Uitreiking Hartstikke Sociaal Bokaal 2022

Uitreiking Hartstikke Sociaal Bokaal 2022

Donderdag 3 november was het weer zover: de uitreiking van de Hartstikke Sociaal Bokaal Rijnvicus 2022.

Jaarlijks reikt Rijnvicus deze bokaal uit aan de meest sociale ondernemer op het gebied van mens en werk. En dan gaat het vooral om de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken richting arbeidsmarkt.

De 3 genomineerden
Rijnvicus werkt met veel sociale ondernemers samen. In aanloop naar deze uitreiking konden medewerkers van Rijnvicus een aantal sociale ondernemers nomineren waar Rijnvicus mee samenwerkt. Uit alle ondernemers, waarvan Rijnvicus vindt dat zij het fantastisch doen op het gebied van sociaal ondernemen, koos een onafhankelijke jury een top drie. Half september werd deze ondernemers verrast met het heugelijke nieuws dat zij genomineerd zijn voor de Hartstikke Sociaal Bokaal 2022. We hebben het over ActiVite, Arriva en Omefa.

Foto ActiVite.JPG
Foto Arriva.JPG
Foto Omefa.JPG 
Wat maakt deze ondernemers zo sociaal?
Tijdens de uitreiking, waar alleen al 60 ondernemers aanwezig waren, stelden de genomineerden zichzelf voor via filmpjes aan het publiek. Ze vertelden onder meer waarom sociaal ondernemen zo van toegevoegde waarde is. Ook de kandidaten die vanuit Rijnvicus bij deze sociale ondernemers terecht kwamen, vertelden hun verhaal. Mohammad Yousef bijvoorbeeld. Stralend vertelde hij dat hij 4 jaar geleden uit Syrië naar Nederland kwam en hij bijna aan de slag kan als buschauffeur.
 
Na het bekijken van de filmpjes lag het definitieve oordeel in de handen van de bezoekers, de ondernemers. Via een stemronde verdeelden zij 100% aan punten over ActiVite, Arriva en Omefa. Nek aan nek, spannend tot het einde.

En dan de winnaar....
Omefa uit Nieuwkoop wint de Hartstikke Sociaal Bokaal 2022 en mag zichzelf de meest sociale ondernemer van 2022 benoemen! Blijdschap bij de winnaar en tranen bij medewerker Ria die kansen kreeg bij Omefa en nu een vaste baan heeft.
Van harte gefeliciteerd met deze welverdiende prijs! En uiteraard ook de nummers 2 en 3 van harte! Stuk voor stuk ondernemers met wie we nog graag lang samenwerken.
 
Wethouders reiken prijs uit
Een bijzonder moment en daarom waren ook twee wethouders aanwezig, Tom de Kleer (Nieuwkoop) en Gerben van Duijn (Kaag & Braassem). Zij overhandigden de prijs en stonden hiermee stil bij de toegevoegde waarde van sociaal ondernemen. Annelies Doornbosch, directeur Rijnvicus, stond in haar welkomstwoord nog even kort stil bij de krapte op de arbeidsmarkt en wat ondernemers én Rijnvicus daaraan doen. ‘Aan ondernemers wil ik meegeven: er zijn mogelijkheden om vacatures in te vullen. Pas je wervingsstrategie aan en toon een beetje lef en geduld. De collega’s van Rijnvicus denken graag mee over de diverse mogelijkheden.’

Mee de Wasstraat in
Op de uitreiking van de hartstikke Sociaal Bokaal mocht een goede spreker uiteraard niet ontbreken. Iemand die zich volledig inzet om mensen, die door de arbeidsmarkt op afstand zijn gezet, aan het werk te helpen. Iemand die ondernemers een spiegel voorhoudt. En iemand die met zijn vijfdelige documentaireserie ‘De Wasstraat’ zelfs het hart stal van tv-criticus Angela de Jong en ook nog eens een boek schreef. Wij hebben het over Martin Kniest.

Foto Martin Kniest.jpg
Winst is geen vies woord

‘Sociaal ondernemen begint altijd met de mens, niet met het verdienmodel of met subsidies waardoor je een werkplek goedkoop opvult. Sociaal ondernemen moet ook bij je passen, niet iedereen is er geschikt voor. Het is niet vies om als organisatie in het sociaal domein winst te maken. Sterker nog, om goed overeind te blijven en echt een verschil te kunnen maken, mag het niet ontbreken aan een zakelijke benadering. Het een sluit het ander niet uit. Met winst kun je je bedrijf laten groeien en nog meer investeren in sociaal ondernemen. Ik noem dat gezond sociaal ondernemerschap en inclusief ondernemen,’ aldus Martin Kniest.

Ook de winnaar van 2021, Samen Sterker, vertelde hoe waardevol sociaal ondernemen is en zette meteen zijn 10 werknemers in het zonnetje. Waar Martin Kniest zei: ‘je moet gewoon beginnen', eindigde Jan Willem Aniba met de woorden ‘doe het!'

Felicitaties en netwerken tijdens VOA-borrel
Na deze fantastische middag kon iedereen ontspannen tijdens de VOA-borrel die ook bij Rijnvicus werd gehouden. Het was tijd voor felicitaties en netwerken. En misschien ook bij de top drie een beetje erachter zien te komen hoe je sociaal ondernemer wordt. Want wie weet, sta jij volgend jaar op het podium!

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.