Nieuwsbrief nr. 24 - d.d. 3 juni 2020

Nieuwsbrief nr. 24 - d.d. 3 juni 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

Bijgaand een update van het  EDBA Corona Informatiepunt  voor Ondernemend Alphen e/o voor horecaondernemers in Alphen aan den Rijn e.o. Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier.

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn of bel met 0172 - 796007 

In deze nieuwsbrief:
1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’ 
2. Omgevingswet; in Alphen a/d Rijn wordt de vaart erin gehouden
3. Impact Monitor van de Economic Board Zuid-Holland 
4, Landelijk Corona Rebuildprogramma 
5. Nieuwe website bundelt alle protocollen voor 1,5-metereconomie 
6. Gezocht: 1,5 meter-oplossingen voor het mkb 
7. Compensatie coronacrisis voor gemeenten 
8. Interview Studio VOA met burgemeester Liesbeth Spies en directeur EDBA Joost Berkhout

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement voor deze nieuwsbrief op de woensdag.

1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’ 
Afgelopen maandag zijn ook in Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem de restaurants en de terrassen weer opengegaan voor publiek. Voor veel horecaondernemers maar ook voor veel inwoners van onze gemeente een bevestiging dat er steeds meer weer wel kan. De uitgesproken verwachting dat er sprake zou zijn van een run op de beschikbare plekken is uitgebleven. Desondanks was er wel sprake van een gezellige drukte. Een drukte die zich ook steeds meer manifesteert in de buitenruimte. Om deze drukte op een veilige manier in te vullen zijn door de gemeente in diverse recreatiegebieden 1,5meter cirkels geïntroduceerd. Blijkens de diverse berichten in de (social) media is hiervan met het mooie weer naar volle tevredenheid fors gebruik van gemaakt.  
De introductie van dit soort oplossingen, om het leefbaar te houden, zijn voor mij een bevestiging dat wij, met elkaar, bereid zijn om ons gedrag aan te kunnen passen als de situatie daarom vraagt. Dat geldt ook zeker in de ondernemingswereld. Die ondernemer die in staat is zijn of haar verdienmodel, zo goed en zo snel als mogelijk, aan te passen aan de gewijzigde marktomstandigheden heeft de beste kansen deze periode succesvol door te komen.  Het Corona Rebuild Programma van Innovation Quarter (nieuwsitem 4) of de Challenge van MKB Nederland en VNO NCW inzake beste 1,5 meter oplossingen kan daarbij ondersteunen (nieuwsitem 6).  
In de komende nieuwsbrief informeren wij u over de mogelijkheden van het stimuleringsfonds voor ondernemerscollectieven en brengen wij een overzicht van hoe de gemeente Alphen aan den Rijn Ondernemend Alphen heeft ondersteund met de uitvoering van het pakket van landelijke en gemeentelijke regelingen. 

Namens het Corona Informatiepunt voor Ondernemend Alphen e/o,

Joost Berkhout 
Programmadirecteur EDBA

2. Omgevingswet; in Alphen a/d Rijn wordt de vaart erin gehouden
In de nieuwsbrief van VNO-NCW was onlangs een item gewijd aan het uitstel van de invoering van de Omgevingswet. Voor het artikel zelf klik hier.

Het uitstel van de invoering van de Omgevingswet naar 1 januari 2022 heeft er, volgens Peter Commissaris, Programmamanager Omgevingswet, in onze gemeente gelukkig niet voor gezorgd dat we gas terugnemen. De gemeente heeft recent afgesproken over de invoering dat gestaag wordt doorgewerkt. Het college staat daar helemaal achter. De basisgedachten over de Omgevingsvisie worden binnenkort met inwoners, ondernemers en bedrijven besproken in participatierondes. Uiteraard wil de gemeente over dit onderwerp erg graag “live” bij elkaar komen, want dat praat toch het makkelijkst, maar er is ook een digitaal scenario uitgewerkt. Alphen aan den Rijn is inmiddels aangesloten op de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, dat wil zeggen dat aanvragen om vergunning via het nieuwe digitale loket kunnen worden ontvangen, kunnen worden behandeld en ook worden verleend via dat digitale loket. Uitgangspunt is dat álle vergunningen binnen 8 weken na indiening worden afgehandeld en zo mogelijk verleend. In werkgroepen wordt gewerkt om van al onze bestemmingsplannen, verordeningen en bestaande regelgeving (veelal op het gebied van milieuvoorschriften) één Omgevingsplan voor heel Alphen aan den Rijn te maken. Dat is een gigantische klus, met veel uitdagingen, maar die klus moet uiteindelijk leiden tot meer inzicht voor inwoners en ondernemers welke regels gelden op een perceel. En uitgangspunt hierbij is dat er minder regels zijn en dat regelgeving flexibeler wordt en er om die reden meer ruimte voor ondernemen ontstaat. 

3. Impact Monitor van de Economic Board Zuid-Holland 
Om een beeld te geven bij de economische impact van de COVID-19-uitbraak hebben de Economic Board Zuid-Holland, InnovationQuarter, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de Coronamonitor Zuid-Holland ontwikkeld.

Het mag geen verrassing zijn dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal van 2020 met 1,7 procent is gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is de meest forse krimp sinds het eerste kwartaal van 2009. De krimp is een gevolg van afnemende consumptie door huishoudens. Het economisch zwaar weer komt ook tot uiting in een afname van het aantal vacatures, een dalend aantal starters en een toename in WW-uitkeringen. Uit recente cijfers blijkt dat in vrijwel alle sectoren nieuwe bedrijvigheid stokt. De detailhandel is de enige sector waar het aantal starters is toegenomen. Dat is te verklaren door een toename van het aantal online winkels.  Bekijk hier de monitor van de Economic Board Zuid-Holland

4. Landelijk Corona Rebuildprogramma 
Loopt door de coronacrisis je omzet terug en wil je je businessmodel aanpassen aan de veranderende markt? Dit landelijke programma helpt jou om gestructureerd toe te werken naar een positieve cashflow, ongeacht in welke sector jouw bedrijf actief is. In acht weken tijd doorloop je samen met andere ondernemers vijf masterclasses. Je leert van elkaars ervaringen en inspireert elkaar om tot actie over te gaan. 25 bedrijven hebben het programma inmiddels succesvol doorlopen. 
Bekijk hier het programma en de mogelijkheid tot aanmelden.

5. Nieuwe website bundelt alle protocollen voor 1,5-metereconomie 
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben in samenwerking met de rijksoverheid de nieuwe website www.mijncoronaprotocol.nl gelanceerd. Op deze site zijn alle protocollen te vinden waarin is vastgelegd hoe bedrijven en publieke organisaties in hun sector aan de slag gaan met de 1,5-meterregels en andere RIVM-voorschriften om verantwoord open te kunnen.

Ondernemen in de 1,5-metersamenleving is een grote uitdaging. Brancheorganisaties en vakbonden hebben daarom met hulp van de rijksoverheid, MKB-Nederland en VNO-NCW hard gewerkt aan protocollen om de nieuwe situatie zo werkbaar mogelijk te maken. In zo’n protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden in een bepaalde sector, zoals bioscopen, de bouw, de detailhandel of de horeca. Met de afspraken voorkomen we verspreiding van het coronavirus en kunnen bedrijven verantwoord open. Op de site zijn ook de publieke protocollen te vinden, zoals die van het openbaar vervoer en het onderwijs. 
Ga naar Mijncoronaprotocol.nl

6. Gezocht: 1,5 meter-oplossingen voor het mkb 
Ondernemers uitdagen om mee te denken over de nieuwe 1,5 meter economie. Het creëren van creatieve, concrete oplossingen waarmee collega’s hun voordeel kunnen doen. Daar draait het om in de 1,5 meter innovatie challenge, die vandaag van start gaat. Het beste idee wordt beloond met een bedrag van € 7.500. 

De afgelopen periode zijn diverse sectoren elkaar te hulp geschoten. Tal van slimme oplossingen zijn bedacht om ook binnen de 1,5 meter economie bedrijven draaiende te houden en klanten op een veilige manier te bedienen. En de praktijk wijst uit dat ondernemers, naast de goede handreikingen en protocollen van branches, creatief zijn. Ondernemers kunnen hun oplossingen tot 3 juli 2020 eenvoudig insturen.  Lees hier meer over dit initiatief

7. Compensatie coronacrisis voor gemeenten 
Gemeenten, waterschappen en provincies (zogenoemde medeoverheden) krijgen 566 miljoen euro van het kabinet om de dienstverlening aan inwoners overeind te houden. Het geld is oa bestemd voor jeugdzorg, sportverenigingen, bibliotheken en musea. Lees hier het hele artikel

8. Hoe gaat het met de ondernemers in Alphen aan den Rijn? 
Burgemeester Liesbeth Spies van de gemeente Alphen aan den Rijn en directeur Joost Berhout van de EDBA aan het woord in Studio VOA: klik hier.

Plaatje video Liesbeth Spies.PNG

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.