Kwekers houden rekening met gevolgen Brexit

Kwekers houden rekening met gevolgen Brexit

Bloemen- en boomkwekers in en rondom Boskoop houden al rekening met een Brexit. De handel die zij met Groot-Brittaniƫ drijven kan hierdoor flink veranderen.

De gevolgen van de Brexit kunnen voor veel Nederlandse bedrijven groot zijn, zo ook voor kwekerijen en bloemenhandelaars. Deze producten worden vaak dezelfde dag nog vers aangeleverd en dit kan een probleem worden als er een harde Brexit komt. In januari deed de Rijksoverheid al een oproep aan ondernemers om hier zo snel mogelijk onderzoek naar te doen, zodat je als ondernemer niet voor verrassingen komt te staan.

Gevolgen
Enkele gevolgen van de Brexit zijn extra wachttijden bij de grens door extra administratieve eisen, extra controle’s of mogelijke importheffingen die hun weerslag kunnen hebben op de export naar het Verenigd Koninkrijk. De uitdaging voor de ondernemers is om dit allemaal zo snel mogelijk op orde te hebben.

Samenwerken en bijeenkomst
Veel ondernemers zien op tegen deze extra rompslomp. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit roept kwekerijen op om samen deze maatregelen en scenario’s in kaart te brengen. Organisaties als LTO, VNO/NCW en MKB Nederland helpen de ondernemers hierbij.

Naktuinbouw is een organisatie die de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw bewaakt en bevordert. Zij is een Zelfstandig Bestuursorgaan en staat onder toezicht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Naktuinbouw is druk bezig met de voorbereidingen en de eventuele gevolgen van een Brexit en gaan hierbij uit van het slechtste scenario. Ron van Bleiswijk van Naktuinbouw praat ondernemers bij tijdens een netwerklunch die wordt georganiseerd door Greenport Boskoop. De ondernemers kunnen zo ontdekken wat de Brexit kan betekenen voor hun bedrijf en welke zaken zij nog op orde moeten brengen voor 29 maart.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.