VOA-Magazine mei 2023: Ledenbijdrage - Goudkuil Bouwmanagement

VOA-Magazine mei 2023: Ledenbijdrage - Goudkuil Bouwmanagement

Het verduurzamen van je bedrijfspand is ‘low hanging fruit’

Tekst: Stefanie Zuidberg. Fotografie: ByMip

Dit magazine is een pleidooi aan ondernemers om nu echt serieuze stappen te gaan maken op het gebied van duurzaamheid. Een oproep om je bedrijf circulair te gaan maken en de Sustainable Development Goals van de VN niet alleen te omarmen, maar ze te verankeren in je bedrijfsprocessen. Kiezen voor duurzaamheid is feitelijk geen keuze meer, want vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met de ingrijpende consequenties van de klimaatverandering. In deze complexe duurzaamheidstransitie vormt het verduurzamen van je bedrijfspand het ‘low hanging fruit’. En je kunt er vandaag al mee beginnen!

Een gezonde businesscase
Wij adviseren onze opdrachtgevers gevraagd en ongevraagd over verduurzaming van hun vastgoed. Natuurlijk levert ons dat werk op, maar onze intrinsieke drijfveer is dat we vinden dat we met zijn allen de verantwoordelijkheid dragen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Of op zijn minst af te remmen. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat verduurzamen niet alleen een kostenpost hoeft te zijn, maar dat er een gezonde businesscase te maken valt van duurzaamheid. 
In die overtuiging werden we laatst gesterkt tijdens het congres ‘Het perfecte duurzame gebouw’. Een directeur van een groot installatie(advies)bureau die al een flink aantal jaren betrokken is bij grote nieuwbouwprojecten zei daar: “Als ik terug kijk dan zijn koplopers op het gebied van duurzaamheid er nooit minder van geworden. Ondernemers die voorheen meer hebben gedaan dan wat op dat moment wettelijk vereist was, hebben nu meer profijt dan degenen die zich toen aan de minimale eisen hebben gehouden.” No time to waste dus!

Starten met het verduurzamen van je bedrijfspand
Als je een nieuw bedrijfspand laat bouwen is het relatief eenvoudig om duurzaamheid vanaf de start mee te nemen in de plannen. Maar ook als je een bestaand bedrijfspand hebt, kun je direct starten met het verduurzamen ervan. Je kunt ervoor kiezen om direct een aantal duurzame maatregelen te treffen (aanleg van zonnepanelen en isoleren), dan profiteer je ook direct. Maar als dat technisch of financieel niet haalbaar is, doe je er verstandig om verduurzaming te combineren met het geplande onderhoud aan je bedrijfspand. 

Van MJOP naar DMJOP
In een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) staan alle onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat het bedrijfspand in (dezelfde) goede staat blijft. Een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP) gaat een stap verder. Hier gaat het niet alleen om inzicht in welke onderhoudswerkzaamheden er wanneer en tegen welke kosten moeten gebeuren. Het gaat er bij een DMJOP om dat je voldoet aan de wettelijke eisen rondom energiebesparing, veiligheid en binnenklimaat. Een DMJOP is dus breder en vollediger.

Het MJOP hoeft niet de prullenbak in
Een duurzaam meerjaren onderhoudsplan vervangt het MJOP niet, het is een aanvulling op het MJOP. Het DMJOP wordt gemaakt op basis van het MJOP en aangevuld met een energie prestatie advies. Een DMJOP geeft concrete handvatten voor het verduurzamen van je bedrijfspand en koppelt deze aan natuurlijke vervangmomenten. Als je al beschikt over een MJOP voor je bedrijfspand, dan voeg je daar dus feitelijk een duurzame ‘laag’ aan toe. Heb je nog geen MJOP, dan kun je direct starten met het laten opstellen van een DMJOP waarin regulier benodigd onderhoud gecombineerd wordt met duurzaamheidsmaatregelen. 

Meedenken als ondernemer
Wij hebben bij Goudkuil Bouwmanagement de kennis en expertise in huis om je te adviseren over het onderhouden en verduurzamen van je vastgoed. Dat doen we als onafhankelijke partij met de kwaliteit waarmee we de afgelopen 22 jaar een uitstekende reputatie hebben opgebouwd in de regio. Maar misschien is onze belangrijkste kracht en meerwaarde in deze dat we met je meedenken als ondernemer. We leveren dus niet alleen een lijst met mogelijkheden en kosten op, maar bekijken ook welke maatregelen het beste aansluiten bij jouw strategie en situatie. 
We helpen je graag bij het verduurzamen van je pand en het realiseren van een gezonde businesscase. Neem contact met ons op of scan voor meer informatie de QR code.


De voordelen van een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan 

Met planmatig onderhoud blijft een bedrijfspand aantrekkelijk voor huurders en gebruikers. Aan de hand van een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan kan een gebouw op natuurlijke vervangmomenten worden verduurzaamd.
Verder draagt een DMJOP bij aan:

• Verlaging van de exploitatielasten
• Besparing op de energiekosten
• Een waardevast bedrijfspand
• Verlenging van de levensduur van je bedrijfspand
• Een prettig binnenklimaat
• Imago – en identiteitsverbetering van je bedrijf

 

Goudkuil Bouwmanagement    
Rijndijk 276
2394 AP Hazerswoude Rijndijk
071 – 341 68 00
info@gripopbouwen.nu
www.gripopbouwen.nu

QR-code Goudkuil Bouwmanagement.jpg

 

 

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.