Nieuwsbrief nr. 23 - d.d. 27 mei 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

Bijgaand een update van het  EDBA Corona Informatiepunt  voor Ondernemend Alphen e/o voor horecaondernemers in Alphen aan den Rijn e.o. Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier.

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn of bel met 0172 - 796007 

In deze nieuwsbrief:
1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’ 
2. Update rijksoverheid: Tozo-regeling per 1 juni (Tozo 2) 
3. Op naar een circulaire economie met Circo! Meld je nu aan. 
4. Geen advies OMT heropenen sportscholen 
5. Wijzigingen in protocol KHN 
6. Nieuwe kansen voor werkgevers 
7. Update van VNO-NCW/MKB-Nederland

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement voor deze nieuwsbrief op de woensdag.

1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’ 
De ontwikkelingen in de ziekenhuizen zijn ook vandaag weer hoopgevend en geven indicatie van een goede ontwikkeling. De zorgen voor ondernemend Nederland zijn er niet minder om. Ondanks de verlenging van de landelijke steunmaatregelen met ingang van 1 juni ontstaat steeds meer het besef bij ondernemers dat “ingrijpen” om bedrijfseconomische maatregelen nauwelijks te voorkomen is in diverse sectoren.  

Het politieke debat over de voorwaarden van de steunmaatregelen (wel of geen boete in de verlengde NOW- regeling bij aanvraag van ontslag om bedrijfseconomische redenen) is voor ondernemers uiteraard relevant. De vraag die echt leeft bij ondernemers is echter “wanneer kan ik weer zonder enige restrictie op een normale manier mijn omzet gaan maken?” 

In de vorige nieuwsbrieven hebben wij bericht over het initiatief van de gemeente Alphen aan den Rijn om het terrassenbeleid te verruimen. Als het goed is wordt deze week duidelijk hoeveel terrassen deze gemeente er per 1 juni bij heeft. Terrassen waar weer ontspannen kan worden en waar horecaondernemers weer omzet kunnen gaan maken. Laten we hopen dat het weer de komende weken ook positief blijft meewerken. 

In dat kader, ook aanbieders van binnensport hebben aangetoond zich razendsnel aan te kunnen passen. Iedere ochtend, fietsend op weg naar kantoor word ik blij van al die in de buitenlucht sportende, spinnende en fitnessende groepen mensen. 

Inspanning en ontspanning zijn nl. noodzakelijke ingrediënten om deze lastige periode door te komen. Ik ben blij dat dit, stapje voor stapje weliswaar, steeds meer mogelijk is.

Namens het Corona Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e.o.,

Joost Berkhout 
Programmadirecteur EDBA 

2. Update rijksoverheid: Tozo-regeling per 1 juni (Tozo 2) 
De gemeente is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de uitrol van de
Tozo-2. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) zou eind mei 2020 aflopen. Maar de regeling krijgt een verlenging van 3 maanden. De verlengde regeling (Tozo 2) loopt van 1 juni tot met 31 augustus 2020. 

Wanneer en waar kan ik Tozo 2 aanvragen? 
Tozo 2 loopt van 1 juni tot met 31 augustus. U kunt met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 juni. Heeft u nog geen Tozo 1-uitkering? Dan kunt u na 1 juni Tozo 2 aanvragen bij uw woongemeente. Heeft u al wel een Tozo 1-uitkering, dan kunt u een verkorte aanvraag indienen zodra uw woongemeente de aanvraagprocedure gereed heeft. Houd de website van uw gemeente in de gaten voor meer informatie. 

Lees hier het hele bericht van de Rijksoverheid.

3. Op naar een circulaire economie met Circo! Meld je nu aan. 
Of je nu actief bent in de horeca, bouw, maakindustrie of zakelijke dienstverlening, als ondernemer heb je bijna altijd wel te maken met grondstoffenstromen. Het voedsel dat je inkoopt en verkoopt, de bouwmaterialen die je gebruikt, het pand waar vanuit je werkt, allemaal bepalen ze jouw grondstoffenpaspoort. Circulair ondernemen biedt bedrijven businesskansen en de mogelijkheid om zorgvuldiger met grondstoffen en materialen om te gaan. Maar hoe zet je de eerste stap? GroenLinks Alphen aan den Rijn en EDBA hebben Circo gevraagd een demo te verzorgen in Alphen om een eerste antwoord te geven op die vraag. Daarnaast vertelt de Alphense ondernemer Henk-Jan Grimbergen over zijn bedrijf ‘circular changes’. De demo vindt online plaats op woensdag 10 juni van 20.00u tot 21.30u.  

Opgeven kan via de website van GroenLinks Alphen aan den Rijn. 

4. Geen advies OMT heropenen sportscholen 
In de afgelopen weken hebben wij veel vragen gehad van ondernemers in de sportschoolbranche: wanneer en onder welke voorwaarden zij open mochten? Voorlopig is en blijft dat onduidelijk. De vragen zijn ook onderwerp van de agenda van het OMT. Echter kunnen zij nog geen advies geven over het heropenen van de sportscholen en wordt er dan ook niet verwacht dat het kabinet met andere informatie komt.  Lees hier meer  

5. Wijzigingen in protocol KHN 
Naar aanleiding van de meeste recente informatie van het kabinet is de Koninklijke Horeca Nederland aan de slag gegaan met het aanpassen van hun protocol. Het protocol heeft echter geen juridische status, de Rijksoverheid geeft geen goedkeuring aan de protocollen. Echter heeft de Rijksoverheid KHN wel voorzien van adviezen, waarmee het wel in lijn is met de adviezen van de Rijksoverheid en het RIVM. Belangrijk is het om wel de geldende noodverordening bij de veiligheidsregio Hollands Midden in de gaten te houden, omdat deze regelmatig verandert.  
Lees hier meer over het protocol
Lees hier meer over de geldende noodverordening (maatregelen VRHM)

6. Nieuwe kansen voor werkgevers (bericht van Rijnvicus)
Onlangs was er in veel sectoren nog een tekort aan goede werknemers, nu stijgt de werkloosheid snel. Dit kan voordeel opleveren voor werkgevers die op zoek zijn naar personeel.
Veel van de werkzoekenden die zich nu melden bij Rijnvicus hebben een korte afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben recente werkervaring, zijn gemotiveerd en willen snel aan de slag bij werkgevers in de regio. Er zijn ook veel jongeren die graag aan de slag willen. Deze werkzoekenden worden momenteel online begeleid door Rijnvicus zodat ze snel weer aan het werk kunnen gaan. Zo worden ze onder andere getraind om zichzelf online te presenteren door het maken van een videopitch. Zo krijgt u als werkgever in deze digitale tijd een indruk van de werkzoekende en bijhorende kwaliteiten en vaardigheden.  Lees hier het hele nieuwsbericht. 

7. Update van VNO-NCW/MKB-Nederland 
Hoe komen we de komende drie maanden de crisis door, vragen veel ondernemers zich af. Vandaag kwam het kabinet met een gedeeltelijk antwoord. Allereerst is het natuurlijk goed nieuws dat het corona-steunpakket nog eens met drie maanden wordt verlengd. Ook een goede zaak is dat het kabinet concreet onderzoekt of er solvabiliteitssteun moet komen om voor Nederland strategische (middelgrote) bedrijven te kunnen behouden en ze te ondersteunen om weer te investeren. 

Ook is er op ons aandringen een nieuwe regeling aangekondigd: de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb. Deze moet bedrijven helpen met zaken als huur en onderhoudscontracten en is essentieel voor sectoren die zijn stilgelegd en de bedrijven in de keten daarachter. Helaas zal de regeling te beperkt zijn voor grotere mkb-bedrijven. Hierdoor dreigt alsnog faillissement of fors verlies van werkgelegenheid. Dat mogen we niet laten gebeuren. 

Er komen nog bijna dagelijks nieuwe informatiebronnen bij voor ondernemers. Voor een goed overzicht: ga naar www.mkb.nl/corona of www.vno-ncw.nl/corona 

Lees hier het hele nieuwsbericht van VNO-NCW/MKB-Nederland

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.