VOA-Magazine mei 2023: Ledenbijdrage - Rijnvicus

VOA-Magazine mei 2023: Ledenbijdrage - Rijnvicus

Rijnvicus opent unieke simulatieomgeving logistieke branche, zodat werkzoekenden nog vollediger worden opgeleid

Tekst: Daniëlle Muit, Foto’s: Peter Franken.

Rijnvicus heeft een grote koerswijziging doorgemaakt. Van productiebedrijf naar sociaal ontwikkelbedrijf, waarbij het laten ontwikkelen van mensen en ze blijvend aan een baan helpen centraal staat. Omdat zij vinden dat iedereen kan en mag werken. Op 22 februari heeft Annelies Doornbosch, directeur, samen met wethouder Anouk Noordermeer een nieuwe simulatieomgeving, binnen de leerlijn logistiek, geopend. Hier maken werkzoekenden op een veilige en realistische manier kennis met alle facetten, voordat ze het ´echte´ magazijn ingaan en doorstromen naar een betaalde baan. Een nieuw paradepaardje van sociaal ondernemen, waar ze trots op zijn.

Leerlijn logistiek
Vroeger lag de nadruk meer op alleen het matchen van werkzoekenden en werk. “Die tijd is voorbij,” legt Annelies uit, “vanwege de mismatch op de arbeidsmarkt ligt een grotere nadruk op ontwikkeling en opleiding. We laten ze leren én praktijkervaring opdoen. We hebben diverse leerlijnen, waarvan logistiek er één is. Alphen aan den Rijn huisvest veel logistieke bedrijven en deze sector heeft veel vacatures.” De leerlijn waar Annelies over vertelt is een mooi voorbeeld van de zogenaamde triple helix-samenwerking waarbij onderwijs, ondernemers en overheid zich samen inzetten voor de kennismaatschappij. “Ondernemers hebben geholpen hoe je een leerlijn inricht. Ook staan zij klaar om onze werkzoekenden verder op te leiden of in dienst te nemen. De onderwijskant doen wij samen met mboRijnland, onze vaste partner. De werkzoekenden worden opgeleid tot mbo-niveau 1. Lukt het niet dit diploma te halen? Dan krijgen ze een deelcertificaat of praktijkverklaring.”

Brancheteam Transport en Logistiek
Logistiek is een sector waar veel werk in is en daar leidt Rijnvicus mensen voor op. Daarom is ook het brancheteam Transport en Logistiek van het Werkgeversservicepunt Holland Rijnland aangehaakt, waar Rijnvicus onderdeel van uitmaakt. Zij bieden ondernemers hulp bij het vinden van werkzoekenden en denken mee over allerlei regelingen. De branchecoördinator is Lisa van der Hulst (Rijnvicus). Annelies: “De brancheteams bieden ondernemers hulp bij het vinden van werkzoekenden en denken mee over allerlei regelingen. Hierdoor zijn de lijnen met ondernemers kort: wat hebben zij van ons nodig en hoe kunnen wij zo goed mogelijk helpen bij arbeidsmarktvraagstukken? Ons doel: voorkomen dat mensen uitvallen en weer een teleurstelling op de arbeidsmarkt moeten verwerken.”

Welke kandidaten stappen in onze leerlijn?
“Wij helpen voornamelijk mensen met een arbeidshandicap aan het werk. En we begeleiden jaarlijks 700 mensen vanuit de bijstand richting een betaalde baan. Binnen deze groep vallen ook statushouders. Hier zit veel arbeidspotentieel, alleen de culturele verschillen en taalproblemen zijn soms een uitdaging. Daarom geven wij taalbegeleiding binnen alle leerlijnen, zodat ze ook de vaktaal begrijpen. Jonge mensen die beter leren door te doen in de praktijk dan in de schoolbank, komen via School@work hun mbo-diploma bij ons halen.”

Sociaal ondernemen: denk inclusief in plaats van exclusief
In Nederland is het niet voor iedereen even makkelijk een betaalde baan te vinden. Binnen een inclusieve samenleving moet iedereen evenveel kansen hebben. Annelies: “Daar maken wij ons hard voor; wij zetten in op vak- en werknemersvaardigheden. Driekwart van de mensen in de bijstand heeft geen startkwalificatie. Hierdoor kunnen zij niet laten zien wat ze in hun mars hebben; zonder diploma is de kans op een baan klein. Daarom helpen we mensen niet alleen aan een baan, maar ook - of juist - aan papieren/deelcertificaten.”
Als ondernemer/werkgever een exclusief steentje bijdragen aan een inclusieve samenleving? Dat kan via onze Stappentrapmethode: vind geschikt personeel en laat ze verder ontwikkelen bij werkgevers uit de regio. Met als uitgangspunt: iedereen moet een kans krijgen op de arbeidsmarkt. “Nadat de werkzoekende klaar is met de opleiding, leiden ondernemers ze verder op of nemen ze in dienst. We laten deze mensen pas los, als we zien dat ze blijvend hun werkplek hebben gevonden” voegt Annelies toe.

Opening simulatieomgeving 22 februari
De nieuwe simulatieomgeving, uniek voor de regio, is feestelijk geopend. Hoe werkt het? “Werkzoekenden, die een baan binnen de logistiek ambiëren, oefenen een tijd. De opleiding wordt voortgezet in een echt magazijn. Daarna stromen ze door naar een werkgever om verder te leren in de praktijk of naar werk.”
Waarom is deze simulatie ontwikkeld? “Rondlopen in een magazijn is gevaarlijk. En je verstoort het gewone werk. Binnen de veilige omgeving geven we alle aandacht aan de werkzoekenden en leren we alles wat zij in de praktijk nodig hebben,” legt Annelies uit. “Ze staan onder begeleiding van een praktijkopleider die hen opleidt. Behalen ze alle deelverklaringen? Dan zijn ze klaar voor een baan als logistiek medewerker. De eerste klas is inmiddels gestart en twee statushouders behaalden al hun praktijkverklaring. Onze ambitie is om de klassen goed gevuld te houden. In eerste instantie voor mensen vanuit Rijnvicus. Hebben we lege plekken? Dan zijn mensen via het UWV of andere collega-organisaties meer dan welkom.”

De logistieke sector is een dynamische sector binnen Alphen
“Heb jij veel openstaande vacatures of wil je de eerste stappen zetten op het vlak van sociaal ondernemen? Ik nodig je uit en geef je graag een rondleiding, zodat je kunt zien hoe werkzoekenden worden opgeleid. Zelf mensen opleiden, maar weet je niet hoe? Ook daarin zijn we jouw partner. Binnen de logistieke tak van onze Stappentrap hebben we nog ruimte voor nieuwe bedrijven. Maak een afspraak, dan bespreken we de mogelijkheden” sluit Annelies af.

Contactgegevens
Rijnvicus
Distributieweg 10
2404 CK Alphen aan den Rijn
info@rijnvicus.nl
0172 - 504 504

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.