rijn, 1949. Burgemeester Frans Schokking verzoekt Gerard van den Brink, eigenaar van een reeks hoedenzaken in de Randstad, om éénmalig zijn landgoed Ten Rhijn open te stellen. Dit om zijn brede verzameling vogels onder de aandacht te brengen van nieuwsgierige dorpsgenoten, die tot dan toe slechts de veren hebben kunnen aanschouwen op de deftige hoeden van zijn clientèle. De reacties zijn dermate enthousiast, dat op 17 mei 1950 het eerste vogelpark ter wereld in Alphen aan den Rijn wordt geopend.

VOA mei 2023_Big Event2_jubileum_Vogelpark Avifauna foto 5.jpg
Van tonen naar beleven

In 1956 neemt Martien van der Valk het park onder zijn hoede, waarna het logo met de toekan voortaan symbool komt te staan voor het gehele Van der Valk-concern. In de loop der jaren komen er in Alphen een hotel, restaurants, rondvaartboten, touringcars, een speeltuin en een casino bij, die van de synergie profiteren. Het voormalige woonhuis van de familie Van den Brink is het huidige á la carte restaurant. In 1999 verschuift het concept van het vogelpark van het tonen van aparte volières met een grote diversiteit aan vogels, naar meer beleving en het verhaal rondom de manier van leven. De wereld waar de vogels leven wordt goed voelbaar met de opening van het Australiëverblijf. 

Sinds 1999 is John de Hoon de directeur van het park. “Al ruim 70 jaar is onze kracht om op allerlei manieren te laten zien hoe mooi de natuur is, en mensen op diverse manieren te blijven verwonderen”, vertelt hij. “In de huidige tijd willen onze gasten niet meer passief naar vogels kijken, maar willen zij op reis naar de wereld waarin de dieren leven en dit beleven. Daarnaast ligt onze aandacht steeds meer op natuurbescherming. Waarbij we laten zien dat de natuur een samenhangend geheel is waarvan ook wíj afhankelijk zijn. Bezoekers ervaren dat ze helpen bij het voortbestaan door een duurzame manier van leven. Onze natuur- en milieueducatie op scholen is daar ook een mooi voorbeeld van. Daarmee geven wij invulling aan de maatschappelijke interesse.”

Toekomst
Sinds 2013 is Vogelpark Avifauna een zelfstandige stichting, losgekoppeld van het Van der Valk-concern. John ziet de toekomst met enthousiasme tegemoet. “We willen de grootste toeristische voorziening in het Groene Hart blijven, waarbij we een steeds grotere rol gaan spelen op het gebied van educatie, duurzaamheid, het opvangen van vogels voor de overheid, het ondersteunen van biodiversiteit en het helpen met beschermen van de natuur in het Groene Hart.”

Het lidmaatschap van de VOA duurt onverminderd voort sinds 1964. “Dat ligt voor ons voor de hand. Net zoals lidmaatschap van het vogelpark - als iconisch bedrijf met internationale bekendheid in Alphen - van toegevoegde waarde is voor de VOA. Binnen ons netwerk zijn tal van leuke, lokale initiatieven opgezet voor werknemers, wordt uitbesteed werk zoveel mogelijk lokaal uitgezet en is sinds jaar en dag samen opgetrokken op gebied van belangenbehartiging. We dragen elkaar een warm hart toe”, aldus de directeur.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kluthe Benelux BV (voorheen De Graaff & Baas)

Opgericht in: 1919
Directeur: Jeroen Westerveld
Activiteit: Fabrikant van chemische producten voor oppervlaktebehandeling
Locatie: Produktieweg 8, Alphen aan den Rijn

 

Alphen aan den Rijn, 1919. Huisschilders Willem de Graaff en Dirk Baas beginnen hun moderne ‘elektrische verffabriek’, waar anderen nog gebruik maken van stoom-aangedreven machines. De vakman kan bij hen terecht voor kwalitatief hoogwaardige verven, lakken en schildersspullen. In 1972 wordt het bedrijf ingelijfd door Kluthe. Het duurt nog tot 2000 voordat de naam De Graaff & Baas van de gevel verdwijnt en plaats maakt voor Kluthe Benelux BV. In 2009 wordt de verfproductie verplaatst binnen de groep en in 2016 de verkoopactiviteit verkocht. Sindsdien concentreert het bedrijf zich volledig op innovatieve, chemische producten voor oppervlaktebehandeling.

VOA mei 2023_Big Event2_jubileum_foto Kluthe Jeroen_Westerveld 5.jpg
Trots op duurzaamheid

Anno 2023 staat er een duurzame, hightech fabriek die CO2-neutraal draait. “Daar zijn we ongelofelijk trots op als chemisch productiebedrijf”, aldus directeur Jeroen Westerveld. “In ons werk zijn wij continu op zoek naar de juiste balans tussen mens, milieu en economie. Hoe kan het nog beter, schoner en hoe benutten we de kansen? Onze kracht door de jaren heen is dat we de juiste producten voor de juiste markt ontwikkelen. We produceren altijd topkwaliteit en we doen dat op een goede manier. Dat vormt de basis voor tevreden klanten en die komen nu eenmaal graag bij je terug.”

Het bedrijf bestaat dit jaar 104 jaar. Kluthe beschouwt zichzelf als een oeroud Alphens bedrijf, met 70 medewerkers die veelal uit de directe omgeving afkomstig zijn. Jeroen: “Die mensen willen wij graag behouden, en ook daarom doen we er alles aan om hier te blijven. Wij bezigen het motto: ‘think global, act local’. We vormen onderdeel van een globale privéonderneming met 44 vestigingen wereldwijd, en richten ons - zoals de naam al verklapt - op de Beneluxmarkt, maar Alphen aan den Rijn is de thuisbasis van ons bedrijf.”

Samen optrekken
Het bedrijf is al sinds 1953 zeer tevreden VOA-lid en doet graag aan cherry picking waar het de bijeenkomsten betreft, liefst van meer algemene aard. “We zijn een hightech chemiebedrijf in een specialistische branche. Daarmee beschikken we over unieke vakinhoudelijke kennis, maar er kan altijd een situatie ontstaan dat je gezamenlijk moet optrekken of wilt overleggen. Aansluiting bij de VOA voorkomt dat je als onderneming in de situatie kunt komen dat je moederziel alleen in de woestijn staat te roepen.” Hij ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. “Wij zijn toonaangevend als chemisch productiebedrijf in de metaal- en de lakverwerkende industrie, met de ambitie om verder te groeien. Daar zijn we iedere dag hard voor in de weer.”

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.