Via Albaniana opent volgende week: de unieke Romeinse weg in Museumpark Archeon

Via Albaniana opent volgende week: de unieke Romeinse weg in Museumpark Archeon

In Museumpark Archeon vindt op vrijdag 10 september de opening plaats van de speciale Romeinse weg, de Via Albaniana en de bijbehorende nieuwe tentoonstelling over de aanleg van Romeinse wegen in Nederland en in Europa.

De vereniging Vrienden van Archeon (VVvA) bestaat dit jaar 25 jaar en is een bloeiende vereniging van ruim 400 leden, waarvan bijna de helft als vrijwilliger actief is in het museumpark als archeotolk, gids, broeder, bijenhouder, boogschutter, of actief in de groengroep en bouwgroep, of werk verricht voor de vereniging zelf.

Museumpark Archeon is een van de bijzonderste openluchtparken van Europa. De Vrienden Museumpark Archeon ondersteunen het park met vrijwilligerswerk, donaties, legaten en enthousiasme. “Wat we er voor terugkrijgen is een plek waar we onze passie voor geschiedenis en archeologie kwijt kunnen en tegelijk het behoud van dit cultureel erfgoed.”

Via Albaniana

De VvvA biedt in het kader van haar jubileum een uniek geschenk aan Museumpark Archeon, de met eigen handen en op authentieke wijze aangelegde Romeinse weg, de Via Albaniana. Een grote groep vrijwilligers legde deze samen met medewerkers van Museumpark Archeon op de traditionele wijze aan zoals de Romeinen dat circa 2.000 jaar geleden ook deden.

Romeinse wegen werden volgens standaard principes aangelegd, waardoor zij snel konden worden gebouwd. Vaak wordt gedacht dat Romeinse wegen altijd bekleed werden met grote platte dekstenen, maar de meeste wegen in het Romeinse Rijk bestonden uit lokaal gewonnen dikke lagen grind en kiezel. Ook in Nederland is dat het geval. Een replica van de beroemde mijlpaal nabij forum Hadriani, gevonden bij Voorburg, en de tentoonstelling maken het geheel compleet.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.