Leerlingen Scala Collega gaan met gemeente in gesprek over burgerinitiatief jeugdparticipatie

Leerlingen Scala Collega gaan met gemeente in gesprek over burgerinitiatief jeugdparticipatie

Een aantal leerlingen van het Scala College heeft eind 2020 een burgerinitiatief ingediend. Zij pleiten voor de oprichting van een nieuw orgaan binnen de gemeente dat zal fungeren als een jongerenraad om de belangen van jongeren (beter) te behartigen. Het college zal het gesprek aangaan met hen en onderzoeken hoe het initiatief kan worden ingepast binnen het huidige jeugdparticipatiebeleid. 

Op dit moment is er in Alphen geen mogelijkheid voor jongeren van 12 tot en met 21 jaar om zich op een georganiseerde manier uit te spreken, voor tegen of over het gemeentelijk beleid. De jongeren merken zelf dat die behoefte wel bestaat. ‘’Vaak mogen jongeren weliswaar meepraten over zaken zoals uitgaansbeleid, recreatie en onderwijs, maar jongeren hebben vele malen bredere interesse dan dat.’’

De jongerenraad zou op actieve basis gevraagd en ongevraagd kunnen adviseren over gemeentelijk beleid waarmee de invloed van jongeren op het beleid wordt vergroot. De raad wil ook het gesprek aangaan met andere jongeren om hun mening over de diverse onderwerpen te peilen en te achterhalen met welke problemen jongeren kampen die nog niet in beeld zijn bij de gemeenteraad.

Afgewezen en weer toegelaten

In april 2021 heeft het college de raad geadviseerd om het initiatief van de leerlingen af te wijzen. Vervolgens is het initiatief en de reactie van het college aan de orde gekomen in de Commissie Sociaal en Maatschappelijk Domein. Tijdens deze commissie is het initiatief door de initiatiefnemer toegelicht en werden er vraagtekens geplaatst bij het afwijzen van het initiatief door het college. Daar bestond de mening dat er goede elementen in het initiatief zitten. Het college wordt dan ook verzocht op zoek te gaan naar een middenweg waardoor dit initiatief wel uitgevoerd kan worden.

De gemeenteraad heeft het college de opdracht gegeven om uiterlijk 1 oktober 2021 met een positieve insteek het gesprek aan te gaan met de indieners van het burgerinitiatief en samen met hen te onderzoeken hoe het initiatief kan worden ingepast binnen het huidige jeugdparticipatiebeleid. 

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.