Buurten & Zo: ontmoetingsplek in hartje centrum Alphen

Buurten & Zo: ontmoetingsplek in hartje centrum Alphen

Ontmoetingsplek van Buurten & Zo in de Jozef aan de Hoflaan is de centrale plek waar:

• Je samen eet
• Een groepsbijeenkomst organiseert
• Een vergadering houdt
• Elkaar leert kennen
• Je kunt leren
• Elkaar verder helpt door samen te ondernemen                                 
                                                                                                                                           
Heb je het niet breed? Bij ons kun je gebruik maken van een gedoneerde maaltijd, die door andere bezoekers is gedoneerd in het restaurant.
Buurten & Zo is een buurtrestaurant waar iedereen welkom is voor een hapje en een drankje, het lezen van de krant, een spelletje doen of werken en vergaderen.

Door samenwerking tussen de initiatiefneemster Kirsten Bruijnes (Woonforte) en Visie-R is dit project tot stand gekomen en onderdeel geworden van Visie-R.

Buurten & Zo is als restaurant een leer-/werkplek voor mensen die wij begeleiden naar werk of opleiding. Of onze deelnemer nu kookt, de servetten vouwt, piano speelt, in de moestuin werkt of facilitaire klusjes doet: het doel is hen in een veilige omgeving stappen te laten zetten naar een “nieuw” leven. Dat doen we door dagritme te creëren, werknemers- en vakvaardigheden aan te leren en - als het mogelijk is - hen te begeleiden naar een opleiding, een vrijwilligers- of betaalde baan. We kijken daarbij naar talenten en passies van de deelnemers en begeleiden hen hierin.

Iedereen kan meedoen!
Naast de deelnemers die we begeleiden zijn er ook veel vrijwilligers die zich enorm inzetten voor Buurten & Zo. Onder “leiding” van Kirsten Bruijnes werken de vrijwilligers in de pantry van het restaurant, op het terras en zetten zij zich in om thuismaaltijden te bezorgen. Ook zijn zij een motor in het werven van sponsors en meedenken in nieuwe activiteiten. Zo werkt iedereen samen om van deze locatie een succes te maken en verbinding te maken tussen mensen.

Visie-R
Is een Stichting en een leerwerkbedrijf, is in 2004 in Leiden begonnen als project en in 2008 een stichting geworden. In de loop van de tijd is de stichting gegroeid en in meerdere regio’s actief, o.m. in de Rijnstreek, Duin- en Bollenstreek, Haaglanden en Leiden e.o.

Logo Buurten & Zo.png     Logo Visie R.jpg

Zo is er in Leiden een locatie waar minibiebs en meubels worden geproduceerd, fietsen worden gerepareerd en productiewerk wordt gedaan. In Den Haag werken we samen in meubels en fietsenreparatie en in Lisse is een groep met niet aangeboren hersenletsel die vooral creatieve dagbesteding doet. Daarnaast is er een aantal klus-en groenploegen, die opdrachten uitvoeren voor woningbouwcorporaties, gemeenten en particuliere bedrijven met een sociaal karakter.
Onze zusterorganisatie People Care richt zich op thuiszorg en gespecialiseerde (ambulante) begeleiding. Samen met People Care kunnen we dus veel zorg op maat bieden voor een brede doelgroep.

De doelgerichte kleinschalige en mensgerichte aanpak slaat aan. Met samenwerkingspartners als GGZ, Tom in de Buurt, Reclassering Nederland, gemeenten en bedrijven ontwikkelt Visie-R doorlopend nieuwe initiatieven rond arbeidsmatige dagbesteding en sociale activering.

Bij Buurten & Zo gaat dit hand in hand met het sociaal maatschappelijk verbinden van buurtbewoners en voorkomen van bijvoorbeeld eenzaamheid door ontmoeting in het buurtrestaurant.

Buurten en Zo - foto 1.jpg     Buurten en Zo - foto 2.jpg

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.