‘Stagiairs in Alphen noodzakelijk voor hogere arbeidsparticipatie’

‘Stagiairs in Alphen noodzakelijk voor hogere arbeidsparticipatie’

Om de lage werkloosheid en hoge arbeidsparticipatie in Alphen aan den Rijn ook in de toekomst te waarborgen zijn volgens ondernemers meer en beter gekwalificeerde stagiairs van essentieel belang.

Mede daarom organiseert MBO Rijnland in samenwerking met ondernemersvereniging VOA op donderdag 11 mei voor de eerste keer een stage- en bijbaanfestival. Dat nieuws maakten beide partijen bekend tijdens de uitzending van Zaken zijn Zaken, het meestbeluisterde zakelijke radioprogramma van Studio Alphen.

Toekomstkansen ontnemen
In de relatie tussen stagiair en ondernemer is aan beide kanten verbetering mogelijk. ‘Juist daarom is er sinds kort een stagepact gesloten waarin de rechten en plichten van zowel stagebedrijven als stagiairs beter zijn geregeld’, vertelt Dick Feddes van advocatenkantoor Teekens Karstens. Hij doelt daarmee op afspraken op het gebied van beloning, begeleiding en inclusiviteit.

‘In de praktijk zien we nog te vaak het zogenaamde groenplukken door werkgevers,’ zegt Marc Schoorel van MBO Rijnland. ‘Studenten krijgen dan voor het einde van hun studie al een baan aangeboden. Dat klinkt aantrekkelijk op de korte termijn, maar de ervaring leert dat studenten daar later spijt van krijgen omdat ze dan geen diploma op zak hebben. Werkgevers ontnemen daarmee jongeren hun toekomstkansen.’

Inzicht in eigen mogelijkheden
Uit eigen ervaring kent Mirko Ophoff, directeur Vlasman Sloopwerken, de voordelen van een stage. Hij is daardoor zelf tot het inzicht gekomen dat hij meer geschikt was voor een kantoorbaan dan een baan in de uitvoering. Het motiveerde hem om aan een hogere technische opleiding te beginnen en heeft via die weg een glansrijke carrière opgebouwd. ‘Zonder mijn stageperiode was dat niet  mogelijk geweest,’ zegt hij daarover.

Meer dan jongeren
De gasten in de uitzending zijn het erover eens dat het bij stages niet alleen om jongeren hoef te gaan. Ook de bankmedewerker die op een zijspoor komt na een reorganisatie, de vluchteling die in Alphen komt wonen of de oudere die nog niet met pensioen wil kan een stage lopen en ontdekken of er een klik zit met het bedrijf. 

Over Zaken zijn Zaken
In het programma Zaken zijn Zaken bespreken lokale ondernemers elke maand actuele onderwerpen op het gebied van groei, vestigingsklimaat, duurzaamheid en personeel. Ondernemersverenigingen, organisaties die de lokale economie stimuleren en inhoudelijke experts ondersteunen het programma met hun kennis en netwerk. Het programma is elke maand op zondag live te beluisteren en later via uitzending gemist of de podcast. Het is inmiddels het meestbeluisterde regionale zakelijke programma.

-------------------------------------------------------------------------------------

Studio Alphen is de lokale publieke omroep van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het behoort al jaren tot de beste publieke lokale omroepen van Nederland. Studio Alphen brengt nieuws en maakt programma's over Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam. 

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.