Nieuwsbrief nr. 21 - d.d. 15 mei 2020

Nieuwsbrief nr. 21 - d.d. 15 mei 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

Bijgaand een update van het  EDBA Corona Informatiepunt  voor Ondernemend Alphen e.o. voor horecaondernemers in Alphen aan den Rijn e.o. Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier.

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn of bel met 0172 - 796007 

In deze nieuwsbrief:
1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’  
2. Update terrassenbeleid gemeente Alphen aan den Rijn 
3. Protocol Koninklijke Horeca Nederland 
4. Huidige Terrasreglementen en vergunningen 
5. Verdienmodel voor restaurants na heropening: online veiling voor laatste tafels 
6. Grapperhaus: uitgangspunt voor openen horeca is anderhalvemeterregel

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement voor deze nieuwsbrief op de woensdag. 

1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’ 
Deze (extra) nieuwsbrief gaat in op de actualiteiten in de horecasector, specifiek voor de gemeente Alphen aan den Rijn. Na de aankondiging van het kabinet dat, onder voorwaarden, de horeca zich kan gaan voorbereiden om 1 juni 2020 weer open te gaan is er veel gesproken en overlegd. Dit om vast te stellen hoe dat op een veilige en exploiteerbare manier mogelijk is. Op het moment van het schrijven van deze nieuwsbrief wordt, o.a. door de Veiligheidsregio Hollands Midden en de Rijksoverheid, beoordeeld op welke wijze (als er definitief groen licht is), het door Koninklijke Horeca Nederland opgestelde protocol als leidraad kan dienen bij de heropening. Mag je met 4 man aan een tafel of geldt toch de 1,5 meter afstand per persoon? Nu nog niet duidelijk maar ik verwacht dat deze duidelijkheid er snel zal komen. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn zet zich hierbij proactief in. Op 15 mei 2020 is een aantal horecaondernemers benaderd om aan de slag te gaan met de invulling van hun plannen, zowel binnen- als op hun terrassen. Het streven is om in gezamenlijkheid te beoordelen of in de openbare ruimte op een acceptabele manier de terrassen kunnen worden uitgebreid. Het is dan altijd weer bijzonder te ervaren hoeveel slagkracht direct tentoon wordt gespreid. Ondernemers en hun teams hebben direct de koppen bij elkaar gestoken om zo snel als mogelijk met elkaar te komen tot plannen en indelingen. Wellicht kunnen we dus straks ook in de Julianastraat voor de Adventskerk, op het Thorbeckeplein of elders in de kernen op een terras van het junizonnetje en de gastvrijheid van onze horecaondernemers genieten. Ik zie er in ieder geval naar uit.

Joost Berkhout  
Programmadirecteur EDBA

2. Update terrassenbeleid gemeente Alphen aan den Rijn 
De gemeente werkt op dit moment op proactieve wijze aan het vaststellen van richtlijnen voor de horeca. Om dit inhoud te geven wordt er aan een plan gewerkt, in gezamenlijkheid met ondernemers uit de horeca. Veilig naar het terras: we hebben uw hulp nodig!  Lees hier de brief met de oproep van de gemeente.

3. Protocol Koninklijke Horeca Nederland 
De Koninklijke Horeca Nederland heeft op 12 mei haar plannen gepresenteerd om op veilige manier open te gaan vanaf 1 juni. Dit protocol is beschikbaar voor alle leden van KHN en moet richtlijnen bieden voor ieder individueel horeca-etablissement. Het uitgangspunt is hierbij dat de anderhalve meter gewaarborgd blijft. Belangrijk is wel te benoemen dat er geen juridische consequenties aan zijn verbonden, maar het kan wel basisregels en een handboek vormen om op een veilige manier de werkzaamheden te hervatten. Zo zijn er onder andere regels over aantallen personen per tafel, reserveren en de omgang met gasten. Lees hier verder

4. Huidige Terrasreglementen 
Zoals bekend onderzoekt de gemeente momenteel hoe zij de horecaondernemers praktisch kunnen helpen, bijvoorbeeld door de terrasgroottes uit te breiden. Op dit moment is nog niet bekend wat voor impact dit gaat hebben voor de huidige terrasreglementen. Om meer te weten te komen over de huidige terrasreglementen  Klik hier voor het huidige terrasreglement 

5. Verdienmodel voor restaurants na heropening: online veiling voor laatste tafels 
Vanaf 1 juni mogen horecaondernemers hun terras weer openen, onder voorwaarden. Dit leidt ertoe dat waarschijnlijk niet de gehele terrascapaciteit benut kan worden. Waarschijnlijk is daarom de vraag naar tafels groter dan uw bedrijf kunt bieden, met als gevolg dat u al weken volgeboekt bent als u open mag. Om hier een extra verdienste aan over te houden, hebben vier ondernemers een website ontwikkeld om de laatste tafels te veilen. Lees hier meer over dit initiatief 

6. Grapperhaus: uitgangspunt voor openen horeca is anderhalve-meterregel 
Het openen van de horeca vanaf 1 juni is, zoals bekend, de wens van het kabinet. Belangrijk is dat hiervoor een aantal regels zal moeten worden opgevolgd, zoals de anderhalvemeterregel. Dit leidt echter tot een hoop vragen, zoals hoe het met gezinnen moet. Volgens de minister is de handhaving ook deels de verantwoording van horecaondernemers zelf.  Lees hier het hele artikel

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.