India Filmspecial met hotel Mumbai bij Parkvilla

Op zaterdag 7 september vertoont Parkvilla de film Hotel Mumbai in een bijzondere setting. India-kenner dr. Hub van Wersch zal de film inleiden en de nadruk leggen op een India waarover weinig bekend is. Om het bijzondere karakter van deze avond te benadrukken, worden in de foyer Indiase snacks en chai (Indiase thee) geserveerd.

Hotel Mumbai
Hotel Mumbai is het waargebeurde verhaal over de verwoestende aanslagen in 2008 door een groep zwaar bewapende Pakistaanse terroristen in het Taj Mahal Hotel in Mumbai en de moedige acties van de medewerkers van het hotel.

Indiase samenleving
India is vooral bekend als het land van ashrams, gurus, yoga, chakra’s, ayurveda en geweldloosheid. Denk aan  Gandhi. Al deze begrippen kregen  in het westen ruime bekendheid. Veel minder bekend zijn de grote tegenstellingen die het land verscheuren en een harmonische groei belemmeren. De Indiase samenleving is zeer gelaagd en complex. Er zijn enorme  verschillen in welvaart naast scherpe maatschappelijke en religieuze tegenstellingen.

India beleeft sinds een aantal jaren een opvallende economische groei. Het land telt nu ongeveer evenveel inwoners als China (1,3 miljard inwoners), maar zal China  in grootte van de bevolking over een paar jaar passeren. De politieke ontwikkelingen in India zijn onstuimig en gevaarlijk.

Hub van Wersch
Hub van Wersch, woonachtig in Alphen aan den Rijn, had een journalistieke carrière en promoveerde tot doctor in de culturele antropologie. Hij  publiceerde in maart 2019 twee boeken waarin Mumbai centraal staat, een wetenschappelijke studie en een roman: The 1982-83 Bombay Textile Strike and the unmaking of a Labourers’ City en Grijpen naar lucht – Fraude moord en wetenschap (roman). Kijk voor meer informatie op www.parkvilla.nl.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.