AI als Gamechanger

AI als Gamechanger

Twee ondernemers over slim meebewegen

Waar sommige ondernemers AI als een bedreiging ervaren, zien steeds meer bedrijven het als een kans. In dit artikel vragen we twee Alphense ondernemingen hoe je zo’n ingrijpende ontwikkeling als AI benadert. Is het goed nieuws? En zo ja: hoe gebruik je het in je voordeel?
Tekst: Jan de Gier, beeld: Peter Franken

Bart Wille van Bluetrail hoeft niet lang na te denken over de vraag of AI goed nieuws is. “Ik omarm het volledig”, vertelt hij. “Dat komt ook wel voort uit mijn verleden, waarin ik altijd al geïnvesteerd heb in organisaties als het gaat om optimalisatie. Tot vier jaar terug had je het dan over automatisering en robotisering, een jaar of twee geleden kwamen de Large Language Models (LLM) op, waar bijvoorbeeld ChatGPT op gebaseerd is.”

voa-apr-2025-dilemma-ai-foto-bart-wille-online.jpg

Eye-opener
Job Paauw van IT-consultancybureau Blue Bricks, is naar eigen zeggen altijd al ‘tech-savvy’ geweest en geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Hij weet zelfs nog waar hij was toen hij voor het eerst over ChatGPT hoorde. Lachend: “Ik stond m’n auto op te laden en hoorde erover op de radio. Ik heb het gelijk opgezocht en ben gaan chatten. Het was een eye-opener: AI bestaat al heel lang, maar dit was voor het eerst een vorm die iedereen begrijpt. Ik werk er dagelijks mee om teksten te herschrijven bijvoorbeeld, maar ik gebruik ook complexere modellen waarmee je goede analyses kunt maken. Voor een consultant is het echt noodzaak om daar iets mee te doen.”

Gimmick
Dat er negatieve kanten aan zitten, gaat uiteraard niet voorbij aan beide heren. Bart: “AI kan van jouw foto een hele video maken, je stem klonen en jou een liedje laten zingen. Dat zijn dingen waar zorgen over zijn en het is goed dat met de ‘AI Act’ risico’s worden ingeperkt. Maar ik zie het echt als gimmick en niet als iets wat direct waarde heeft. De vraag die ik stel is vooral: hoe zitten onze processen in elkaar en hoe kan ik deze met AI optimaliseren zodat het echt iets toevoegt binnen de organisatie?” Of zoals Job het omschrijft: “Er kan heel veel, maar hoe vertaal je de hype naar concrete waarde en verbeteringen binnen je bedrijf? Dat is de kunst.”

De recruiters van Bluetrail bemiddelen hoopopgeleide ICT-professionals binnen overheden, van gemeenten tot ministeries. Het bedrijf publiceert wekelijks 150 opdrachten. AI wordt ingezet binnen het recruitmentproces. Bart: “We gebruiken het in het selectieproces om de harde skills van kandidaten te analyseren, maar ook bij het opmaken van cv’s. Een andere tool is het analyseren van reacties op vacatures, zodat we snel inzicht krijgen in de geschiktheid van een kandidaat. Het gaat nu zo ver, dat zodra de opdrachtgever iemand zoekt met verstand van architectuur, het systeem semantisch op zoek gaat naar professionals die hier direct bericht van krijgen.”

Meer tijd voor leuk werk
Bij Bluetrail zijn veel werkzaamheden geautomatiseerd, al dan niet met behulp van AI. Dat geldt ook voor administratieve taken van recruiters, waardoor zij zich volgens Bart veel meer kunnen richten op de menselijke kant: past iemand bij de organisatie, wat is de intrinsieke motivatie en hoe is het commitment? “Er is echt een verdiepingsslag gemaakt op dat vlak en dat maakt het werk voor onze mensen veel leuker. De kwaliteit gaat omhoog en we zijn productiever. We nemen steeds meer mensen aan en werknemers komen terecht in een doorontwikkelde omgeving met de nieuwste technologieën, wat ook enorm leuk is natuurlijk.” 

Mensen meenemen
Job geeft binnen Blue Bricks leiding aan het team dat experimenteert met AI, nieuwe dingen ontwikkelt en het bedrijf en klanten ‘helpt navigeren door de AI-storm’. Focus ligt op drie terreinen: de eigen interne processen, hoe AI de consultants kan helpen en – de voornaamste - wat AI kan betekenen voor de klant. “Je ziet veel bedrijven zich blindstaren op de technologie en wat er allemaal mogelijk is. Maar wat vaak vergeten wordt, is het stukje verandermanagement en hoe je mensen goed meeneemt en traint. Want alleen dan werkt het om AI goed en veilig te gebruiken en wordt het ook leuk. Ik zie bijvoorbeeld veel bedrijven een chatbot introduceren, die na verloop van tijd niet meer gebruikt wordt. Zo vergaat het meer toepassingen. Dat is op zich niet erg, want je moet ergens beginnen. Maar het is toch een beetje alsof er een Rolls-Royce voor komt rijden, maar niemand durft in te stappen.”

B&B Vol Liefde
Blue Bricks heeft intern de virtuele collega Bibi ontwikkeld. Vorig jaar beantwoordde ze haar duizendste vraag. “Dat was wel een mijlpaal”, vertelt Job. “We hebben alle collega’s een ‘Bibi-wrapped’ gestuurd, zoals ook Spotify haar luisteraars een jaaroverzicht stuurt van meest beluisterde muziek. Daarin stond ook welke vragen er zoal gesteld zijn, en dat je zes keer het laatste seizoen van B&B Vol Liefde had kunnen kijken in de tijd die Bibi ons heeft bespaard. Dat zijn leuke manieren om je mensen te betrekken en het te laten leven.”

AI is een veelbesproken thema en Bart hoort verschillende geluiden om zich heen: ondernemers die het omarmen en kijken hoe ze zaken kunnen optimaliseren, maar ook ondernemers die sceptisch zijn. “Je kan wachten en niet meebewegen, of het juist omarmen en ontdekken hoe het jou kan helpen. Ik vind het belangrijk om hierover constant te informeren, kennis over te brengen en bewustzijn te creëren. Je merkt dat mensen met aversie vaak niet goed geïnformeerd zijn.”

AI-escaperoom
Job vult aan: “Bedrijven zijn nog aan het onderzoeken wat de impact van AI is. Ze hechten veel belang aan concrete voorbeelden die de waarde ervan laten zien. Wij helpen met het opzetten van experimenten en als die succesvol zijn, kijken we hoe de klant het kan implementeren binnen het primaire proces. Dus echt kijken naar de adoptie van AI in de organisatie. Dat begint altijd bij de mens. In die zin vind ik onze AI-escaperoom ook erg leuk. Daarmee ga je als bedrijf op een speelse manier ontdekken wat de kracht van AI is en hoe het je kan helpen in je werk. Geen saaie training waarin je 3 uur zit te luisteren, maar echt aan de slag in virtuele kamers met kistjes en sleutelcodes. Opdrachten volbrengen doe je met AI-tools. Het duurt ongeveer 3 uur en wij lopen rond en geven tips. Bij elke kamer laten we deelnemers ook nadenken over de ethische implicaties en we sluiten af met een actieplan.”

Morgen aan de slag
Bluetrail en Blue Bricks zijn allebei aangesloten bij het platform AlphenDigitaal. Van daaruit is met ondersteuning van de gemeente een programma ontwikkeld voor bedrijven in het mkb. Bart: “Doel is informeren, bewustzijn creëren en laten zien hoe AI werkt. We geven concrete voorbeelden van hoe je het kan toepassen in je werk, zodat je er morgen mee aan de slag kan. Maar het is ook belangrijk te wijzen op de gevaren en hoe je deze herkent.”

Ook is er aandacht voor AI-wetgeving waar bedrijven aan moeten voldoen. “Niet alles kan zomaar zonder enige controle”, vertelt Bart. “Mensen vragen zich ook terecht af wat er met alle persoonlijke gegevens gebeurt. Het is essentieel om dat goed te regelen. Daarom is bij ons alles afgeschermd met een eigen database, conform de privacyvoorwaarden. Zo blijven gegevens veilig en komen ze niet bij anderen terecht. Onze AI-tools draaien ook binnen deze omgeving, zodat gegevens niet worden gedeeld en ze veilig gebruikt worden.”  

2030
Welke kant het precies opgaat weet niemand, maar Job heeft in ieder geval zin in de toekomst. “Ik kijk erg uit naar wat er nog komt, al is het ook wel spannend. In 1995 kon je nog enigszins voorspellen wat er in 2000 zou gaan gebeuren, maar ik heb nu echt geen idee waar we staan in 2030. Het gaat heel hard en wat nu nog niet kan, kan morgen wel. Daarom is het belangrijk om nu al te kijken wat AI voor jou kan betekenen en hoe je het integreert binnen jouw organisatie. Maar focus je dus niet alleen op de technologie, want dan ga je er niet komen.”

Beelden: Bart Wille van Bluetrail optimaliseert processen met AI zodat het echt iets toevoegt.

Job Paauw van Blue Bricks: “Met onze AI-escaperoom ga je als bedrijf op een speelse manier ontdekken wat de kracht van AI is en hoe het je kan helpen in je werk.” 

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.