Stap voor stap je medewerkers gezond en gemotiveerd houden

Stap voor stap je medewerkers gezond en gemotiveerd houden

VMD Koster: investeren in duurzame inzetbaarheid loont

Foto boven (Rob Lamping): Robbert-Paul Verkade, Ron Rooyackers, Charlotte Stapper en Herman Broere van VMD Koster staan werkgevers graag bij met de duurzame inzetbaarheid van hun personeel.

Tekst: Linda Welther.

Investeren in duurzame inzetbaarheid houdt medewerkers gezond, gemotiveerd en productief. Maar hoe organiseer je dit? Het begrip is zo veelomvattend, dat werkgevers vaak door de bomen het bos niet meer zien. Geen probleem, vinden de adviseurs van VMD Koster. “Accepteer als werkgever dat je niet in één keer alles goed kan doen. Maar weet ook dat iedere stap die je zet, heel veel kan helpen.” Directeur Herman Broere legt samen met zijn collega’s uit welke rol VMD Koster hierbij kan spelen.

Personeel als belangrijkste krachtbron
Charlotte Stapper denkt als specialist inkomen en verzuim mee met HR-afdelingen en directies.  “Personeel is de belangrijkste krachtbron van een organisatie. De uitdaging ligt niet alleen in het vinden van goed personeel, maar ook in het vasthouden van betrokken medewerkers. Wanneer medewerkers nu en in de toekomst toegevoegde waarde bieden én zelf meerwaarde ervaren, spreek je over duurzame inzetbaarheid.”

Ze vervolgt: “Uiteraard moet iedere organisatie de verplichtingen uit wet- en regelgeving navolgen. Zoals een contract met een arbodienst en het doorbetalen van loon bij ziekte. Maar in onze advisering kijken wij veel verder.” 

Employer branding
Een paar voorbeelden: “Een verzuimprotocol passend bij de aard van het bedrijf kan het ziekteverzuim verlagen. Een vertrouwenspersoon en een gedragscode kunnen de cultuur in een organisatie verbeteren en de vitaliteit van medewerkers verhogen. Passende arbeidsvoorwaarden kunnen de interne mobiliteit en ontwikkeling verhogen. Dit levert niet alleen een stijging in productiviteit en omzet op, maar draagt ook bij aan employer branding. En dat is in deze tijd, waarin veel bedrijven met personeelstekorten kampen, mooi meegenomen.”

Ziekteverzuim verlagen
Een andere reden waarom duurzame inzetbaarheid zo’n belangrijk thema is? Herman: “Ziekteverzuim! Voor veel bedrijven is verzuim een grote zorg. Een fulltime werknemer is gemiddeld tien werkdagen per jaar ziek. Vooral als het verzuim langer duurt, is de impact gigantisch. Je moet dan niet alleen kijken naar de kosten voor loondoorbetaling en re-integratie, maar ook naar de gemiste opdrachten, de hogere werkdruk voor de andere medewerkers en hogere faalkosten. De daad­werkelijke kosten bij ziekte overstijgen ruimschoots de loonkosten. Dat maakt de waarde van een preventief verzuimbeleid direct zichtbaar.”

Risicomanager Robbert-Paul Verkade vult aan: “Wanneer wij een verzuimscan maken, kijken we niet alleen naar de verplichtingen uit CAO’s en het risico dat de ondernemer bereid is zelf te lopen. We kijken ook naar arbeidsovereenkomsten en interne afspraken. Aan de hand daarvan komen we met adviezen om het verzuim te verlagen. Wij zoeken dus naar een totaal­oplossing. Daar hoort ook de RI&E bij, de Risico Inventarisatie & Evaluatie. Een goede RI&E brengt alle knelpunten in het bedrijf aan het licht.”

Werken met plezier tot aan het pensioen
Duurzame inzetbaarheid heeft ook veel raakvlakken met pensioenadvies. Pensioendeskundige Ron Rooyackers maakte met zijn team van Rooyackers & Partners dit jaar de overstap naar VMD Koster. Hij legt uit: “Voor veel oudere werknemers is de stijgende pensioenleeftijd een probleem. Er heerst een negatief gevoel over de hogere AOW-leeftijd. Goede pensioencommunicatie kan dit negatieve gevoel wegnemen.”

“Werkgevers willen natuurlijk dat medewerkers die de pensioenleeftijd naderen nog gezond en met plezier naar hun werk gaan. Ze kunnen dat bevorderen door duurzame inzetbaarheid te koppelen aan pensioen­communicatie. Bijvoorbeeld door mee te denken over een flexibele pensioenleeftijd, of over deeltijdpensioen. Individuele begeleiding of bijvoorbeeld een workshop kunnen medewerkers helpen om inzicht te krijgen in hun eigen situatie. Zo kunnen ze een concreet actieplan maken. Dat kan een hele verlichting zijn. De mindset van de oudere werknemer op het werk kan er enorm door veranderen.

Gemotiveerd, gezond en productief 
Door te investeren in duurzame inzetbaarheid kunnen werkenden gemotiveerd, gezond en productief blijven. Niet alleen op de korte termijn, maar tot de pensioengerechtigde leeftijd. Klinkt goed toch? Neem daarom eens contact op met Herman, Robbert-Paul, Charlotte of Ron om (opnieuw) kennis te maken.

VMD Koster verzekeringen 
Baronie 60-66, 
2404 XG Alphen aan den Rijn
Telefoon: 0172 611 116
info@vmdkoster.nl
www.vmdkoster.nl

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.