125 jaar van Beijeren, een echt familiebedrijf

125 jaar van Beijeren, een echt familiebedrijf

Een man met één timmermansoog en één oog voor handel besloot op 27 mei 1893 aan de Hooftstraat 23 een winkeltje voor ijzerwaren en gereedschappen te beginnen.

Mede dankzij zijn vergaande service werd P. van Beijeren IJzerwaren- en Gereedschappenhandel 125 jaar later nog steeds een ijzersterk begrip: ‘Ga maar naar Van Beijeren, die heeft het wel’.

Op 27 november 1893 gaat ’s avonds de smartphone van Piet van Beijeren, die exact een half jaar geleden in Alphen aan den Rijn een ijzerwaren- en gereedschappenhandel is begonnen. Aan de lijn is boer Vergeer. Hij heeft vanavond nog spijkers en een hamer nodig om het dak van zijn stal te repareren. De boerderij ligt zo afgelegen dat Van Beijeren die avond van zijn handkar halverwege over moet op een boot, om er naartoe te roeien. Hij stuurt bij vertrek de boer een appje dat hij ook hout, een afkortzaag, accuboormachine en extra dakpannen meeneemt. De boer appt terug: ‘Bedankt voor het meedenken en de service’. Samen repareren ze het dak. Op 28 oktober 2018 schrijft Vergeer een positieve review op de website van GBI van Beijeren: ‘…Tevens willen we advies over een toegangsdeur voor onze nieuwe bedrijfshal. Kunnen jullie ook onze bedrijfskleding leveren en bedrukken?

’Natuurlijk had Piet van Beijeren in 1893 geen smartphone en accuboormachines. Wel die handkar en boot waarmee hij naar klanten ging. Hij dacht ook met de boer of timmermanmee en verkocht de gereedschappen en materialen waarvan de klant zelf niet wist dat hij die nodig zou hebben.

Piet van Beijeren wist maar al te goed dat hij zijn winkel tot een succes kon maken door alles in het teken van de klant te stellen, inclusief de service. Zo werd het bedrijf in Alphen een begrip met de slogan: ‘Ga maar naar Van Beijeren, die heeft het wel’.

Deze slogan hielden de ‘dames van Van Beijeren’ in ere toen de drie zussen na het overlijden van hun vader in 1946 het bedrijf overnamen. In 1958 nam kleinzoon Piet van Beijeren de zaak over en in 1976 kwam zijn zwager Jan Werther in de zaak. Samen verplaatsten zij de winkel eerst naar het voormalige Leerhoevepand aan de Hooftstraat 115 om het verder te ontwikkelen tot een professionele vakhandel.

In 1988 maakte de verhuizing naar een bedrijfspand aan de Eikenlaan het mogelijk de service voor de bouw en industrie te optimaliseren. Daar ontstond ook een duidelijke scheiding tussen de particuliere en professionele vakhandel. Zoon Wilbert Werther trad in 1999 als volgende generatie toe tot de directie om in de geest van Van Beijeren en zijn vader het familiebedrijf de volgende eeuw in te loodsen: in dienst van de klant altijd op zoek naar nieuwe kansen in de toeleveringsmarkt van de professionele bouw.

De handkar is er niet meer. De 25 medewerkers van GBI van Beijeren in 2018 hebben de handen vrij om particulieren en professionele bouwbedrijven met materialen, gereedschappen en service ten dienste te staan bij het uitvoeren van hun vakmanschap. 

Reacties (0)

U moet Inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.