Klassieke teken- en schilderopleiding groot succes

Klassieke teken- en schilderopleiding groot succes

De driejarige opleiding realistisch tekenen en schilderen van Parkvilla in Alphen is een blijvend succes. In september begint een nieuwe cursus onder leiding van de docenten Ton van Steenbergen en Niels Smits van Burgst.

De eerste lichting cursisten heeft de Parkacademie, zoals de opleiding heet, afgerond en exposeert momenteel in de foyer van Parkvilla. Ze zijn zo enthousiast dat er voor hen een vervolgcursus in het leven is geroepen, waarin ze de opgedane vaardigheden verder kunnen uitbouwen. 

Het verschil tussen Parkacademie en andere cursussen is dat het om een klassieke manier van opleiden gaat, waarin de deelnemers stap voor stap leren hoe ze te werk moeten gaan. Eerst iets natekenen en schilderen van platen, daarna van objecten en vervolgens van de werkelijkheid, zoals een model of een landschap.

Ton van Steenbergen: "Je ziet dit soort lessen wereldwijd opkomen, want de reguliere academies laten het klassieke deel liggen. De nadruk ligt bij ons op het ontwikkelen van vaardigheid. De cursisten maken verrassend snel goede dingen. Maar je moet eenvoudig beginnen en oefenen door na te tekenen. Vergelijk het met leren autorijden, bij de eerste les mocht ik alleen maar sturen." Hij constateert dat de driejarige cursus leidt tot meer expressiviteit in het werk van de deelnemers. Het is een eeuwenoude leermethode, zoals de oude meesters die ook hanteerden. Voor lesmateriaal heeft Van Steenbergen de hele wereld afgestruind. "We hebben intussen een flinke collectie gipsen beelden."

Boskoper Ton van Steenbergen, die een breed scala aan onderwerpen schildert, geeft al jaren les bij Parkvilla. Niels Smits van Burgst uit Rotterdam, eveneens een gerenommeerd realistisch schilder en ervaren lesgever, is voor Parkvilla een nieuwe docent.

De expositie met werk van de eerste lichting afgestudeerde cursisten aan Parkacademie is tot en met 17 augustus te zien in de foyer van Parkvilla. De nieuwe opleiding Parkacademie begint op 4 september en omvat 32 lessen per jaar.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.