1,5 uur gratis parkeren centrum Alphen in zicht

1,5 uur gratis parkeren centrum Alphen in zicht

Na een langdurige lobby van VOA is gratis parkeren in het centrum van Alphen aan den Rijn in zicht.

Vandaag heeft het college van Burgemeester en Wethouders een positief besluit genomen over het parkeervoorstel om 1,5 uur gratis parkeren in te voeren in de garages in het centrum van Alphen aan den Rijn.

Langdurige lobby VOA
De VOA is heel blij met het positieve advies van het college aan de raad. Samen met andere partijen zoals Stichting Centrummanagement Alphen heeft de Alphense ondernemersvereniging jarenlang gelobbyd voor gratis parkeren in het centrum, om zo het centrum aantrekkelijk te houden. Voor winkelend publiek, maar ook voor bedrijven - lees: ketens - die zich mogelijk in Alphen willen vestigen. Elles in ’t Veld, voorzitter van de VOA, is opgelucht dat het nu eindelijk zo ver is: “De VOA is al negen jaar bezig om dit te bereiken. Dat het nu uiteindelijk lijkt te gaan lukken zijn we écht heel blij mee. We zijn een grote stap verder nu er een voorstel naar de raad gaat”.

Onderdeel van meerdere investeringen
Het voorstel voor het 1,5 uur gratis parkeren maakt onderdeel uit van een aantal investeringen binnen het thema economie. Ook een innovatiefonds, een vernieuwde LEF-regeling, de vergroening van het stadshart, de uitbreiding van de economische organisatie ten behoeve van stimulering verduurzaming bedrijventerreinen maken onderdeel uit van de investeringsplannen. Deze investeringen zullen deels bekostigd worden uit algemene reserves en algemene middelen, maar ook door middel van verhoging OZB niet-woningen. Elles licht toe: “Uiteraard is de VOA in beginsel niet voor een verhoging OZB. Echter, als wij in Alphen de economische doelen willen bereiken die wij ons in de Economische Agenda hebben gesteld en voorbereid willen zijn op alle uitdagingen die voor ons liggen, zullen we ook daarin moeten investeren. Daarnaast blijkt dat de OZB niet-woningen in Alphen dusdanig laag is dat de gemeente nu gelden misloopt van het Rijk, omdat er volgens het Rijk nu nog regelruimte is binnen de OZB. Een verhoging is dus niet te vermijden. En als deze er dan tóch komt zien we graag dat de gelden weer terugkomen bij de ondernemers door te investeren in zaken als een innovatiefonds en het gratis parkeren.

Positief vervolg
Binnenkort zal de raad zich beraden over de begroting van 2022 waarin de investeringen binnen het thema economie zijn meegenomen, in november inhoudelijk over het voorstel gratis parkeren. De VOA rekent op een positief vervolg, namelijk instemming van de raad met de voorgestelde begroting en plannen. Elles: “Dit is echt geen moment te vroeg wat ons betreft, als we kijken naar de steden om ons heen. We willen absoluut niet de laatste stad zijn waar gratis parkeren wordt ingevoerd”.

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.