Filmopnames Grutte Pier bij Museumpark Archeon

Filmopnames Grutte Pier bij Museumpark Archeon

Maandag 6 september zijn er filmopnames gemaakt voor de film Grutte Pier in Museumpark Archeon. ‘’Het was een dag vol spannende opnames waar Archeon de perfecte plek voor is.’’

Grutte Pier vertelt het verhaal van Friese kleigrond, de bodem waar zoveel bloed is verspild, waar zoveel mensen het leven lieten voor hun vrijheid en waar zoveel geest in die aarde zit dat het tot op de dag van vandaag voelbaar is.

Pier Gerlofs Donia, in het Fries: Grutte Pier, was een Friese krijgsheer, vrijheidsstrijder, kaper, zeerover en volksheld. Pier was een belangrijke historische figuur in de geschiedenis van Friesland en wordt daarom ook vermeld in de Canon van Friesland. Diverse bronnen beschrijven Pier als een reusachtig gestalte en een bovenmenselijke kracht met een lengte van 2,10 meter en een woeste zwarte baard. Hij is de zoon van een hardwerkende boer met een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

Het verhaal

In de film wordt elke opstand de kop in gedrukt met een leger van huursoldaten door de Hertog van Saxen. Het huurleger besluit uiteindelijk om voor eigen rechter te spelen en beroofden de onderdrukte burgers. Uiteindelijk komen ze ook op de boerderij van Pier, waar ze zijn vrouw en kinderen vermoordden.

Op het moment dat alles wat hem lief was van hem wordt afgenomen, roepen de geesten van 1345 hem op om wraak te nemen en besluit hij om zijn land te bevrijden van alles dat maar denkt de baas te kunnen spelen. Samen met zijn neef Wijerd Jelckama werden zij de aanvoerders van het rebellenleger de Arumer Zwarte Hoop bij de Tweede Belegering van Medemblik in 1517.

Regisseur

De film wordt geregisseerd door Steven de Jong, bekend van de film de Kameleon. Wil jij de trailer alvast bekijken? Doe dat dan hier.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.