Archeon Culinair met Pierre Wind

Archeon Culinair met Pierre Wind

Op zaterdag 21 en zondag 22 september is het proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes, spijzen en lekkernijen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind.

Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud en middeleeuwse lekkernijen. Daarnaast zijn er informatieve culinaire rondleidingen, kookdemonstraties en natuurlijk kun je ook zelf diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart.

Insectenhapjes uit de prehistorie
Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met de vangst van de dag, maar ze schuwen ook het eten van insecten niet. Deze zijn erg voedzaam! Bij de eerste boeren kun je zelf zo een meelwormenomelet eten, als je durft! Bij de bronstijd is men bezig met het maken van kaas, appel-perenmoes en het bakken van brood. In de ijzertijd wordt een wild zwijn gebraden boven het spit, mmm!

Romeinse culinaire hoogstandjes
In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum (Romeinse brood) en Posca (praktische soldatenwijn).

Smullen in de middeleeuwen
In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het klooster! In het middeleeuws Klooster kun je zien hoe de minderbroeders dit bier brouwen. Op de middeleeuwse markt staan de marktkooplui met hun waar en culinaire hoogstandjes. Als afsluiter van de dag kun je verschillende soorten middeleeuwse wentelteefjes bakken en proeven met Pierre Wind.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.