Nieuws Corona

Foto corona informatiepunt.jpg

Nieuwsbrief nr. 11 - 6 april 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen, de maatregelen vanuit de gemeente en de Rijksoverheid en wordt u op de hoogte gehouden van inspirerende initiatieven die ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen. Vind hier een overzicht van alle nieuwsbrieven en het laatste nieuws.

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn of bel met 0172 - 796007 

In deze nieuwsbrief:  
1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’
2. NOW-loket geopend, UWV opent hulplijn 
3. COVID Radar door het LUMC 
4. Alphense zendmast kleurt blauw voor ondernemend Alphen en rood voor vitale beroepen 
5. Laatste nieuws en maatschappelijke initiatieven AllesInAlphen.nl

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement voor deze nieuwsbrief op de maandag, woensdag en vrijdag.

1. Update kerngroep "Coronacrisis Alphen" - 6 april 2020 
Vandaag is de NOW-regeling opengesteld. Om 15.00 uur waren er al meer dan 27.000 aanvragen ingediend bij de UWV, de instantie die de afhandeling van deze regeling voor haar rekening neemt. Ook de TOZO-regeling zal deze week aangevraagd kunnen worden bij de gemeente.  Daarmee zijn dan de eerste 3 landelijke regelingen allen opengesteld voor aanvraag.

Nieuw op onze website is de digitale koffiecorner. Deze vindt u, uiteraard, onder het kopje corona. In deze hectische tijd lopen veel ondernemers met vragen rond. EDBA, VOA en het iFlow ondernemingshuis zijn er om je hierbij te helpen. Helaas is het praatje in de keuken bij Ondernemingshuis iFlow even niet mogelijk. Dat kan gelukkig wel in onze digitale koffiecorner. Wil je even sparren met andere ondernemers of gewoon even je ei kwijt? Ga dan naar de koffiecorner. Heb je een specifieke en concrete vraag waar je advies van een expert over zou willen hebben? Stel je vraag via de chatfunctie op onze site

Met dank aan al diegenen die onze initiatieven steunen is er vanuit Alphen een brede oproep gedaan om respons te geven aan de enquête ten behoeve van het onderzoek en  de impactanalyse naar de gevolgen van de restrictiemaatregelen op de lokale economie. Inmiddels hebben bijna 300 ondernemers de enquête ingevuld. Fantastisch dat er nu al zoveel respons is. Heeft u nog niet gereageerd en wel 5 minuten over, klik dan hier. U bewijst ons er een grote dienst mee.

Pas goed op elkaar.

Namens de Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen, 

Joost Berkhout

Vervolg-enquête. Mogen wij 5 minuten van uw tijd? 

2. NOW-loket geopend, UWV opent hulplijn 
Sinds vandaag is het loket open van de NOW: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Antwoorden op veel gestelde vragen staan op de website van het UWV. Wanneer werkgevers toch nog vragen hebben, kunnen ze op werkdagen bellen met UWV Telefoon NOW. Op 6 en 7 april zijn ze langer open. UWV Telefoon NOW is dan van 8:00 tot 19:00 bereikbaar via 088 - 898 20 04. Ga direct naar het loket

3. COVID Radar door het LUMC 
Het LUMC verzamelt met de COVID Radar gegevens over klachten en het gedrag van mensen. Hiermee willen het LUMC een beter beeld krijgen van hoe de epidemie met het coronavirus (COVID-19) zich in uw regio ontwikkelt.

Het belang van deelname
In Nederland wordt tot nu toe beperkt getest of mensen het coronavirus hebben of niet. Iemand wordt alleen getest als hij/zij symptomen heeft, is opgenomen in het ziekenhuis, tot een kwetsbare doelgroep behoort, of zelf in de gezondheidszorg werkzaam is. Hierdoor weten we tot nu toe nog niet precies hoeveel mensen in Nederland besmet zijn met het virus.

Door van zoveel mogelijk mensen in Nederland wel gegevens over klachten te verzamelen, kan het LUMC onderzoeken hoeveel mensen het coronavirus hebben (gehad) en waar zij in Nederland verblijven. Lees het hele bericht en doe mee

4. Alphense zendmast kleurt blauw voor ondernemend Alphen en rood voor vitale beroepen 
Alphense ondernemers krijgen flinke klappen door de coronacrisis, zeker nu het kabinet de maatregelen heeft verlengd t/m 28 april. Om ondernemend Alphen een hart onder de riem te steken, kleurt de zendmast op maandag 6 april daarom blauw. Dit is de kleur van de VOA (Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn), die de belangen van ondernemingen uit Alphen aan den rijn behartigt. Lees het hele nieuwsbericht 

5. Laatste nieuws en maatschappelijke initiatieven AllesInAlphen.nl  
Het coronavirus heeft gevolgen voor de dienstverlening van de zorgpartners en maatschappelijke organisaties in de gemeente Alphen aan de Rijn. Op deze pagina vindt u de weg naar deze partijen. Op deze pagina vindt u ook een overzicht van hun laatste nieuws. Ook kunt u hier zien welke mooie initiatieven aangeboden worden.   
Bekijk hier het nieuwsoverzicht en verschillende initiatieven op AllesInAlphen.nl

Tot slot, heb elkaar lief. Houd afstand.

Video Houd afstand.PNG
Bekijk (en deel) de video

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief nr. 10 - 3 april 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen, de maatregelen vanuit de gemeente en de Rijksoverheid en wordt u op de hoogte gehouden van inspirerende initiatieven die ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen. 

In de nieuwsbrief van afgelopen woensdag werkte in sommige gevallen een aantal doorverwijzingen niet. Bekijk hier de Corona monitor. En hier is altijd een overzicht van alle nieuwsbrieven en het laatste nieuws terug te vinden.  

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn of bel met 0172 - 796007 

In deze nieuwsbrief:  
1.  Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’ 
2.  Impactanalyse coronacrisis 
3.  Politiebericht: Zorg voor maximale preventie van uw bedrijf
4.  Update opening loket NOW bij UWV  
5.  Bericht Rijksoverheid: Krijg ik Tozo check 
6.  Diverse tips en adviezen 
7.  (Terugkijken) Webinars omtrent de regelingen TOZO en NOW 
8.  Landelijk hersteloffensief toerismesector 
9.  Crisis maakt creatief - Door ondernemers voor ondernemers 
10. (Video) Rijnvicus blijft draaien

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement voor deze nieuwsbrief op de maandag, woensdag en vrijdag.

1. Update kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’
Vandaag startte de dag met een gerucht dat de aanvraagprocedure van de NOW-regeling niet op 6 April 2020 opengaat maar een week later (13 april). Gelukkig werd dit enkele uren later ontkracht door een persbericht van het UWV (zie ook agendapunt 4 van deze nieuwsbrief). Het UWV gaat vanaf maandag de NOW-aanvragen in behandeling nemen.

Inmiddels zijn veel regelingen opengesteld of is een datum bekend wanneer dit gaat gebeuren. Dit leidt, geheel begrijpelijk, tot enorm veel vragen. Het Corona Informatiepunt probeert deze zo accuraat mogelijk te beantwoorden en daarmee u zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast spreken we de hoop uit dat de aanvraagprocedure voor de komende week vloeiend verloopt. Op die manier zullen de eerste, broodnodige verstrekkingen naar verwachting medio april gedaan worden.

Ik sluit af met een oproep, welke ik kreeg van een gewaardeerd adviseur uit Alphen aan den Rijn en ik graag wil delen.

‘'De afgelopen weken heb ik vele ondernemers gesproken en uiteraard veel tijd aan “corona” besteed. Dat geldt ongetwijfeld ook voor vele andere financiële en zakelijke adviseurs die druk zijn met de vele vragen van hun klanten. Op die manier kan je als adviseur méér omzet genereren maar wel, plat gezegd, over de ruggen en de ellende van ondernemers heen. De meeste ondernemers krijgen links om of rechts om ’n keer te maken met de financiële gevolgen van deze rotcrisis en het voelt niet goed dat hiervan profijt kan worden getrokken. Voor zover nodig doe ik een algemene oproep aan de adviseurs om solidair met hun klanten te zijn en te accepteren c.q. te realiseren dat het ook voor hen moeilijke tijden zijn. Bereken de adviestijd door de coronacrisis niet of gereduceerd door aan de klanten. Deze oproep is niet dwingend, niet voorschrijvend maar meer een moreel beroep op solidariteit met de klanten en om, vanuit je zorgplicht, het onderste uit de kan te halen voor de klanten, zonder dat zij daarvoor met (hoge) rekeningen geconfronteerd worden.’'

Mocht u nog vragen hebben, dan blijft het crisisteam uiteraard ook op de bekende adressen bereikbaar voor uw vragen.

Pas goed op elkaar.

Namens de Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen,

Joost Berkhout

2. Impactanalyse coronacrisis 
Naar aanleiding van de verlenging van de restricties, recente ontwikkelingen en de resultaten van de Enquête wil de Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen meer zicht krijgen op mogelijke liquiditeitstekorten voor ondernemers in de gemeente Alphen aan den Rijn en omgeving. Hiervoor is een tweede anonieme enquête in het leven geroepen. Uit de resultaten van de eerste enquête is gebleken dat ruim 75% van de ondernemers kampt met liquiditeitstekorten als gevolg van de coronacrisis.

In de tussentijd is er invulling gegeven aan de verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van overheids-, bancaire- en gemeentelijke regelingen. Het Corona Informatiepunt Ondernemend Alphen wil nu onderzoeken hoe de liquiditeitssituatie is ook na gebruik van deze regelingen.

Door de enquête in te vullen stelt u de gemeente Alphen aan den Rijn en EDBA in staat om u zo goed mogelijk te helpen in deze zware tijd voor ondernemers. Daarom vragen wij u dringend deze enquête in te vullen. De anonieme enquête telt 10 vragen en vraagt 5 minuten van uw tijd. Mocht u een vraag niet kunnen of willen beantwoorden, dan kunt u deze gewoon overslaan.

Alvast hartelijk dank!

Vervolg-enquête. Mogen wij 5 minuten van uw tijd? 

3. Politiebericht: Zorg voor maximale preventie van uw bedrijf 
Straten zijn leeg en bedrijfsterreinen liggen er verlaten bij. Bedrijven hebben een minimaal aantal werknemers aan het werk, zijn op andere tijden geopend dan normaal en de sociale controle is nu laag. De receptioniste die iedereen kent en weet wat er in de straat gebeurt, is er niet. Criminelen maken hier misbruik van. Alles gaat anders, dus wie let er op wie? Zorg voor maximale preventie van uw bedrijf. Sluiten deuren, ramen en laadperrons altijd af, ook overdag. Controleer de juiste werking van het alarmsysteem en de camera’s. Heeft u nog geen groepsapp met andere ondernemers in de straat? Maak die dan aan en attendeer elkaar op bijzonderheden in de straat, het winkelcentrum of industrieterrein. Lees hier het hele bericht 

4. Update opening loket NOW bij UWV 
Op maandagochtend 6 april a.s. opent het UWV het loket voor NOW-aanvragen, een van de belangrijkste landelijke regelingen. Complete aanvragen worden uiterlijk binnen vier weken behandeld, maar de verwachting is dat dit sneller gaat. Om te garanderen dat u weet hoe u uw aanvraag compleet moet invullen, heeft het UWV een checklist gepubliceerd op haar website. Het UWV verwacht tienduizenden aanvragen per dag. Daarom kan het zo zijn dat u in de wachtrij komt. Bekijk hier de checklist  

5. Bericht Rijksoverheid: Krijg ik Tozo check 
Op deze pagina van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Met behulp van de vragen op deze pagina kunt u zelf beoordelen of u in aanmerking komt voor deze regeling. Doe de check

6. Diverse tips en adviezen 
E-herkenning 
Bij het aanvragen van de landelijke regelingen blijkt dat de identificatie in de  aanvraagprocedure kan gaan via Digid of via e-herkenning. Heeft u nog geen e-herkenning? Dan is het handig om deze nu aan te vragen. Vraag deze dan via https://www.eherkenning.nl/inloggen-met-eherkenning/middel-aanvragen 
U kunt uw aanvragen uiteraard op dit moment nog steeds gewoon via DiGID aanvragen.

Financiële problemen door coronacrisis? Regel eerst dit! 
Om de gevolgen van het coronavirus voor uw bedrijf te minimaliseren, is het verstandig om een aantal zaken te regelen. VOA-bestuurder Michiel Wijnans (BDO Accountants & Adviseurs) geeft tips wat je nú al kunt doen. Bekijk alle tips

Bericht van Administratiekantoor Steenbergen: Extra administratieve  aandachtspunten  
Inmiddels heeft de Belastingdienst voorlopige aanslagen 2020 voor de vennootschapsbelasting opgelegd. Gezien de perikelen rondom de Coronacrisis zou deze aanslag weleens te hoog kunnen zijn vastgesteld. Bent u van mening dat dit door omzetverlies, rekening houdend met een eventuele uitkering in het kader van de NOW, lager moet zijn? Stuur de voorlopige aanslag dan door naar uw fiscaal adviseur met het verzoek de belaste winst te verlagen met een door u aan te geven bedrag. Lees hier het hele bericht 

7. (Terugkijken) Webinars omtrent de regelingen TOZO en NOW 
Webinar Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) 
Met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) kunnen ondernemers een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. Over deze belangrijke regeling heeft advocaat ondernemingsrecht Jeroen Thiele van Berntsen Mulder Advocaten op donderdag 2 april om 11.00 uur een gratis livestream verzorgd. Kijk hier het webinar terug

Webinar TOZO van het VNO-NCW en MKB-Nederland (terugkijken) 
Hoe zit het nu precies met die Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO)? Tijdens dit webinar voor de brancheorganisaties van VNO-NCW en MKB-Nederland is er door deskundigen van onder meer SZW en VNG ingegaan op de vragen die leven. Kijk hier het webinar terug 

8. Landelijk hersteloffensief toerismesector
Het coronavirus raakt de Nederlandse toerismesector ongekend hard. Een landelijk beoogd hersteloffensief is daarom voor de lange termijn noodzakelijk. Samen met partners werkt NBTC aan de aanpak voor zo’n offensief, met als doel een maximale samenhang te creeren tussen provinciale en lokale initiatieven. Zodat zodra Nederland daar weer klaar voor is, we weer toeristisch bezoek kunnen aantrekken. Lees hier het hele bericht

9. Crisis maakt creatief - Door ondernemers voor ondernemers 
Nu de omzet met een noodstop tot stilstand is gekomen, tonen veel ondernemers zich solidair met elkaar. Zij delen kennis en expertise en bieden gratis adviezen en consulten. 
De Alphense Ondernemers Janneke van Meenen en Adrie den Hertog hebben het initiatief genomen om het aanbod, dat ondernemers beschikbaar stellen aan andere ondernemers, te bundelen op één website https://doorondernemersvoorondernemers.nl/ Lees hier het hele bericht

10. [Video) Rijnvicus blijft draaien 
Directeur Jan de Vries vertelt hoe Rijnvicus met de Coronacrisis omgaat. Rijnvicus blijft open en we werken (deels) door. Uiteraard houden we ons aan de maatregelen van de overheid. Hou vol en tot snel! Bekijk hier de videoboodschap

Tot slot, heb elkaar lief. Houd afstand.

Video Houd afstand.PNG
Bekijk (en deel) de video

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief nr. 9 - 1 april 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen, de maatregelen vanuit de gemeente en de Rijksoverheid en wordt u op de hoogte gehouden van inspirerende initiatieven die ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen. 

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn of bel met 0172 - 796007 

In deze nieuwsbrief:  
1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen
2. (Video)Oproep wethouder Gerard van As: steun lokale ondernemers  
3. Update gemeente omtrent TOZO
4. Bericht Rijksoverheid: Noodmaatregel van de overheid voor bedrijven 
5. Bericht van het KVK Corona loket: de Coronamonitor Zuid-Holland 
6. Nieuws en maatschappelijke initiatieven (o.a. HeelAlphenHelpt.nl) op AllesInAlphen.nl
7. Webinars omtrent de regelingen TOZO en NOW 
8. Feiten en cijfers Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement voor deze nieuwsbrief op de maandag, woensdag en vrijdag.

1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’ 
Ofschoon het bericht van de Minister-President over de verlenging van de noodmaatregelen niet geheel onverwacht kwam is de impact op ondernemend Nederland en Alphen aan den Rijn voelbaar. Een iedere ondernemer die ik spreek begrijpt de verlenging volledig en onderschrift deze ook. Dat neemt de zorgen om de toekomst van het bedrijf en het personeel echter niet weg. Ook wij begrijpen dat vanuit ondernemersperspectief maar 1 vraag van belang is; wanneer gaan alle maatregelen mij als ondernemer nu echt helpen?

Vanuit diverse bronnen wordt inmiddels veel informatie verstrekt over de diverse regelingen zoals TOGS, TOZO en NOW. Afkortingen die tot voor heel kort u niets zeiden maar die nu volgens Google bij elkaar al meer dan 2 miljoen zoekresultaten opleveren. Voor zover nu bekend zal vanaf volgende week het online aanvraagformulier voor de TOZO-regeling beschikbaar komen.

Opvallend is nog steeds de hoeveelheid energie en veerkracht, maar ook zorgvuldigheid die wordt getoond door ondernemers om binnen de geldende restricties kansen te zien en (als dat mogelijk is) hun onderneming draaiende te houden. Het typeert de karaktereigenschappen van een ondernemer om onder welke omstandigheid dan ook, te willen blijven ondernemen. 

Zolang die veerkracht aanwezig is zal er voldoende energie blijven bestaan om, ook na deze periode, gezamenlijk te werken aan het herstel van de economie. 

Pas goed op elkaar!

Namens Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen,

Joost Berkhout
  
2. (Video)Oproep wethouder Gerard van As: steun lokale ondernemers  

Foto Gerard van As.jpg

Voor ondernemers zorgt de coronacrisis voor veel onzekerheid. Daarom is het Corona Informatiepunt voor hen opgezet. Wethouder Gerard van As roept alle inwoners op om lokale ondernemers te steunen en vooral gebruik te maken van de creatieve oplossingen die zij hebben bedacht om hun zaak draaiende te houden. 
Bekijk hier de videoboodschap

3. UPDATE gemeente omtrent TOZO
Er zijn veel vragen over het ontbreken van het aanvraagformulier Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) op de gemeentelijke website. Gemeente Alphen aan den Rijn wil u graag op de hoogte brengen van de ontwikkelingen. Lees hier het hele bericht 

4. Bericht Rijksoverheid: Noodmaatregel van de overheid voor bedrijven 
Werkgevers met omzetverlies door het coronavirus kunnen een beroep doen op de tijdelijke noodmaatregel voor overbrugging van werkgelegenheid (NOW). Deze regeling biedt een substantiële tegemoetkoming waarmee u werknemers met een vast en flexibel contract kunt doorbetalen. Ook bbl-studenten met een arbeidsovereenkomst vallen daaronder. 
Lees hier de aangepaste dienstverlening SBB. Lees hier het bericht van de Rijksoverheid

5. Bericht van het KVK Corona loket: de Coronamonitor Zuid-Holland 
Vandaag willen we het initiatief van de Coronamonitor in Zuid-Holland onder de aandacht brengen. Deze monitor is een gezamenlijk initiatief van de Economic Board Zuid-Holland, Innovation Quarter en de Provincie Zuid-Holland. Deze monitor brengt de economische gevolgen van de Corona crisis op de economie van Zuid-Holland in kaart. Bekijk hier de monitor  

6. Nieuws en maatschappelijke initiatieven (o.a. HeelAlphenHelpt.nl) op AllesInAlphen.nl 
Het coronavirus heeft gevolgen voor de dienstverlening van de zorgpartners en maatschappelijke organisaties in de gemeente Alphen aan de Rijn. Op deze pagina vindt u de weg naar deze partijen. Op deze pagina vindt u ook een overzicht van hun laatste nieuws. Bekijk hier het nieuwsoverzicht op AllesInAlphen.nl 

Ook kunt u hier zien welke mooie initiatieven aangeboden worden. Zo ook het initiatief www.heelalphenhelpt.nl. Deze website is bedoeld om onze lokale ondernemers in Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam een hart onder de riem te steken en ze extra gemakkelijk, via één centrale website vindbaar te maken.

7. Webinars omtrent de regelingen TOZO en NOW 
Donderdag 2 april om 11.00 uur - Webinar Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) 
Deze week heeft het kabinet meer bekend gemaakt over de noodmaatregelen om Nederland door de Coronacrisis heen te loodsen. Eén daarvan is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Hiermee kunnen ondernemers een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. Over deze belangrijke regeling gaat advocaat ondernemingsrecht Jeroen Thiele van Berntsen Mulder Advocaten op donderdag 2 april om 11.00 uur een gratis livestream verzorgen. U bent van harte uitgenodigd om mee te kijken en mee te doen.  Bekijk hier het hele bericht en maak gebruik van deze mogelijkheid 

Webinar TOZO van het VNO-NCW en MKB-Nederland (terugkijken) 
Hoe zit het nu precies met die Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO)? Tijdens dit webinar voor de brancheorganisaties van VNO-NCW en MKB-Nederland is er door deskundigen van onder meer SZW en VNG ingegaan op de vragen die leven. Het webinar was vandaag 15.30 tot 17.00 uur. Bekijk hier de opname.

Vrijdag 3 april - Aanmelden voor het webinar NOW van het VNO-NCW en MKB- Nederland 
Hoe zit het nu precies met die Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)?  Tijdens dit webinar voor de brancheorganisaties van VNO-NCW en MKB-Nederland zal er door deskundigen van onder meer SZW en UWV worden ingegaan op de vragen die leven. Dit webinar is vrijdag 3 april van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan hier 

8. Feiten en cijfers Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn 
Download hier de infographic van het Corona Informatiepunt

Tot slot, heb elkaar lief. Houd afstand.
Video Houd afstand.PNG
Bekijk (en deel) de video

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief nr. 8 - 30 maart 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen, de maatregelen vanuit de gemeente en de Rijksoverheid en wordt u op de hoogte gehouden van inspirerende initiatieven die ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen. 

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn of bel met 0172 - 796007 

In deze nieuwsbrief:  
1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’
2. Bericht van Junis: De kinderopvang heeft een vitale functie gekregen. 
3. Tips voor Alphenaren van #AlphenLinkt: zó help je ondernemers de crisis door! Zó help je ondernemers de crisis door! 
4. Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan 
5. Bericht van VNO-NCW/MKB-Nederland: Corona beïnvloedt criminaliteit: 7 cases, 4 tips 
6. Bericht van het KvK Coronaloket: Coronacrisis: wegwijzer voor ondernemers (Engelse versie!) 
7. Webinars VNO-NCW en MKB-Nederland: TOZO & NOW

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement voor deze nieuwsbrief op de maandag, woensdag en vrijdag.

1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen'
30 maart 2020

In het overleg van vandaag, wederom via videocall, met de betrokken wethouders bemerkte ik onverminderd veel aandacht voor de lokale situatie maar wel met focus op een passende aanpak. Zorgvuldigheid in de aanpak moeten wij in acht blijven nemen. Ik merk in alle gesprekken dat het college van B&W, maar ook de ambtelijke organisatie, letterlijk echt alles uit de kast wil halen in het belang van ondernemend Alphen. Later deze week hierover meer.

Afgelopen weekend is de tegemoetkoming schade COVID-19 (ook wel genoemd noodloket of compensatieregeling EUR 4000,-) beschikbaar gekomen om aan te vragen. De direct daaropvolgende discussie, of je hier als ondernemer op basis van SBI-code voor in aanmerking komt, is slagvaardig opgepakt door de brancheorganisaties en de lokale en landelijke politiek. Inmiddels heeft RVO een aparte procedure ingericht voor ondernemers die claimen aanspraak te kunnen maken op deze regeling. Voor mij persoonlijk een bevestiging dat betrokkenen er bovenop zitten en dat er geluisterd wordt naar elkaar.

Ook op andere fronten zijn de vertegenwoordigers van de brancheverenigingen actief aan de slag met uw belangen. Met elkaar proberen wij in de komende periode tot een toolkit voor een impactanalyse te komen. Eenvoudiger gezegd en in cijfers uitgedrukt, wat zijn de gevolgen voor u en uw onderneming van deze coronacrisis door handige tools en handvaten te ontwikkelen die u en uw financieel adviseur kunnen helpen bij het opstellen van overzicht van de gevolgen. 

Morgenavond is er een persconferentie van de Minister-President. Dan wordt meer duidelijk of en zo ja hoelang de huidige restricties nog van kracht blijven. Laten wij met elkaar hopen dat uit de berichten van het kabinet van morgen enig optimisme kan worden geput. 

Pas goed op elkaar!

Namens Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen,

Joost Berkhout

2. Bericht van Junis: De kinderopvang heeft een vitale functie gekregen
De kinderopvang heeft een vitale functie gekregen en Junis organiseert in al haar kinderopvang locaties noodopvang voor kinderen van ouders die een vitaal beroep hebben en hard nodig zijn op die arbeidsmarkt op dit moment.  
Voor ouders die geen gebruik kunnen maken op dit moment van de kinderopvang omdat Junis regulier dicht is, is er goed nieuws want hun kosten kinderopvang worden financieel gecompenseerd door de overheid.  Lees hier het hele bericht

3. Tips voor Alphenaren van #AlphenLinkt: zó help je ondernemers de crisis door! zó help je ondernemers de crisis door!  
De coronacrisis bezorgt ondernemend Alphen grote uitdagingen. Jij kunt – als consument – veel voor hen betekenen. Zo kun je de sportschool of (sport)verenigingen waar je altijd met plezier naar toegaat ook nú blijven steunen? Betaal dan als het maar even kan je abonnement door. Dan kan je straks met net zoveel plezier weer verder. Lees meer tips om lokale ondernemers te steunen 

4. Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan
Het Idee verzorgt normaal gesproken knutselworkshops op locatie voor kinderen. Nu dat niet kan, bezorgen zij de pakketten aan huis! Ouders kunnen kiezen uit verschillende pakketten voor hun kinderen, zoals het kookpakket of het paaspakket. Bekijk hier meer inspirerende voorbeelden en vind meer informatie over de bezorging van pakketten aan huis.

5. Bericht van VNO-NCW/MKB-Nederland: Corona beïnvloedt criminaliteit: 7 cases, 4 tips 
Ook criminelen zijn creatief in het aanpassen van hun activiteiten in verband met de coronacrisis. Er zijn minder woninginbraken of zakkenrollerij. Maar er is meer overlast en onrust. Zeven zaken waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen en vier tips. Lees hier het hele bericht

6. Bericht van het KvK Coronaloket: Coronacrisis: wegwijzer voor ondernemers (Engelse versie!) 
Compacte wegwijzer voor ondernemers die zijn getroffen. Wat doe je als je minder werk hebt voor je personeel, tijdelijk geen inkomsten hebt als zzp’er, of bijvoorbeeld je belastingen niet op tijd kunt betalen? Download pdf 

7. Webinars VNO-NCW en MKB-Nederland: TOZO & NOW  
Woensdag 1 april: webinar TOZO 
Hoe zit het nu precies met die Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO)? 
Tijdens dit webinar voor de brancheorganisaties van VNO-NCW en MKB-Nederland zal er door deskundigen van onder meer SZW en VNG worden ingegaan op de vragen die leven. 
Het webinar is van 15.30 tot 17.00 uur. Aanmelden kan hier
 
Vrijdag 3 april: webinar NOW 
Hoe zit het nu precies met die Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)? 
Tijdens dit webinar voor de brancheorganisaties van VNO-NCW en MKB-Nederland zal er door deskundigen van onder meer SZW en UWV worden ingegaan op de vragen die leven. 
Het webinar is van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan hier

Tot slot, heb elkaar lief. Houd afstand. 

Video Houd afstand.PNG

Bekijk (en deel) de video

Logo Corona Informatiepunt voor ondernemers.png

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief nr. 7 - 27 maart 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen, de maatregelen vanuit de gemeente en de Rijksoverheid en wordt u op de hoogte gehouden van inspirerende initiatieven die ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen.

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn of bel met 0172 - 796007 

In deze nieuwsbrief: 
1.   Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen'
2.   UPDATE GEMEENTE: Update Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) 
3.   UPDATE GEMEENTE: Wijziging zaterdagmarkten 
4.   UPDATE RIJKSOVERHEID: Tegemoetkoming schade COVID-19 (geopend) 
5.   Enquête Corona Informatiepunt & VNO-NCW en MKB-Nederland 
6.   Bericht Greenport: Oproep aan kabinet: “Snel Noodfonds nodig voor behoud sierteelt”  
7.   Onderzoek CPB: De economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021 
8.   Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan  
9 .  Oproep burgemeester Liesbeth Spies 

NB. Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement voor deze nieuwsbrief op de maandag, woensdag en vrijdag.

1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis'
Ondernemend Alphen,
de boodschap van het CPB dat Nederland afstevent op een recessie, komt volgens de landelijke media hard aan bij veel Nederlanders. De schrik is groot bij werkenden en ondernemers in sectoren die nu al financieel worden geraakt door het coronavirus. Volgens onderzoek van de banken wordt door met name de horeca, uitzendbureaus en de autobranche al pijn ervaren. De brancheverenigingen van deze sectoren hebben deze week dan ook een dringende oproep gedaan tot verregaande steunmaatregelen. Maar alle sectoren zijn onderling verbonden en daardoor ook afhankelijk van elkaar. 

Als voorbeeld, ook Boskoopse ondernemers internationaal actief in de sierteelt- en boomkwekerijsector geven een noodsignaal af. Door directe vraaguitval en annulering van orders worden ook zij, zonder verplicht dicht te moeten, hard geraakt en is voor hen ook een onzekere toekomst ontstaan. 

Vandaag presenteren wij in deze nieuwsbrief de uitkomst van de enquête. Het zal niet verrassen dat deze uitkomst, ingevuld door bijna 300 ondernemers, in lijn ligt met bovengenoemd beeld. Ook voor veel MKB-ondernemers in Alphen aan den Rijn, zowel met als zonder personeel, zijn de vooruitzichten dus hoogst onzeker.  
Echter, naast de invulling van maatregelen die een oplossing bieden voor de acute situatie, moet ook, nu al, nagedacht worden over structurele en duurzame oplossingen voor de verdere toekomst. Een denkproces dat wordt gecombineerd met alertheid tot het handhaven van een veilige omgeving voor ondernemers om hun onderneming uit te voeren. 

Ik onderschrijf dan ook de oproep “houd het hoofd koel, het hart warm en heb respect voor elkaar”.  
We hebben elkaar nog hard nodig in de komende maanden. Dus pas goed op elkaar!

Logo Corona Informatiepunt voor ondernemers.png

Namens Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen,
Joost Berkhout

2. UPDATE GEMEENTE: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) 
Vandaag zijn de lang verwachte regels voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers bekendgemaakt. Dat betekent dat zelfstandig ondernemers uit Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem op z’n vroegst vanaf dinsdag 31 maart 2020 een aanvraag bij de gemeente kunnen doen voor de overbruggingsregeling via www.alphenaandenrijn.nl/tozo. Zelfstandigen die zich al hebben gemeld bij de gemeente krijgen automatisch een e-mail wanneer het aanvragen mogelijk is. Ondernemers die in acute financiële nood verkeren kunnen op de website het contactformulier invullen om in aanmerking te komen voor een voorschot. Zij worden binnen 3 werkdagen gebeld.

3. UPDATE GEMEENTE: Wijziging zaterdagmarkten 
De zaterdagmarkten in Alphen aan den Rijn en Boskoop gaan op 28 maart en 4 april 2020 door in aangepaste vorm.  
Op deze markten zijn dan alleen de food-ondernemers aanwezig, omdat food tot de eerste levensbehoeften behoort. De kramen staan verspreid over de markt opgesteld. Hierdoor is het mogelijk om de drukte te spreiden en een onderlinge afstand van 1,5 meter tussen de personen op de markt te kunnen bewaren. 
Lees hier het hele nieuwsbericht 

4. UPDATE RIJKSOVERHEID: Tegemoetkoming schade COVID-19 - GEOPEND
Bent u als ondernemer getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis? Er is een tegemoetkoming voor de eerste nood, met als officiële naam 'Beleidsregel tegemoetkoming schade COVID-19'. Deze regeling ook wel bekend als het ‘noodloket’ of ‘de €4000,- regeling’ is sinds vandaag open. Deze regeling is bedoeld voor sectoren waar de gezondheidsmaatregelen grote gevolgen hebben voor de inkomsten zoals eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, de reisbranche, kappers, visagisten, schoonheidssalons en nagelstudio’s.  
De regeling loopt via het RVO. Details van de regeling zijn bekend en te vinden op de volgende pagina 

5. Resultaat enquête Corona Informatiepunt  
Inmiddels alweer ruim een week geleden heeft de Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen een enquête verspreid onder ondernemers in Alphen aan den Rijn en omgeving. Wij danken eenieder die deze enquête verspreid en ingevuld heeft. 
Lees hier het hele bericht en de resultaten 

VNO-NCW en MKB-Nederland 
Ook bracht het VNO-NCW en MKB-Nederland de resultaten naar buiten. Van het betaald voetbal tot de dierenpensions en van de recreatiesector tot de sierteelt: de pijn van de coronacrisis wordt overal gevoeld. Lees hier het hele bericht

6. Bericht Greenport: Oproep aan kabinet: “Snel Noodfonds nodig voor behoud sierteelt” 
Om de sierteeltketen te behouden voor Nederland, is snel een Noodfonds nodig. Die oproep doen organisaties uit de sierteeltketen in een brief aan minister Schouten van LNV. “De impact van de crisis is groot, juist omdat dit het seizoen is dat we veel omzet horen te draaien. De schade beloopt dit jaar € 2,2 miljard, in het gunstigste scenario. Bijzonder teleurstellend dat minister Schouten in de EU-Landbouwraad gisteren geen gehoor vond voor extra steunmaatregelen”, zegt Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw. Lees hier het hele bericht.

7. Onderzoek Centraal Planbureau: De economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021 
Het Centraal Planbureau schets in vier scenario’s de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021. In alle scenario’s is sprake van een recessie, het bbp krimpt in 2020 met 1,2% tot 7,7%. Bekijk hier het volledige rapport

8. Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan 
RECO uit Koudekerk aan den Rijn heeft tien zorgunits geleverd voor het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Het materieelverhuurbedrijf bouwt een tijdelijk triagecentrum. 
'Fijn dat we zo de zorg kunnen helpen', laat RECO weten. 'Naast kwaliteitsunits hebben we ook een uitgebreid assortiment verlichting, stroom- en verwarmingsvoorzieningen. Zo kunnen we binnen no-time een totaalpakket op locatie neerzetten.’ Bekijk hier meer inspirerende voorbeelden

9. Oproep burgemeester Liesbeth Spies  
Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn roept op om samen de schouders eronder te zetten: 'Houdt u zich aan de maatregelen, dan hoeven we niet nog ingrijpendere keuzes met elkaar te maken. Alstublieft, doet u datgene wat goed is voor ons allemaal om het coronavirus zo snel mogelijk en zo effectief mogelijk te bestrijden.'

Tot slot, heb elkaar lief. Houd afstand. 
Bekijk (en deel) de video

Video Houd afstand.PNG

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief nr. 6 - 25 maart 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

In onze nieuwsbrief houden wij u steeds op de hoogte van de meeste recente ontwikkelingen, van de maatregelen die de Rijksoverheid en de gemeente hebben getroffen en van de inspirerende initiatieven die in de maatschappij ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen. 
De kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen is uiteraard ook via www.edbalphen.nl/corona beschikbaar met het laatste nieuws en relevante informatie en biedt een overzicht van alle landelijke en gemeentelijke regelingen die er voor ondernemers zijn.

In deze nieuwsbrief:
1. Update uit de kerngroep
2. Video: We doen het samen! 
3. Aanvraagformulier ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemer (Tozo)'
4. UPDATE: Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen t/m 31 augustus  
5. Bericht van Greenports Nederland - Uniform formulier voor registratie schade Coronacrisis 
6. Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan
7. Tips voor Alphenaren van #AlphenLinkt: zó help je ondernemers de crisis door! 
8. Open brief aan de inwoners van Alphen aan den Rijn 
9. Video: Heb elkaar lief. Houd afstand.

Pas goed op elkaar!

Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen

NB: Weet je iemand die deze nieuwsbrief ook wilt ontvangen? Mail even naar info@edbalphen.nl en wij voegen het mailadres toe. Delen van deze nieuwsbrief wordt zeker op prijs gesteld.
De nieuwsbrief wordt de komende periode op de maandag, woensdag en vrijdag verstuurd.

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn 

1.   Update uit de kerngroep 
Ondernemend Alphen aan den Rijn, 
In onze nieuwsbrief houden wij u steeds op de hoogte van de meeste recente ontwikkelingen, de maatregelen die de Rijksoverheid en de gemeente hebben getroffen en houden wij u op de hoogte van inspirerende initiatieven die in de maatschappij ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen. 
De kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen blijft via deze nieuwsbrief en uiteraard ook via www.edbalphen.nl/corona communiceren.

Wat horen en ervaren we zoal in de afgelopen dagen? 
• Opdrachten voor met name de flexibele schil in de arbeidsmarkt worden in grote aantallen geannuleerd. Niet alleen in de sectoren die vanwege de restricties verplicht dicht zijn, maar ook in diverse andere sectoren.
• Veel ondernemers geven aan in directe liquiditeitsproblemen te komen en een langere periode zonder inkomen niet te kunnen overbruggen.
• Ervaringen van ondernemers met verhuurders van OG om te komen tot gewijzigde huurafspraken lopen zeer uiteen.
• Veel ondernemers zetten in op gewijzigde verkoopconcepten en doen een oproep aan de gemeente/overheidsinstanties voor versnelde afhandeling van de noodzakelijke vergunningen of ontheffingen. 
• Een ongelooflijke drive van ondernemers te blijven ondernemen, hun personeel aan het werk te houden, hun klanten te blijven bedienen, kortom hun onderneming overeind te houden .....

Onzekerheid en onduidelijkheid zijn de rode draden die de Kerngroep ervaart uit de signalen van Ondernemend Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. De onzekerheid is een feit waar we niet omheen kunnen.  
Onduidelijkheid daarentegen kan je wegnemen. Ook in het debat in de Tweede Kamer vandaag kwam dit aan de orde met de oproep tot een snelle en soepele uitvoering van de overheidsmaatregelen die zijn genomen om banen en inkomens te redden.  
Met de verruiming in betaaltermijn, uitstelregeling en de mogelijkheid om aanslagen gespreid te betalen geeft de gemeente daarbij een belangrijk signaal van ondersteuning aan ondernemend Alphen. Maar ook doordat de gemeente haar rekeningen versneld heeft betaald. In de nieuwsbrief van vandaag hier ook meer over (bericht van de gemeente). 
De oplossing kan echter niet alleen komen van de gemeente en/of de overheid. In gezamenlijkheid kunnen we deze situatie het hoofd bieden. Door als opdrachtgever je opdracht nu niet in te trekken. Door als klant de rekening even sneller te betalen. Door als leverancier de betaaltermijn iets te verruimen. Door als werkgever, als het niet hoeft, het personeel niet te ontslaan. Unilever gaf gister het goede voorbeeld. Volgt u ook? 

Joost Berkhout

Corona Informatiepunt Ondernemend Alphen

Logo Corona Informatiepunt voor ondernemers.png

2. Video: We doen het samen!
Het zijn onzekere tijden. Vreemde tijden ook. Met uitgestorven straten en lege terrassen. Stille winkels en dichte restaurants. Maar tegelijkertijd zit Alphen aan den Rijn niet bij de pakken neer. We halen alles uit de kast om elkaar steunen. En daar is ook deze video voor bedoeld. Als hart onder de riem. Op weg naar betere tijden. We doen het samen!

Video We doen het samen.PNG

Klik hier, bekijk (en deel) de video.

3. Aanvraagformulier ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemer (Tozo)' deze week beschikbaar bij de gemeente  
Door alle maatregelen tegen het coronavirus staat het inkomen en het voortbestaan van de onderneming van veel ondernemers en zzp’ers onder druk. Vanuit het Rijk is daarom besloten de huidige Bbz-regeling te verruimen. Deze regeling gaat sinds kort verder onder de naam ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). De uitvoering hiervan ligt bij de gemeenten. We krijgen op dit moment veel vragen binnen over deze regeling. Deze vragen hebben vooral betrekking op de wijze waarop een aanvraag gedaan kan worden. Graag informeren wij u hierbij over de laatste stand van zaken. Lees hier het hele bericht

4. UPDATE: Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen t/m 31 augustus
Gemeente Alphen aan den Rijn geeft ondernemers en zelfstandigen meer ruimte om lokale belastingen te betalen. De samenleving wordt hard getroffen door de gevolgen en maatregelen van het coronavirus. Samen met de landelijke overheid doet de gemeente Alphen aan den Rijn er alles aan om de effecten van deze crisis zoveel mogelijk op te vangen. Om de ondernemers van Alphen aan den Rijn te ondersteunen zijn vanuit gemeentebelastingen extra maatregelen genomen.  Lees hier het hele bericht. 
Ga direct naar de regeling

5. Bericht van Greenports Nederland - Uniform formulier voor registratie schade Coronacrisis 
Ondernemers in de tuinbouw kunnen op een uniforme wijze registreren welke schade ze lijden door de Coronacrisis. De Taskforce Financiën van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw stelde het formulier met handleiding op; via de diverse aangesloten organisaties krijgt het breed verspreiding naar ondernemers. Bij hen is grote behoefte aan deugdelijke, uniforme en praktische schaderegistratie. Het formulier is zowel voor ondernemers in de teelt als bij de handel geschikt. Lees hier het hele bericht

6. Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan  
We zien steeds meer goede en inspirerende initiatieven voorbijkomen. Zo doneerden Tandtechnisch Centrum Vitalis, Tandheelkundig Centrum Koraalzwam, Mond en Welzijn en Elysee Dental hun beschermingsmiddelen/mondmaskers. Een prachtig initiatief waarmee zij echt verschil maken!   
Ook is Winkeleninalphen.nl opgezet. Een mooi initiatief om onze lokale winkeliers te helpen. Zij kunnen op www.winkeleninalphen.nl hun producten online verkopen in deze moeilijke tijd (geheel gratis voor ondernemers uit Alphen aan den Rijn). Winkeliers die willen aansluiten kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0172-421411 of info@winkeleninalphen.nl
Bekijk hier meer inspirerende voorbeelden

7. Tips voor Alphenaren van #AlphenLinkt: zó help je ondernemers de crisis door! 
De coronacrisis bezorgt ondernemend Alphen grote uitdagingen. Denk aan restaurants en kappers die hun deuren moeten sluiten. En winkeliers die de omzet flink zien teruglopen. Jij kunt – als consument – veel voor hen betekenen. Lees verder

8.  Open brief aan de inwoners van Alphen aan den Rijn 
Onlangs verstuurden de burgemeester en fractievoorzitters van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn een open brief aan de inwoners van Alphen aan den Rijn. 
Lees hier de open brief

Tot slot:
9. Video: Heb elkaar lief. Houd afstand.

Video Houd afstand.PNG
Bekijk hier de video (en deel)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief nr. 5 - 23 maart 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

In de nieuwsbrieven van vorige week hebben wij u geïnformeerd over de regelingen en de maatregelen die de Rijksoverheid en de gemeente hebben getroffen. Daarnaast hebben wij u ook op de hoogte gehouden van de actualiteiten en inspirerende initiatieven die in de maatschappij ontstaan om elkaar te ondersteunen. 

De kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen blijft via deze nieuwsbrief en uiteraard ook via www.edbalphen.nl/corona communiceren over de acties die wij, maar ook acties die ondernemingen en instanties hebben ondernomen en nog ondernemen.  

De komende periode wordt deze nieuwsbrief op de maandag, woensdag en vrijdag verstuurd.  

In deze nieuwsbrief:  

1. Update uit de kerngroep
2. LAATSTE OPROEP - Enquête voor ondernemers 
3. UWV geeft eerste impactanalyse Coronacrisis voor Holland Rijnland
4. De belangrijkste en meest gestelde vragen aan verzekeraars 
5. Regelingen voor ondernemers

Pas goed op elkaar!

Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen

Logo Corona Informatiepunt voor ondernemers.png

NB: Weet je iemand die deze nieuwsbrief ook wilt ontvangen? Mail even naar info@edbalphen.nl en wij voegen het mailadres toe. Delen van deze nieuwsbrief wordt zeker op prijs gesteld.

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn

1.   Update uit de kerngroep

Vanaf 17 maart jl. zijn wij u gaan informeren met dagelijkse nieuwsbrieven om u te informeren over de regelingen en de maatregelen die de Rijksoverheid en de gemeente hebben getroffen. Onze acties hebben geen enkel commercieel belang maar dienen enkel om u zo goed en volledig als mogelijk te informeren in deze voor ons allen hoogst onzekere periode, die zoals wij vanavond hebben begrepen nog langer zal gaan duren. In deze nieuwsbrief informeren wij u, als kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen, ook over de acties die andere ondernemingen en instanties ondernemen.  

Vanaf deze week verschijnt deze nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag. Wij roepen u nogmaals op deze nieuwsbrief en het bestaan van het informatie-punt www.edbalphen.nl/corona zo breed als mogelijk te delen met uw zakelijke netwerk.  Wilt u zelf nuttige informatie delen of heeft u innovatieve of creatieve ideeën? Wij roepen u op ze met ons te delen (via info@edbalphen.nl) zodat wij deze ook via dit kanaal kunnen delen.

2.  LAATSTE OPROEP - Enquête voor ondernemers 

In de afgelopen dagen werd de enquête  voor ondernemers al goed ingevuld. Om een zo goed mogelijk beeld te hebben, doen we bij deze een laatste oproep om deze met klem in te vullen. Invullen kan nog tot en met 27 maart 2020. 

De enquête inventariseert waar je als ondernemer in Alphen aan den Rijn behoefte aan hebt, waar je tegenaan loopt en wat je vragen zijn. De enquête geheel anoniem. De enquête omvat negentien vragen en vraagt ongeveer vijf minuten van uw tijd. Mochten er vragen ontstaan tijdens het invullen van de enquête, neem dan contact op met EDBA (info@edbalphen.nl). Ook kunt u uw vraag indienen in de op- of aanmerkingen. Uiteraard zien we deze vragen, maar door een mail te sturen kunnen wij uw vraag beantwoorden. De enquête is immer anoniem.  Alvast hartelijk dank voor het invullen van de enquête! 

Direct naar de enquête

3. UWV geeft eerste impactanalyse Coronacrisis voor Holland Rijnland

De ontwikkelingen gaan snel en zullen achterhaald worden maar UWV heeft een eerste impactanalyse gemaakt m.b.t. de coronacrisis voor onze arbeidsmarktregio, Holland Rijnland. Het laat met name de directe bedreigingen zien en legt ook een verband met de gevolgen in de keten en eventuele kansen die zich in ieder geval tijdelijk voordoen. 

UWV komt met een Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW). Zo kunnen werkgevers werknemers met een vast én flexibel contract in dienst houden en doorbetalen. UWV werkt intensief samen met het ministerie om de NOW zo spoedig mogelijk open te stellen en voorschotten te kunnen verstrekken.  Lees hier het hele bericht

4. De belangrijkste en meest gestelde vragen aan verzekeraars 

Het Corona Informatiepunt ontving het volgende bericht van TDK Consultancy naar aanleiding van allerlei nieuwe ondernemingsinitiatieven bezien vanuit perspectief van risicomanagement.  

1) Assurantie tussenpersonen en verzekeraars ontvangen ook veel vragen van klanten over het coronavirus. De belangrijkste en meest gestelde vragen hebben verzekeraars op een rij gezet. Lees hier direct het overzicht

2) Veel horecabedrijven zijn gaan bezorgen. Hierover moeten zij hun assurantieadviseur en/of verzekeraar wel over inlichten. Want er zitten wel een aantal haken en ogen aan.  Lees hier het hele bericht van TDK Consultancy

5.  Regelingen voor ondernemers 

Via het Corona Informatiepunt zijn alle landelijke en gemeentelijke regelingen die er voor ondernemers zijn terug te vinden. Ga naar het overzicht.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief nr. 4 - 20 maart 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

In de nieuwsbrieven deze week hebben wij u geïnformeerd over de regelingen en de maatregelen die de Rijksoverheid en de gemeente hebben getroffen. Ook informeren wij, als kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen, over de acties die wij maar ook acties die ondernemingen en instanties hebben ondernomen en nog ondernemen. 
In deze vierde nieuwsbrief:
 
1. HERINNERING - Enquête voor ondernemers
2. Regelingen voor ondernemers  
3. Corona Informatiepunt ook beschikbaar voor ondernemers in Nieuwkoop en
    Kaag & Braassem 
4. Bericht van WSP
5. Bericht van Ondernemers Klankbord 
6. Nieuws vanuit de Greenport Boskoop 
7. Inspiratie #AlphenLinkt #AlphenZorgt - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan 

Vanaf volgende week gaan wij de verzendfrequentie beoordelen afhankelijk van de verdere ontwikkelingen.

Pas goed op elkaar!

Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen

NB: Weet je iemand die deze nieuwsbrief ook wilt ontvangen? Mail even naar info@edbalphen.nl en we voegen het mailadres toe. Delen van deze nieuwsbrief wordt zeker op prijs gesteld.

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn 

1. HERINERING - Enquête voor ondernemers 
Gisteren werd de enquête voor ondernemers al rondgestuurd. Er wordt al goed op gereageerd. Om een zo goed mogelijk beeld te hebben, doen we nogmaals een oproep om deze met klem in te vullen. Invullen kan nog tot 
De enquête inventariseert waar je als ondernemer in Alphen aan den Rijn behoefte aan hebt, waar je tegenaan loopt en wat je vragen zijn. De enquête geheel anoniem. De enquête omvat negentien vragen en vraagt ongeveer vijf minuten van uw tijd. Mochten er vragen ontstaan tijdens het invullen van de enquête, neem dan contact op met EDBA (info@edbalphen.nl). Ook kunt u uw vraag indienen in de op- of aanmerkingen. Uiteraard zien we deze vragen, maar door een mail te sturen kunnen wij uw vraag beantwoorden. De enquête is immer anoniem.  
Alvast hartelijk dank voor het invullen van de enquête!

Direct naar de enquête 

2. Regelingen voor ondernemers 
Via het Corona Informatiepunt zijn alle landelijke en gemeentelijke regelingen die er voor ondernemers zijn terug te vinden. Ga naar het overzicht

3. Corona Informatiepunt ook beschikbaar voor ondernemers in Nieuwkoop en Kaag en Braassem  
In overleg met de gemeente Alphen aan den Rijn, de gemeente Nieuwkoop, de gemeente Kaag en Braassem en de ondernemingsverenigingen is besloten ook de diensten van het Corona Informatiepunt beschikbaar te stellen voor ondernemers in Nieuwkoop en Kaag en Braassem. De economie houdt immers niet op bij gemeentegrenzen. Wij hebben vandaag ervaren dat veel ondernemers uit deze gemeente ook al gebruik hebben gemaakt van het Corona Informatiepunt. 

4. Bericht van Werkgeversservicepunt Rijnvicus 
De veiligheid van de medewerkers en kandidaten heeft de hoogte prioriteit. Daarnaast heeft Rijnvicus veel persoonlijk contact met de ondernemers waarmee ze samenwerken. Loopt u tegen zaken aan die voortvloeien uit de dienstverlening van Rijnvicus aarzel dan niet om contact met hen op te nemen.  Lees het hele bericht.

5. Bericht van Stichting Ondernemers Klankbord 
Nederland maakt op dit moment een grote crisis door, een noodtoestand die wij in ons land sinds lange tijd niet hebben meegemaakt. Voor ondernemers heeft dit grote gevolgen. Stichting Ondernemersklankbord kan deze ondernemers helpen met niet alleen een luisterend oor maar ook met ondersteuning aan bedrijven in zwaar weer.  Lees het hele bericht

6. Videoproep en nieuws vanuit de Greenport Boskoop 
Het coronavirus raakt ons allemaal. Ook de kwekerijsector heeft het zwaar. Wethouder van Velzen en Michiel Gerritsen, voorzitter stichting Greenport Boskoop, steken de kweker met onderstaande vlog een hart onder de riem. Bekijk hier de video oproep op Facebook. 
En bekijk hier ook het actuele nieuws via de laatste nieuwsbrief van de Greenport Regio Boskoop  

7. Inspiratie #AlphenLinkt #AlphenZorgt #AlphenKleurt - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan 
Steeds meer ondernemers in Alphen aan den Rijn zijn talloze initiatieven gestart om het leed te verzachten en elkaar – als ondernemer en burger – te helpen. Zo slaan kinderopvangorganisatie Junis en #AlphenLinkt de handen ineen en organiseren samen een actie voor ouderen, de zorg en ieder ander die het kan gebruiken. Met #AlphenKleurt nodigen zij alle kinderen in Alphen aan den Rijn uit om een tekening te maken voor ouderen, verpleegkundigen, ondernemers en artsen.  Zonder volledig te kunnen zijn hier een overzicht van de initiatieven. Lees hier het hele bericht

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief 3 - 19 maart 2020

Maatregelen gemeente en enquête

Ondernemend Alphen aan den Rijn, 

In de eerste twee nieuwsbrieven hebben wij u geïnformeerd over de acties die de kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen en de Rijksoverheid hebben ondernomen. In deze derde nieuwsbrief kunnen we meer duidelijkheid verschaffen over de maatregelen die de gemeente Alphen aan den Rijn treft in aanvulling op de landelijke regelingen.
Ook vragen wij iets van u, namelijk het invullen van een anonieme enquête zodat wij een beeld krijgen van de consequenties van de corona-uitbraak voor ondernemers en ondernemingen in onze gemeente. Daarnaast krijgen wij een beeld van de wensen en waar de gemeente of de kerngroep ondernemers. Om dit beeld zo representatief mogelijk te krijgen, vragen wij u met klem deze anonieme enquête in te vullen.

Pas goed op elkaar!

Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn 

 Onderwerpen in deze nieuwsbrief
1. Nieuws maatregelen gemeente voor ondernemers in Alphen aan den Rijn e.o.
2. Regelingen voor ondernemers
3. Enquête voor ondernemers
4. Update werkzaamheden crisisteam
5. Nieuws en updates uit diverse bronnen
6. Bericht van het platform Groene Hart Werkt - Samen sterker
7. Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan

1. Nieuws maatregelen gemeente voor ondernemers in Alphen a.d. Rijn e.o.
Het coronavirus heeft enorme impact op ondernemers. Deze bijzondere crisis moeten we met elkaar aanpakken en daarom neemt de gemeente Alphen aan den Rijn extra maatregelen, in aanvulling op het landelijke pakket van de regering. Hiermee wil de gemeente onze ondernemers steunen.
Wethouder van As: ‘Dit zijn ongekend zware tijden voor ondernemers. Er wordt veel van hen gevraagd. Ik heb dan ook veel bewondering voor ondernemers die naar oplossingen en samenwerkingen blijven zoeken in deze moeilijke tijden. We moeten het met elkaar aanpakken en willen vooral in gesprek blijven met de ondernemers. Elkaar informeren, samenwerken en verbinding zoeken is belangrijk. Behoud van werkgelegenheid is in Alphen aan den Rijn een belangrijk economisch speerpunt en daar zetten we nu ook vol op in. Binnen de mogelijkheden die er zijn, bekijken we welke meerwaarde de gemeente kan leveren in aanvulling op de stevige landelijke maatregelen. We blijven de actualiteit en de ontwikkelingen volgen.’ Naar het nieuwsbericht. Onderstaande gemeentelijke regelingen zijn ook te vinden op de site. Klik hier

2. Regelingen voor ondernemers
De gemeente heeft begrip voor de onzekere situatie van lokale ondernemers en komt daarom tegemoet met de volgende maatregelen:

1. Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen
De eerste betaaltermijn van de aanslag gemeentelijke belastingen verstrijkt 31 maart 2020. De gemeente verwacht op deze datum geen eerste betaling. De laatste vervaldatum is 31 mei 2020. Wij hopen dat tegen die tijd de situatie is gestabiliseerd en dat ondernemers aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen. Indien het voor ondernemers op dat moment niet mogelijk zijn om te betalen, dan kunnen zij contact opnemen met team Belastingen via het telefoonnummer 14 0172.

2. Uitstel betaling van rekeningen
Betalingsverkeer. Goedgekeurde (geautoriseerde) facturen worden zo snel mogelijk betaald aan de leveranciers. Er wordt niet gewacht tot de betalingstermijn van 30 dagen is verstreken. Er vinden één keer in de week betalingen plaats. Termijnbedragen blijven betaald worden volgens het overeengekomen betaalschema.  
Invordering. Tot 6 april zijn het openbare onderwijs, horeca en sport-gelegenheden gesloten. Gezien deze onzekere situatie worden door de gemeente tot 6 april a.s. geen herinneringen verstuurd voor niet betaalde gemeentelijke rekeningen voor vergunningen, begraafrechten, verhuurmarkten etc.

3. Beroep op Bijstand voor Zelfstandigen
Ondernemers of ZZP-ers die tijdelijk in financiële problemen komen die het voortbestaan van het bedrijf bedreigen, kunnen in bepaalde gevallen een beroep doen op Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). We volgen hierbij de richtlijnen die vanuit het Rijk beschikbaar gaan komen voor de uitvoering. Binnen de gemeente is extra capaciteit beschikbaar gesteld om de aanvragen zo snel en adequaat mogelijk in behandeling te kunnen nemen.

Zo doe je een beroep op Bijstand voor Zelfstandigen
Komt u als ondernemer of ZZP‘er tijdelijk in financiële problemen, die het voortbestaan van uw bedrijf bedreigen? Dan kunt u in bepaalde gevallen een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

1. Ondernemers kunnen hun vraag mailen naar: serviceplein-administratie@alphenaandenrijn.nl     
In de mail graag vermelden:
•          Naam  
•          Geboortedatum
•          Telefoonnummer
•          Woonplaats
•          Mailadres, als deze anders is dan het mailadres dat gebruikt is

2. Ondernemers worden (in principe binnen 3 werkdagen) teruggebeld. Een eerste screening vindt telefonisch plaats.

3. Indien screening positief is wordt een verkort aanvraag formulier toegestuurd.

4. Verdere uitleg wordt telefonisch en per mail gegeven over de voortgang van de afhandeling van de aanvraag.

3. Enquête voor ondernemers
In de vorige nieuwsbrieven werd hij al aangekondigd, de enquête voor ondernemers. Wij vragen alle ondernemers deze met klem in te vullen. Dit om te weten waar u als ondernemer in Alphen aan den Rijn behoefte aan hebt, waar u tegen aan loopt Zoals in de intro vermeld is de enquête geheel anoniem. De enquête omvat negentien vragen en vraagt vijf minuten van uw tijd. Mochten er vragen ontstaan tijdens het invullen van de enquête, neem dan contact op met EDBA (info@edbalphen.nl). Ook kunt u uw vraag indienen in de op- of aanmerkingen. Uiteraard zien we deze vragen, maar door een mail te sturen kunnen wij uw vraag direct beantwoorden. De enquête is immer anoniem.
Alvast hartelijk dank voor het invullen van de enquête!

Direct naar de enquête 

4. Update werkzaamheden crisisteam
Het corona crisisteam is sinds maandag hard aan het werk om ondernemend Alphen aan den Rijn te voorzien van informatie, uitleg over de nieuwste maatregelen en advies. Sinds gisteren (woensdag 18 maart) kunt u gebruik maken van een chatfunctie op de website (www.edbalphen.nl/corona) of bellen naar 0172 796 007 (kantoortijden) als u vragen heeft over de nieuwe maatregelen van de gemeente, de rijksoverheid of een andere ondernemersvraag. Vandaag (donderdag 19 maart) vindt de eerste evaluatie van de nieuwe functies plaats, waarna enkele optimalisatie-aanpassingen worden gedaan. Daarnaast spreken wij vele ondernemers die hun gevoel en ervaringen over de huidige situatie willen delen. Wij proberen hen zo goed mogelijk te helpen, te steunen en te voorzien van advies. Blij verrast is de kerngroep met alle bedrijven, ondernemers en organisaties die voor elkaar klaar staan in deze turbulente tijden. 

5. Nieuws en updates uit diverse bronnen 
• Bij het KVK Coronaloket komen duizenden ondernemersvragen binnen over bedrijfsvoering, personeel en regelingen. Een overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden over corona. (Bron: KvK.nl) Lees meer
• Banken geven MKB-bedrijven half jaar uitstel van aflossing leningen (Bron: NOS.nl) Lees meer
• Deze corona-podcasts moet je als ondernemer willen luisteren (Bron: DeOndernemer.nl) Lees meer

6. Bericht van het platform Groene Hart Werkt - Samen sterker
Wat momenteel gebeurt in de wereld is onbekend gebied voor iedereen. Het zijn spannende tijden, voor ondernemers en voor medewerkers in alle sectoren. Maar ongetwijfeld kunnen we elkaar versterken. (Bron: Platform Groene Hart Werkt!) Lees het hele bericht

7. Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan
Steeds meer ondernemers - van multinationals tot het mkb - en zelfstandigen merken de soms desastreuze gevolgen van het coronavirus en (vooral) de maatregelen die door de overheid worden genomen om het virus in te dammen. Gelukkig worden er talloze initiatieven gestart om het leed te verzachten en elkaar – als ondernemer en burger – te helpen. (Bron: DeOndernemer.nl ) Lees meer

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ALPHEN AAN DEN RIJN IN TIJDEN VAN CORONA

Ondernemend Alphen aan den Rijn, 

18 maart 2020 - De dag nadat het kabinet een forse uitbreiding van het noodpakket met 8 extra en/of uitgebreide maatregelen heeft gecommuniceerd. Dit om ondernemend Nederland bij te staan in deze door de uitbraak van het coronavirus ontstane situatie.

Het is een bijzondere tijd met veel onzekerheden, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. De bereidheid om elkaar te helpen, de saamhorigheid om de problemen met elkaar op te lossen, de getoonde steun en betrokkenheid en het luisterend oor dat door ons wordt ervaren zijn hartverwarmend. Namens de gemeente en alle betrokkenen, die achter de schermen meewerken aan deze lokale aanpak van de coronacrisis in Alphen aan den Rijn, dank voor al jullie medewerking.

Het EDBA Corona Informatiepunt heeft als doelstelling ondernemend Alphen aan Rijn te informeren over de acties die zijn of worden uitgezet om lokaal invulling te geven aan deze landelijke regelingen. Er is inmiddels veel informatie beschikbaar, maar ook veel zaken moeten nog worden uitgezocht. Ook de gemeente komt met maatregelen in aanvulling op de landelijke regelingen. Daar zullen wij u op zeer korte termijn nader over informeren. Vooralsnog zullen wij u op dagelijkse basis informeren over hoe wij deze lokale aanpak vormgeven. In deze aanpak werken de gemeente en de ondernemersverenigingen nauw met elkaar samen. 
Pas goed op elkaar!

Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn 

Onderwerpen in dit bericht
1. Informatiedesk 
2. Enquête voor ondernemers
3. Nieuws en updates overheidsmaatregelen 
4. Nieuws en updates uit diverse bronnen
5. Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
6.. Inspiratie 
7. #AlphenLinkt #AlphenZorgt

1. Informatiedesk 
Als aanvulling op de informatiepagina is een informatiedesk ingericht die zowel telefonisch als online (chatbox) kan worden bereikt. Deze informatiedesk is bereikbaar op kantoortijden op nummer 0172 796007. Hier kunnen ondernemers hun vragen stellen, onder andere over de op dit moment beschikbaar gestelde regelingen, zoals werktijdverkorting, uitstelprocedures voor belastingaanslagen en verruiming van de kredietruimte. 

2. Enquête voor ondernemers  
We gaan nog deze week een enquête onder het bedrijfsleven verspreiden en we vragen u met klem deze in te vullen, zodat we snel en helder in beeld krijgen waar de nood het hoogst is, aan welke informatie-behoefte is en hoe we daar zo goed mogelijk op kunnen anticiperen. 

3. Nieuws en updates overheidsmaatregelen 
Op 17 maart kondigt het kabinet grote economische maatregelen aan om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden. Zo wordt de werktijdverkorting verruimd van 75 naar 90 procent. Daarnaast worden kredietmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf uitgebreid en krijgen zzp'ers makkelijker toegang tot de bijstand als hun opdrachten wegvallen door de crisis. De regelingen die nu van kracht zijn:

1.     Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (ministerie van SZW) 
2.     Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten) 
3.     Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst) 
4.     Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (ministerie van EZK) 
5.     Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK) 
6.     Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (ministerie van LNV) 
7.     Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector 
8.     Compensatieregeling getroffen sectoren (ministerie van EZK)

Meer info over de regelingen: klik hier

4. Nieuws en updates uit diverse bronnen 
• Bbz-uitkering: wat heeft de zzp-ondernemer eraan en is het genoeg? (Bron: DeOndernemer.nl). Lees meer 
• Kabinet komt met steunpakket van tientallen miljarden voor bedrijfsleven (Bron: DeOndernemer.nl) Lees meer
• Zeven vragen en antwoorden over werktijdverkorting (Bron: DeOndernemer.nl) Lees meer
• Veelgestelde vraag aan het KvK coronaloket: ‘Haal ik de zomer?’ (Bron: KvK.nl) Lees meer
• Vindsubsidies houdt alle nieuws rond het coronavirus COVID-19 en de gevolgen voor het subsidielandschap de komende tijd in de gaten. (Bron: Vindsubsidies.nl) Lees meer

5. Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
De regeling Werktijdverkorting (wtv) is stopgezet als ‘corona-maatregel’. Welke maatregel komt daarvoor in de plaats? Het kabinet introduceert de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Momenteel wordt overleg gevoerd met UWV over de uitvoering van deze regeling. De hoofdlijnen van deze regeling zijn al bekend. Lees meer  en op de site van de UWV 

6. Inspiratie - Webinar - Ondernemers en ceo’s ondersteunen tijdens turbulente tijden 
Een ‘Black Swan’ is een onvoorspelbare en afwijkende gebeurtenis die mogelijk ernstige gevolgen heeft. Black Swans worden gekenmerkt door hun extreme zeldzaamheid en hun grote impact. De situatie die door het coronavirus is ontstaan, verschilt op vele manieren van de kredietcrisis van 2008, maar heeft een even grote – zo niet grotere – impact op het bedrijfsleven en de economie. In 2020 zijn we opnieuw in een Black Swan beland. Juist nu, in tijden van grote onzekerheid, is effectief leiderschap van ongekend belang. Nu is de tijd om krachtig om te gaan met een onbekende toekomst. 
Straight-Line Leadership Int. organiseert de komende periode tot en met 6 april iedere maandag, woensdag en vrijdag webinars om zoveel mogelijk ondernemers te helpen in turbulente tijden. Samen sterk. Meld je hier gratis aan

7. #AlphenLinkt #AlphenZorgt
Vanavond kleurt de Alphense toren rood. Waarmee Alphen niet alleen klapt voor alle mensen in de zorg. Alphen schijnt ze ook bij. Als mentaal hart onder de riem straalt de PTT-toren elke avond als een rood, kloppend hart. De lichtkalender zendmast

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

We zetten stappen! - 17 maart 2020

Aan onze oproep om te komen tot gestructureerde informatievoorziening voor ondernemend Alphen is breed gehoor gegeven. De EDBA heeft onder regie van programmadirecteur Joost Berkhout direct stappen gezet. Gisteren (ma. 16 maart), aan het eind van de middag (nog vóór de nationale toespraak van premier Mark Rutte) heeft overleg plaatsgevonden tussen de gemeente en een vertegenwoordiging van het bedrijfsleven in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Kerngroep
Het eerste resultaat is de inrichting van een Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen waarin namens de gemeente, burgemeester Liesbeth Spies, wethouders Gerard van As en Kees van Velzen, gemeentesecretaris Peter Derk Wekx en enkele gemeentelijke adviseurs zitting hebben genomen. Namens het bedrijfsleven maken Joost Berkhout (EDBA), Eric Carree (VOA/EDBA) , Elles in ’t Veld en Bojoura Binnekamp (VOA) en Michiel Gerritsen (Greenport Boskoop/EDBA) deel uit van de kerngroep. De noodzakelijkheid of wenselijkheid om bijeen te komen wordt bepaald door de EDBA onder leiding van programmadirecteur Joost Berkhout.

Afspraken
Om ervaringen, vragen, behoeften en problemen in het bedrijfsleven binnen onze gemeente efficiënt te inventariseren, hebben we enkele afspraken gemaakt:
• Namens het bedrijfsleven neemt Joost Berkhout de coördinatie en regie op zich.
• Vanuit de gemeente neemt economisch beleidsadviseur Elbrich Postma de coördinerende rol op zich om de vragen die via de gemeente binnenkomen te bundelen.
• Joost Berkhout en Elbrich Postma zullen in de praktijk nauw samenwerken.
• De gemeente maakt zo snel mogelijk inzichtelijk welke bestaande regelingen er nu al zijn, zodat we die via het speciaal hiervoor ingerichte digitale meld- en informatiecentrum kunnen delen: edbalphen.nl/corona

Centraal meld- en informatiepunt
Het is belangrijk dat informatie, behoeften, vragen én antwoorden op één centraal punt worden verzameld en gedeeld. Zo krijgen we een beter beeld van specifieke situaties en kunnen we direct mogelijke oplossingen met de gemeente afstemmen. Ook worden de laatste landelijke en lokale informatie, handige links en antwoorden op actuele vragen op deze pagina gepubliceerd. De pagina wordt voortdurend bijgewerkt en waar nodig aangepast aan de actualiteit. Bovendien kunnen ondernemers hun vragen altijd mailen naar info@edbalphen.nl.

Informatiedesk
Als aanvulling op de informatiepagina wordt een informatiedesk ingericht die zowel telefonisch als online (chatbox) kan worden bereikt. Deze desk is woensdag 18 maart vanaf 09.00 bereikbaar en wordt zo snel als mogelijk gecommuniceerd. Hier kun je je vragen stellen over de op dit moment beschikbaar gestelde regelingen zoals werktijdverkorting, uitstelprocedures voor belastingaanslagen en verruiming van de kredietruimte.

Telefonische consults
Samen met het Ondernemersklankbord en in overleg met de lokaal aanwezige banken, accountants- en advocatenkantoren organiseren wij vanaf donderdag 19 maart telefonische spreekuren. Tijdens deze telefonische consults kunt u vragen op fiscaal gebied stellen, HR-gerelateerde vraagstukken bespreken of kredietvragen bij ervaren specialisten en adviseurs aan de orde kunt stellen.
Deze consults zijn, met ingang van donderdag 19 maart, vooralsnog ingepland op woensdagen, donderdagen en vrijdagen, tussen 10.00 uur en 15.00 uur (maximaal 1 uur per gesprek). Wanneer u gebruik wilt maken van een consult, kunt u een afspraak maken via EDBA (info@edbalphen.nl). Laat dan meteen weten over welk onderwerp u advies wilt hebben, zodat we daar in de planning rekening mee kunnen houden en, indien mogelijk, zaken kunnen combineren.

Enquête voor ondernemers
We gaan op zeer korte termijn een enquête onder het bedrijfsleven verspreiden en we vragen u met klem deze in te vullen, zodat we snel en helder in beeld krijgen waar de nood het hoogst is, aan welke informatie behoefte is en hoe we daar zo goed mogelijk op kunnen anticiperen.

Pas goed op elkaar!

Eric Carree & Joost Berkhout

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Corona informatiepunt voor ondernemers geopend - 16 maart 2020

Beste ondernemer, 

Na de oproep van de VOA is door het college van B&W, de gemeente en de EDB Alphen direct geschakeld. 
Vanmiddag (maandag 16 maart 2020) om 17:00 uur zal er een 1e overleg plaatsvinden. Vooruitlopend op dit overleg zijn al de nodige acties uitgezet waaronder de inrichting van een: 

CORONA INFORMATIEPUNT VOOR ONDERNEMERS IN ALPHEN AAN DEN RIJN E.O.

Te vinden op https://www.edbalphen.nl/corona

Naar het Informatiepunt voor ondernemers

Op deze pagina vinden jullie in de komende periode de laatste lokale en landelijke informatie, handige links en antwoorden op actuele vragen. Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt. 

Jullie kunnen nu al mailen naar info@edbalphen.nl met vragen of problemen rondom het coronavirus en de gevolgen voor jouw onderneming. 

Het is de bedoeling op zeer korte termijn een helpdesk in te richten waar jullie zowel telefonisch als via chat al jullie vragen kunt stellen die betrokken adviseurs zullen beantwoorden. 

Het opstarten van een informatiepunt is een initiatief van de EDB Alphen, Gemeente Alphen aan den Rijn, VOA, het Platform Recreatie en Toerisme, Stichting VOC, Stichting Centrummanagement, Greenport Boskoop met hulp van het Ondernemersklankbord en met steun van diverse overige stakeholders zoals BEBB, Dorpsraad Boskoop en winkeliersverenigingen in de gemeente Alphen aan den Rijn.

We wensen jullie de komende tijd veel energie toe!

Met vriendelijke groet,

Eric Carree 
Voorzitter VOA