Leidse ijsbaan wordt soap in de Alphense politiek

Leidse ijsbaan wordt soap in de Alphense politiek

De bespreking van zes scenario’s om de schaatsers in de gemeente Alphen aan den Rijn te helpen, is uitgedraaid op een soap. Woensdagavond werd een politiek spel gespeeld in de Alphense raadzaal met als conclusie dat de oppositie vanavond, 17 januari, geen besluit wil nemen.

Woensdag 16 januari werd in de Alphense raadzaal een politiek spel gespeeld rond de financiering van de nieuwe Leidse ijshal. Wethouder Gert-Jan Schotanus had de politieke partijen zes scenario's voorgelegd om de Alphense schaatsers te helpen. Dat was de keuze die in de commissievergadering op tafel lag, precies zoals de wethouder op 18 oktober had beloofd.

De coalitiepartijen willen het voorstel van de wethouder honoreren om scenario 6 te volgen, en zij hebben een meerderheid in de gemeenteraad. In dit scenario wordt de schaatssport een van de onderdelen van de Alphense sportvisie. "Dat is het scenario met het minste risico", aldus Schotanus.
De oppositiepartijen willen liever voor 683.000 euro een deel van de nieuw te bouwen Leidse ijshal financieren als deze in plaats van een 250 meter een 333 meter ijsbaan krijgt.

Besluit Leiden
De complicatie is dat het Leidse college inmiddels heeft besloten dat het een 250 meterbaan moet worden, omdat er een veel te groot gat in de financiering zit. Daarbij maakt het niet uit of Alphen aan den Rijn een bijdrage levert of niet. De Leidse gemeenteraad moet hier echter nog over besluiten en dat doet zij op 24 januari.

Nieuw voorstel
Een tweede complicatie is dat te elfder ure, om precies te zijn twee uur voordat de Alphense commissievergadering begon, er een mail kwam van de Leidse wethouder Paul Dirkse met een nieuw voorstel van de ijsverenigingen. Deze bieden aan om een miljoenenbedrag te lenen van de gemeente Leiden en dit terug te betalen. Dirkse peilt nu de mening hierover in de regio, omdat van de regiogemeenten een garantiestelling wordt gevraagd. "Als Leiden op het laatste moment met zo'n brief komt en ze verwachten dat we dit meenemen, dan neemt Leiden ons niet serieus", merkte Jeroen van Gool (CDA) op.

Nieuw feit
Na een avond waarbij de oppositie en coalitie recht tegenover elkaar stonden, bleek de mail van Dirkse aanleiding voor een schorsing op verzoek van de meeste oppositiepartijen. "Deze brief is een nieuw feit", meldde Caroline Blom (CU) na de schorsing namens de oppositie. "Wij willen morgen geen gemeenteraad houden. We willen afwachten of Leiden steun krijgt voor dit voorstel. Als dat zo is, willen we op 23 januari een raadsvergadering. Als het niet zo is, dan willen we besluiten in de raadsvergadering van 31 januari."

Raadsvergadering
Commissievoorzitter Marjon Verkleij meldde dat dit onmogelijk is, omdat een raadsvergadering niet een dag van tevoren mag worden afgezegd. Vanavond, donderdag 17 januari, is er daarom om 19.00 uur een speciale raadsvergadering over de keuze voor een van de scenario's. De oppositie kan dan overigens alsnog met het voorstel voor uitstel komen.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.