Nieuws Corona

Nieuwe foto EDBA nieuwsbrieven.JPG

Op deze pagina vindt u de meest recente nieuwsbrieven van het EDBA Corona Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o. Het laatste nieuws en alle eerdere nieuwsbrieven vindt u hier.

----------------------------------------

Nieuwsbrief 40 - 25 november 2020

Zowel landelijk als ook in Alphen aan den Rijn zijn er diverse partijen actief om invulling te geven aan het helpen bij het vinden van werk. In deze en de komende nieuwsbrieven geven wij extra aandacht aan deze belangrijke initiatieven. Om te beginnen met in deze editie: Activiteitenkalender WerkVinden Alphen december 2020, AlphenWerktDoor.nl en de Week van carrière-oriëntatie.  
Verder in deze nieuwsbrief; “Je hebt goud in handen met een eigen winkel", de deadline voor de kleineondernemersregeling nadert en een terugblik op de "Dag van de Ondernemer". En last but not least, Alphen aan den Rijn laat Den Haag en Rotterdam, achter zich in de lijst met snelgroeiende bedrijven en meer lezenswaardige artikelen!

De nieuwsbrief en de informatievoorziening vanuit het Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o wordt samengesteld door de EDBA en Alphen Marketing in samenwerking met de VOA en de gemeente Alphen aan den Rijn.  Heeft u nieuws, informatie of commentaar? Mail ons op info@edbalphen.nl  Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier

Direct naar het EDBA Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn

De effecten van de coronacrisis op de arbeidsmarkt
Door de coronacrisis raken steeds meer medewerkers in de sectoren die door de restricties hard worden geraakt hun baan kwijt. De overheid wil om deze reden programma’s en opleidingen, die werknemers beter in staat stellen een nieuwe baan te vinden, ondersteunen. Zo heeft het UWV via werk.nl diverse programma’s en online trainingen beschikbaar. Maar ook in Alphen aan den Rijn zijn er diverse partijen actief om invulling te geven aan mobiliteit. In de komende nieuwsbrieven geven wij aandacht aan deze initiatieven en informeren wij u over andere initiatieven. Volg hiervoor de nieuwsbrieven of check de site.

Activiteitenkalender WerkVinden Alphen december 2020 
WerkVinden Alphen is een platform zonder winstoogmerk (voor en door WerkZoekenden) om samen de eigen kwaliteiten en talenten te ontdekken, verder te ontwikkelen en te ontplooien. Voor een (nieuwe) baan, voor een betere baan of om zelfstandig aan de slag te gaan.

De organisatie ontplooit haar activiteiten vanuit zowel de Bibliotheek in Alphen aan den Rijn als online om daarbij werkzoekenden zoveel mogelijk kansen te bieden op het vinden van werk. Zo zijn de workshops ‘loopbaan coaching’ een groot succes en mede i.v.m. overheidssubsidie is hier veel vraag naar. Voor december 2020 zijn er weer een aantal activiteiten gepland. Klik hier voor de activiteitenkalender van december. 

Alphenwerktdoor.nl 
Alphen werkt door is een samenwerkingsverband tussen drie ervaren mensen die al jaren werkzaam zijn op diversen onderdelen van de HR. Samen kunnen ze van waarde zijn werknemers en werknemers te ondersteunen op diverse loopbaan vraagstukken.

Foto Alphen werkt door.jpg

Er is door de Corona-crisis een heleboel veranderd op de arbeidsmarkt. Er zijn mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, mensen die geen zekerheid hebben voor de toekomst en mensen die door het thuis werken tot nieuwe inzichten zijn gekomen. Werkenden en werkzoekenden (incl. ZZP-ers en zelfstandig ondernemers) kunnen vanaf 1 december 2020 kosteloos een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur.  Klik hier voor meer informatie

Week van carrière-oriëntatie 
In de laatste week van november organiseert WerkVinden Alphen 2 bijeenkomsten die gaan over carrière oriëntatie en omscholen van werkzoekenden, die in deze Corona tijd zich realiseren dat ze wellicht een ander beroep moeten zoeken.   
Ben jij werkzoekend en in gedachten bezig je te oriënteren op een carrière-switch? Wil je iets anders gaan doen dan wat je tot nu toe deed? Dan is deze workshop zeker iets voor jou.

Goud in handen met eigen winkel - foto.jpg

“Je hebt goud in handen met een eigen winkel” 
Consumentenpsycholoog Patrick Wessels geeft tips en adviezen. De winkel is de komende weken van onschatbare waarde. Dus richt het proces in om eenvoudig online of telefonisch te bestellen, houd voldoende producten op voorraad en maak het afhalen snel en makkelijk. Dát is de service die consumenten zoeken. Het voorkomt bovendien de verleiding om verzeild te raken in een prijzenoorlog met de online verkooppunten. Zodra zij niet meer op tijd kunnen leveren, heb jij nog een mooi alternatief te bieden. Ook als dat een paar euro meer kost. Lees meer adviezen en tips voor de komende weken.  Bron: De Ondernemer

Deadline aanmelden kleineondernemersregeling nadert
Ondernemers met een jaaromzet onder de €20.000,- hebben nog een paar dagen de tijd om zich aan te melden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn zij vrijgesteld van btw en het doen van btw-aangifte. Om per 1 januari 2021 deel te nemen aan de regeling, moet de aanmelding uiterlijk 3 december binnen zijn. 
Ondernemers kunnen zich aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen en per post naar de Belastingdienst te sturen. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst.

Knipsel Alphen Koopt Lokaal.PNG
Klik hier voor het clipje

Vorige week was de dag van de ondernemer van MKB Nederland. Een dag waarop we het ondernemerschap vieren en wij ook met EDBA, VOA, AlphenMarketing en PReT de ondernemers hebben bedankt voor hun durft en doorzettingsvermogen. Zeker in deze tijd eens te meer van belang.

Dag van de Ondernemer 2020.jpg

Wat wij verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Tot volgende week!   

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze nieuwsbrief.

----------------------------------------

Nieuwsbrief 39 - 18 november 2020

In deze nieuwsbrief het volgende. Het is goed nieuws dat het aantal besmettingen en de druk op de zorg afnemen, waardoor onder andere de bioscopen, theaters en pretparken weer open kunnen, maar welk perspectief is er voor de andere getroffen sectoren ... 
En verder. Morgenmiddag zullen in een online meeting diverse decanen, mentoren en studieadviseurs worden geïnformeerd over de mogelijkheden, kansen en bedreigingen binnen de diverse sectoren van de arbeidsmarkt. Zuid-Holland steekt € 1,5 miljoen in ‘jongerenwerkplekken’ en wil deze unieke pilot opschalen naar heel Nederland. En hogescholen en het midden- en kleinbedrijf (mkb) gaan samenwerken om het innovatief vermogen van het mkb te vergroten. Dat gebeurt via het innovatietraineeship.
Tot slot, kom meer te weten over de nieuwe wet WHOA en ontdek de supercreatieve coronaproof oplossing voor evenementen!

De nieuwsbrief en de informatievoorziening vanuit het Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o wordt samengesteld door de EDBA en Alphen Marketing in samenwerking met de VOA en de gemeente Alphen aan den Rijn.  Heeft u nieuws, informatie of commentaar? Mail ons op info@edbalphen.nl  Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier

Direct naar het EDBA Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn

Nu ook snel perspectief voor gesloten sectoren
Het is goed nieuws dat het aantal besmettingen en de druk op de zorg afnemen, waardoor onder andere de bioscopen, theaters en pretparken weer open kunnen. Voor de door de gedeeltelijke lockdown getroffen sectoren ontbreekt echter nog perspectief. Zo wordt pas medio december duidelijk of de horeca met de feestdagen weer aan de slag kan. De halvering van de quarantaine-periode is een goede stap op weg. Een combinatie van slimme maatregelen per sector en grootschalig testen moet ervoor gaan zorgen dat de economie stapsgewijs uiteindelijk weer zonder beperkingen veilig kan gaan draaien

Beroepen-/stage-/praktijkvoorlichting aan economische partners en onderwijs in Alphen aan den Rijn 
Morgen (donderdagmiddag 19 november) van 15 tot 17 uur zullen in een online meeting diverse decanen, mentoren en studieadviseurs worden geïnformeerd over de mogelijkheden, kansen en bedreigingen binnen de diverse sectoren van de arbeidsmarkt. Lees verder voor meer informatie en aanmelden

Zuid-Holland steekt € 1,5 miljoen in ‘jongerenwerkplekken’ en wil unieke pilot opschalen naar heel Nederland 
Jongeren betalen de prijs van de coronacrisis. De groei in werkgelegenheid onder jongeren tot 25 jaar is zo’n 8% lager dan bij andere leeftijdscategorieën. “Als we nu niets doen, dan creëren we een generatie met torenhoge schulden,” zegt Jeffrey van Meerkerk, voorzitter van de Zuid-Hollandse taskforce Human Capital.  Als eerste regio start Zuid-Holland nu een unieke pilot en steekt €1,5 miljoen in startersbanen voor mbo- en hbo-opgeleide jongeren om in ieder geval 150 jongerenwerkplekken te creëren. Actieve medewerking van het bedrijfsleven is echter voorwaarde voor een succesvolle pilot.

Foto jongeren + opleiding.jpg

Vanaf januari 2021 kunnen bedrijven subsidie aanvragen om een startende jongere een jaar lang een arbeidscontract aan te bieden. Hiervoor krijgt het bedrijf een tegemoetkoming van 20% van het bruto jaarsalaris. Hierbij geldt de voorwaarde dat het bedrijf actief is in of gerelateerd aan een toekomstbestendige sector (Life Sciences & Health, cybersecurity, hightech-maakindustrie, tuinbouw en/of haven) en/of bijdraagt aan de transities digitalisering, energietransitie en circulaire economie. 
Lees hier meer over de pilot die onderdeel is van de Zuid-Hollandse GroeiAgenda.

Plaatje rolletje bankbiljetten.jpg

Meer weten over de nieuwe wet WHOA 
De nieuwe wet WHOA regelt dat de rechtbank een onderhands akkoord tussen een onderneming en zijn schuldeisers en aandeelhouders betreffende de herstructurering van schulden kan goedkeuren. Het hoeft niet slecht met je te gaan wil je hier mee te maken krijgen dus altijd interessant om deze kennis op te doen! Klik hier voor  meer info en aanmelden.

Inzet op vergroting innovatief vermogen MKB door nieuwe regeling 
Hogescholen en het midden- en kleinbedrijf (mkb) gaan samenwerken om het innovatief vermogen van het mkb te vergroten. Dat gebeurt via het innovatietraineeship. Met deze nieuwe regeling krijgen studenten van hogescholen na een stage als onderzoeker ook een dienstverband als onderzoeker in een bedrijf.  De komende maanden zoeken hogescholen in hun regio ondernemers die een innovatietrainee kunnen plaatsen. Na goedkeuring van hun onderzoeksplannen kunnen de eerste trainees in januari 2021 beginnen. In de komende maanden kunnen zo’n tweehonderd trainees starten. Met de regeling is € 3,9 miljoen gemoeid. Bent u als ondernemer in deze regio geïnteresseerd in de mogelijkheden van deze regeling en heeft u ruimte voor een innovatietrainee laat het ons dan weten via info@edbalphen.nl
Kijk op rijksoverheid.nl voor meer info over deze regeling  

Plaatje Flowtzon!.JPG
KLIK HIER om de video te bekijken

Flowtz On! de coronaproof oplossing voor evenementen!  
Nikki Langhout en Juul van Mil, zijn twee creatieve, zelfstandige en enthousiaste onderneemsters met hun roots in Alphen aan den Rijn. Met Flowtz On hebben zij een supercreatieve oplossing gerealiseerd waardoor het straks (en door deze oplossing wellicht eerder) weer mogelijk is om (coronaproof) evenementen te organiseren. Flowtz On maakt dat je altijd die 1,5 meter afstand houdt van elkaar en is dus ook ideaal voor een bedrijfsuitje, borrel, bijeenkomst, training, enz.  Flowtz On kan daarmee wellicht zelfs de reddingsboei zijn voor de evenementenbranche!  Klik hier voor meer info of om de Flowtz On direct te bestellen.

Wat wij verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Tot volgende week!   

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze nieuwsbrief.

----------------------------------------

Nieuwsbrief 38 - 11 november 2020

Arbeidsmobiliteit; van overweging, overzicht naar succesvoorbeeld. 
Winterterras horeca is straks mogelijk. Ook in deze nieuwsbrief: de gemeente zet proactief in op ondersteuning aan ondernemers die TOZO hebben aangevraagd en ontwikkelt de gemeente samen met de economische partners en het onderwijs een aanpak rondom jeugdwerkloosheid.
En verder: al vier jaar werkt het Platform Groene Hart Werkt! met aansprekende projecten in de gemeente Alphen aan den Rijn e/o. Tot slot, sneltesten op het coronavirus kunnen helpen het virus beter te bestrijden. Lees je wel even goed in over certificering en regels hieromtrent.

Plaatje corona nieuwsbrief 11 nov 2020.png

Arbeidsmobiliteit; van overweging, overzicht naar succesvoorbeeld    
Ruim driekwart van de beroepsbevolking overweegt omscholing (bron: hrpraktijk.nl)  
Vanwege de impact van de corona maatregelen op onze economie voelt slechts 24% van de Nederlandse beroepsbevolking zich zeker van zijn baan. De resterende 76% wilt zich misschien of zeker omscholen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nationale Beroepengids. Toen de impact van de eerste lockdown zichtbaar werd door deze organisatie nagedacht over de maatschappelijke gevolgen en de rol die ze daarin konden hebben. Zo ontstond het idee van de Omschoolwijzer die voor 2500 beroepen aangeeft wat er nodig is bij omscholing tot dat beroep. Zo geeft het aan welke competenties je nodig hebt, wat voor persoonstypes bij een beroep horen en natuurlijk ook welke vakkennis erbij hoort. 
De overheid is ingesprongen op deze ontwikkeling met de 'NL leert door' subsidie. Dit is een subsidie van €700 voor persoonlijk ontwikkeladvies met een loopbaancoach. In augustus 2020 hebben 22.000 mensen deze subsidie aangevraagd. Vanwege de grote vraag besloot de overheid om per 1 december weer 50.000 ontwikkeltrajecten ter beschikking te stellen.
Lees hier meer over de mogelijkheden van de subsidie en hoe deze kan worden aangevraagd. 
 
Werk vinden in een ander beroep 
Door de coronacrisis raken veel mensen hun baan kwijt en is het niet altijd makkelijk om ander werk te vinden. Juist nu kan het belangrijk zijn om breder te zoeken dan alleen in het eigen beroep. De vaardigheden van werkzoekenden komen daarbij mogelijk ook goed van pas in een baan waar ze nog niet aan hebben gedacht. Om hierbij te helpen heeft het UWV een handig overzicht gemaakt van 16 beroepsgroepen met verschillende beroepen waar weinig werk in is. Per beroep geeft UWV daarbij voorbeelden van beroepen waarnaar werkzoekenden kunnen overstappen. Zie hier de voorbeelden. (bron: UWV)

Scholingstraject voor nieuwe medewerkers installatiebranche succesvol afgerond  
Op 3 november is het installatieproject Holland Rijnland afgesloten met de uitreiking van een certificaat aan 7 deelnemers uit Holland Rijnland. In deze groep zaten 4 deelnemers uit regio Rijnstreek (gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop). Deze deelnemers zijn nu klaar voor werk in de installatiebranche. Zij hebben naast het behalen van dit certificaat bij opleider InstallatieWerk in Leiden ook hun VCA-diploma gehaald. De medewerkers en zijn nu klaar om geplaatst te worden bij bedrijven in de installatietechniek 
Behoefte aan technisch personeel? De komende tijd gaat de projectorganisatie, waarbij het werkgeversservicepunt Rijnvicus betrokken is, nadenken over een volgend project. Hierbij is het belangrijk dat er bij ondernemers vraag is en mogelijkheden zijn voor zij-instromers. De vraag vanuit het bedrijfsleven is leidend bij dit regionaal project.  Heeft u een technisch installatiebedrijf in de regio en heeft u belangstelling? Neem contact op met Fleur Maasdijk

Winterterras horeca straks mogelijk (bron: alphenaandenrijn.nl) 
De coronamaatregelen zorgen ervoor dat de horeca gesloten moet blijven. Onduidelijk is nog hoe zich dit de komende maanden ontwikkeld. “Dit treft de horeca heel hard en daarom wil het college graag perspectief bieden voor betere tijden. Hopelijk slagen we er met elkaar in om het virus terug te dringen zodat het niet te lang duurt totdat horeca weer open mag. Daarom gaat het college ruimhartig om met aanvragen voor buitenterrassen. We willen ondernemers graag aanmoedigen om gebruik te maken van duurzame alternatieven voor gas- en elektrische heaters om de terrassen te verwarmen zoals bijvoorbeeld verwarmingskussens of infrarood terrasverwarming. We bekijken momenteel op welke manier we ondernemers straks kunnen ondersteunen hierin,” aldus wethouder Gerard van As. Lees hier verder.

Plaatje voorkom lockdown.JPG

Een proactieve gemeente! 
Proactief in contact met Tozo-ondernemers 
Gemeente Alphen aan den Rijn en Rijnvicus zetten in op ondersteuning aan ondernemers die TOZO hebben aangevraagd. Dit doen zij met ondernemers uit de regio voor ondernemers uit de regio. Voor en door ondernemers. Een team van ondernemers, ingehuurd door Rijnvicus, gaat actief bedrijven bellen die Tozo hebben aangevraagd. Doel van dit project is om ondernemers die Tozo hebben aangevraagd te ondersteunen. Lees hier verder

Beroepen-/stage-/praktijkvoorlichting aan economische partners en onderwijs in Alphen aan den Rijn
De gemeente ontwikkelt samen met de economische partners en het onderwijs een aanpak rondom jeugdwerkloosheid. Onderdeel daarvan is ook een analyse van de arbeidsmarktsituatie voor jongeren en jongvolwassenen en een aanpak van het gebrek aan stages. Nu een groot deel van de MKB bedrijven het zwaar heeft vanwege de coronacrisis, zijn de mogelijkheden van stages verder onder druk komen te staan. Toch zijn er ook veel bedrijven die ideeën hebben voor het creëren van stagemogelijkheden of die deze tijd graag willen aangrijpen om voorlichting te geven aan het onderwijs over de branche of sector waarin zij werkzaam zijn en daarvoor interesse te wekken, om zo voorbereid te zijn op de toekomst.

Op donderdagmiddag 19 november a.s. van 15 tot 17 uur zullen in een online meeting diverse decanen, mentoren en studieadviseurs worden geïnformeerd over de mogelijkheden, kansen en bedreigingen binnen de diverse sectoren van de arbeidsmarkt. Lees verder voor meer informatie en aanmelden 

Foto coronatest

Ontwikkeling van sneltesten op corona 
Sneltesten op het coronavirus kunnen helpen het virus beter te bestrijden. En ze kunnen helpen het maatschappelijk en economisch verkeer op gang te houden. Ook overheid gaat daarom deze sneltesten zoveel mogelijk inzetten, zodra dit veilig kan. Er zijn diverse sneltesten beschikbaar. Lees je wel even goed in over certificering en regels hieromtrent. De rijksoverheid zegt hier het volgende over. 

Circulariteit. Vier jaar Platform Groene Hart Werkt! 
Een overzicht van vier jaar Platform Groene Hart Werkt! Maar liefst 63 pagina's vol enthousiaste verhalen over interessante verbindingen die tot stand zijn gekomen en circulaire projecten die zijn (en nog steeds worden) ondersteund.  Op een prachtige manier laat de overzichtsbrochure zien wat er de afgelopen vier jaren in onze regio op het gebied van circulariteit is ontwikkeld en waaraan wij op welke manier dan ook een bijdrage hebben kunnen leveren. Met ook aansprekende projecten in gemeente Alphen aan den Rijn e/o. Klik hier voor de (digitale versie) van de brochure.

Wat wij verder lazen:
Circulair bouwen vraagt om een nieuw integraal verdienmodel (Via Stadszaken.nl)   
Blij met motie 'one in one out' om regeldruk te verlagen (Via mkb.nl) 
Ondernemen in coronatijd (4): Wat is je bedrijf (je) nog waard (Via DeOndernemer.nl)  
Een toekomstschets van onze mobiliteit (Via Stadszaken.nl)

Bedankt voor het lezen. Tot volgende week!   

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze nieuwsbrief.

----------------------------------------

Nieuwsbrief 37 - 4 november 2020

De gemeente Alphen aan den Rijn ontwikkelt samen met de economische partners en het onderwijs een aanpak rondom jeugdwerkloosheid. Daarnaast is subsidie nodig voor stimuleren van innovatie in het MKB en de aangescherpte maatregelen vragen ook om extra steun. Verder stevige groei omzet webwinkels in september 2020. 

Beroepen-/stage-/praktijkvoorlichting aan economische partners en onderwijs in Alphen aan den Rijn 
De gemeente Alphen aan den Rijn ontwikkelt samen met de economische partners en het onderwijs een aanpak rondom jeugdwerkloosheid. Onderdeel daarvan is ook een analyse van de arbeidsmarktsituatie voor jongeren en jongvolwassenen en een aanpak van het gebrek aan stages. Nu een groot deel van de MKB bedrijven het zwaar heeft vanwege de coronacrisis, zijn de mogelijkheden van stages verder onder druk komen te staan. Lees verder

Plaatje geld.jpg

Aangescherpte maatregelen vragen ook om extra steun  
Volgens VNO NCW en MKB Nederland is het is nu zaak om de druk op de zorg te verlichten. De verlenging van de gedeeltelijke lockdown en de extra maatregelen zijn echter een hard gelag voor nog meer ondernemers. Deze oproep is in reactie op de aangescherpte maatregelen van het kabinet waardoor onder andere ook bioscopen, pretparken, musea en theaters de komende twee weken moeten sluiten. Lees hier het artikel op MKB.NL 

Subsidie nodig voor stimuleren innovatie in het mkb 
Voor het stimuleren van procesinnovatie door mkb-bedrijven is een nieuwe regeling nodig. Daarnaast moet digitalisering in het mkb worden aangejaagd. Dat schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer, die deze week de begroting van het ministerie van Economische Zaken behandelt. Lees hier verder

Stevige groei omzet webwinkels in september 2020 
De detailhandel heeft in september 7,6 procent meer omgezet dan in september 2019, meldt het CBS. Het verkoopvolume lag 5,5 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online bijna 35 procent meer omgezet. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS.

Plaatje voorkom lockdown.JPG

Wat wij verder lazen: 
Hoe de stad leefbaar en bereikbaar blijft in 2035 (Via Stadszaken.nl)  
Deze horeca-ondernemer leent zijn personeel uit om Zeeman-orders te verwerken (via DeOndernemer.nl) 
Zo realiseer je 150 duizend sociale huurwoningen in twee jaar tijd (Via Stadszaken.nl) 
‘Regionaal beleid wordt nu leidend in de coronacrisis’ (Via NRC.nl) 

Bedankt voor het lezen. Tot volgende week!   

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze nieuwsbrief.

----------------------------------------

Nieuwsbrief 36 - 28 oktober 2020

Uitbreiding steunmaatregelen voor o.a. Horeca en Evenementensector. Extra mogelijkheden nemen toe om direct testresultaat te krijgen. We zien weer veel inspirerende ondernemers initiatieven voorbij komen. #AlphenDraaitDoor. Online strategieën om de winkelstraten te versterken en een reminder: zie door de bomen het bos weer met de coronacalculator.

De nieuwsbrief en de informatievoorziening vanuit het Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o wordt samengesteld door de EDBA en Alphen Marketing in samenwerking met de VOA en de gemeente Alphen aan den Rijn.  Heeft u nieuws, informatie of commentaar? Mail ons op info@edbalphen.nl  Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier

Direct naar het EDBA Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn 

Aanvullingen op derde steunpakket corona
De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Op 27 oktober jl. heeft het kabinet besloten extra geld beschikbaar te stellen voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbruikbare voorraad. Ook komen meer sectoren – waaronder de transportsector – in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarnaast komt het kabinet de evenementenbranche te hulp, die vaak een groot deel van de jaaromzet in de zomermaanden verdient. Lees hier verder  

Coronasnelteststraten in Alphen aan den Rijn 
Als extra optie met direct resultaat kun je terecht bij snelteststraten. Dit kon al bij Van der Laan Mobiliteit aan de Euromarkt 127, de 14e locatie van Coronasneltest Nederland.  Ook start Corona Sneltest Point aan de Ondernemingsweg 4 te Alphen aan den Rijn. 

Foto Alphen Draait Door.jpg

Van “Winter Drive-in" tot kerstpakketten - Alphen draait door
Huppelende hertjes, stoere boomstammen en warme wafels: welkom in de nieuwe Winter Drive in! Op een parkeerterrein in Hazerswoude-Dorp is sinds afgelopen weekend een heuse publieksattractie van start gegaan. Een idee van creatieve ondernemers.  

Ook bij Alfreds vermaak voor de winter met een muzikale Drive Thru en Bar-Biefstro DAAN serveert kerstpakketten.

Foto corona calculator.png

Corona Calculator
Bereken hoe corona-regelingen jouw onderneming helpen. Krijg inzicht in relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen. 

Wat wij verder lazen:
Onderzoek MKB-Nederland: regeldruk ondernemers stijgt schrikbarend (via MKB Nederland)
Zwolse scholen richten eigen corona-teststraat in (Via MBO-today.nl)
Waarom deze 7 bezwaren tegen BIK geen hout snijden (Via VNO NCW)
“Nederland staat ‘op een kruispunt’, waarschuwt Rutte” (Via NRC)

Bedankt voor het lezen. Tot volgende week!   

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze nieuwsbrief.

----------------------------------------

Nieuwsbrief 35 - 22 oktober 2020

In deze nieuwsbrief een “hart onder de riem” voor de ondernemers in Alphen aan den Rijn van wethouder G.P. van As. Verder een oproep van onder meer de gemeente, EDBA, VOA en het MBO Rijnland om te investeren in de toekomst: heeft uw organisatie ruimte voor bijbanen of flexibel inzetbaar personeel dan horen wij dat graag. En een steunbetuiging aan de horeca!

De nieuwsbrief en de informatievoorziening vanuit het Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o wordt samengesteld door de EDBA en Alphen Marketing in samenwerking met de VOA en de gemeente Alphen aan den Rijn.  Heeft u nieuws, informatie of commentaar? Mail ons op info@edbalphen.nl  Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier

Direct naar het EDBA Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn 

“Hart onder de riem” voor ondernemend Alphen van wethouder G.P. van As
Foto Gerard van As tbv coronapagina.jpg

Via bijgaande link treft u de open brief van wethouder economische zaken de heer G.P. van As aan ondernemend Alphen a/d Rijn. Belangrijkste boodschap is, naast de spreekwoordelijke “hart onder de riem” ook zijn dringende oproep op een ieders blijvende bijdrage om het coronavirus te bedwingen. “Toch hebben we begin dit jaar bewezen dat het kán, het virus terugdringen, dus laten we alles op alles zetten om die kentering weer te maken.” Lees verder voor de gehele brief. 

“Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst”
De gemeente ontwikkelt samen met de economische partners en het onderwijs een aanpak rondom jeugdwerkloosheid. In die aanpak, onder leiding van wethouder Han de Jager, wordt het komend jaar steeds de analyse gemaakt hoe de arbeidsmarktsituatie voor jongeren en jongvolwassenen is en welke acties passend zijn om (aankomende) jeugdwerkloosheid te bestrijden. Nu al is duidelijk dat het voor jongeren moeilijk is om stages te vinden. De verwachting is dat, nu een deel van de MKB bedrijven het zwaar heeft vanwege de coronacrisis, de mogelijkheden van stages verder onder druk komen te staan.

Daarom komen partners als gemeente, EDBA, VOA en het MBO Rijnland nu al in actie om meer stageplekken te genereren. EDBA Informatiepunt doet namens de betrokken partners een oproep om met ons mee te denken bij het creëren of in standhouden van stagemogelijkheden in uw bedrijf of organisatie. Ook in de door corona ontstane situatie waar, zoveel als mogelijk, thuis wordt gewerkt. In de aanpak is ook aandacht voor de, terecht geuite, zorg van ondernemers rondom de begeleiding van MBO scholieren tijdens stage en hoe daarin tegemoetgekomen kan worden. Ook de gemeente onderzoekt hoe er in haar eigen organisatie (meer) stages kunnen worden georganiseerd.

Door de huidige ontstane situatie vallen ook bijbanen van studenten in diverse sectoren (al dan niet tijdelijk) weg. Hierdoor vallen deze studenten weg uit het arbeidsproces en valt ook hun inkomen weg. Vaak hebben zij dit inkomen nodig om hun studie te blijven volgen, hetgeen weer belangrijk is om straks goed opgeleid de arbeidsmarkt op te gaan. Ook voor deze groep vragen we in het kader van “het investeren in jonge mensen” aandacht. Mocht uw organisatie ruimte hebben voor bijbanen of flexibel inzetbaar personeel dan horen wij dat graag!  Inmiddels heeft de Technische Unie, een van de grootste werkgevers in Alphen a/d Rijn, te kennen gegeven ruim werkgelegenheid te kunnen bieden aan flexibel inzetbaar personeel dat, op basis van oproep, direct aan de slag kan.

Samen blijven de partners in het kader van de aanpak jeugdwerkloosheid de handen ineenslaan om (jonge) mensen snel van school naar werk en werk naar werk te begeleiden. Doet u met ons mee? Graag zien wij uw aanmelding via info@edbalphen.nl

Steunbetuiging van VOA aan de horeca
Plaatje eten - tbv coronapagina.jpg

De tweede coronagolf doet een groot beroep op ieders geduld en doorzettings- vermogen, maar als één sector het nu zwaar te verduren heeft, dan is het wel de horeca. Voor de tweede keer worden velen gedwongen de deuren te sluiten, ondanks al hun inspanningen en investeringen om de coronamaatregelen na te leven. Dat moet een harde klap zijn, en toch: we zien her en der alwéér ondernemende initiatieven ontstaan die vooral getuigen van een ongelooflijke veerkracht.  Wij zijn daar als VOA plaatsvervangend trots op, omdat het ons leert dat ondernemerschap zich niet zonder slag of stoot uit het veld laat slaan. Daarom deze nieuwsbrief 

 Wat wij verder lazen:
Supermarktondernemer uit Nieuwkoop runt corona teststraten (via de ondernemer.nl)    
Cadeautjes en actiever online: horeca past lessen eerste lockdown nu massaal toe (via DeOndernemer.nl) 
Vitaliteit is gezonde financiën én gezonde mensen (via VNO-NCW)

-----------------------------------------

Nieuwsbrief 34 - 15 oktober 2020

Goedenavond! Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn gaat in op de recente aangescherpte coronamaatregelen. Thuiswerken wederom als nieuwe norm: dit keer om een totale lockdown te voorkomen. Diverse MKB Ondernemers in gesprek met de minister-president. En een beetje lucht voor de bouwsector!

De nieuwsbrief en de informatievoorziening vanuit het Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o wordt samengesteld door de EDBA en Alphen Marketing in samenwerking met de VOA en de gemeente Alphen aan den Rijn.  Heeft u nieuws, informatie of commentaar? Mail ons op info@edbalphen.nl  Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier

Direct naar het EDBA Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn 

Burgemeester Liesbeth Spies over nieuwe coronamaatregelen
Foto burgemeester Spies.JPG

In een uitgebreid interview vanmiddag met Studio Alphen reageert burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn op de persconferentie met aangescherpte coronamaatregelen. Klik hier om de video van het interview te bekijken.

VNO NCW Campagne “Werk zoveel mogelijk thuis” 
Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan doen MKB-Nederland, VNO-NCW en de vakbonden een beroep op werkgevers en hun medewerkers om - daar waar het kan - thuis te werken. Om de oproep te ondersteunen hebben MKB-Nederland en VNO-NCW hun eerder gestarte campagne hierop aangepast: ‘Voorkom een totale lockdown. Als het kan, werk thuis!’  Lees verder 

Terugkijken - Elles in’t Veld en Mark Rutte bij MKB Live 
Diverse MKB ondernemers, waaronder VOA voorzitter en eigenaar van Tuijn Optiek Elles In’t Veld, zijn op 7 oktober 2020 in gesprek gegaan met Mark Rutte tijdens MKB Live, het virtuele jaarcongres van MKB-Nederland op 7 oktober 2020, live vanuit de Malietoren.
Foto Elles nieuwsbrief.jpg
Klik hier voor de reportage van het gesprek

‘Stikstofpakket geeft enige lucht aan de bouw’ 
‘De nieuwe stikstofwet van minister Schouten van Landbouw geeft met name de bouw van woningen weer enige lucht, en trekt de vergunningverlening daarvoor weer vlot. Zo is niet langer een natuurvergunning meer nodig. Dat is een goede zaak, maar nog niet voldoende om investerend de crisis uit te kunnen komen’, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op het wetsvoorstel. 

Wat wij verder lazen:
OMT-advies strijdig met sluiting restaurants: KHN verbijsterd en wil nieuwe maatregelen (via deondernemer.nl) 
• Zowel het aantal woningen dat verkocht wordt als de prijs waarvoor woningen verkocht worden blijven stijgen, zegt NVM. De vereniging spreekt van een ‘recordaantal’ transacties in het derde kwartaal van dit jaar.  (via Stadszaken.nl) 
Meer of minder steun, er valt nu echt iets te kiezen  (via FD.nl) 
Toename werkloosheid afgevlakt  (Via CBS.nl) 
• Heineken op herhaling: nu maatwerkhulp voor gesloten horeca (Via De ondernemer.nl)
Kabinet kijkt 'serieus' naar extra steun voor zwaar getroffen sectoren  (via FD.nl) 

--------------------------------------------

Nieuwsbrief 33 - 8 oktober 2020

Vandaag starten de cybertalks, laat je vanmiddag om 17:00 uur bijpraten over de invloed van techniek, digitalisering, thuiswerken en cybercrime op de dagelijkse bedrijfsvoering en doe actief mee. Ook een update op de regelingen en een nieuw vastgestelde wet die moet gaan helpen in het voorkomen van faillissementen. En verder: een oproep voor uitstel van lokale belastingen en een oproep aan vastgoedeigenaren en winkeliers.

Vanmiddag start de eerste “Ondernemer draait door” cybertalk 
Vanmiddag om 17:00 start de eerste editie van de interactieve cybertalks ‘De Ondernemer Draait Door’ een interactieve landelijke cybertalkshowserie voor en met ondernemers. Dit initiatief, van de gezamenlijke Platforms Veilig Ondernemen en het CCV, wordt geleid door journalist en programmamaker Kees van der Spek (onder meer van programma’s als Ontmaskert & Oplichters aangepakt) en presentator Kevin van den Berg.
Plaatje De Ondernemer Draait Door.JPG
In de talkshows komen regionale ondernemers, cyberspecialisten en  overheidsfunctionarissen aan het woord. Hierbij kunnen kijkers actief aan het programma meedoen. Voor het aanmelden van de cybertalk van vanmiddag en de eerstvolgende talks kijk op: DeOndernemerDraaitDoor.nl

Vaststelling NOW 1.0. 
Vanaf 7 oktober 2020 is het mogelijk een aanvraag in te dienen tot vaststelling NOW 1.0
Bij de eindafrekening wordt rekening gehouden met de grote verscheidenheid in de bedrijven die de NOW aanvragen. Grote bedrijven met veel subsidie krijgen een uitgebreide controle. Om te voorkomen dat de administratieve lastendruk bij kleine bedrijven te groot wordt geldt dat bij een subsidie van onder de € 25.000 bedrijven geen externe controleronde hoeven te laten doen. Wel wordt er steekproefsgewijs en op basis van risicoanalyses gecontroleerd.  
Alle praktische informatie die u nodig heeft om een aanvraag tot vaststelling van uw subsidie in te dienen vindt u op de website van het UWV.  

Aanvraag TOZO 3 
Deze steunregeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen.  Door de aanhoudende impact van het coronavirus op onze samenleving en economie blijft steun van belang voor behoud van werk en inkomen.  De Tozo regeling is daarom per 1 oktober 2020 met Tozo 3 verlengd.

Bij de aanvraag voor de Tozo-3 uitkering zou per 1 oktober getoetst worden op beschikbaar geld (beperkte vermogenstoets). Door de extra maatregelen tegen het coronavirus  is deze voorwaarde niet passend, vindt het kabinet. In afstemming met onder andere de VNG en verschillende gemeenten heeft het kabinet besloten om de toets op beschikbaar geld pas op 1 april 2021 in te voeren. Dit geeft voor een periode zekerheid aan zelfstandig ondernemers.

Het invoeren van de beperkte vermogenstoets per 1 april 2021 betekent dat er een Tozo 3 (van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021) is en een Tozo 4, met toets op beschikbaar geld, van 1 april 2021 t/m 30 juni 2021. Begin 2021 wordt gecommuniceerd over Tozo 4 en de invoering van de toets op beschikbaar geld.  
De verwachting is dat het aanvragen van de Tozo 3 regeling mogelijk is rond 10 oktober.
Voor meer informatie klik hier

Nieuwe wet helpt faillissementen te voorkomen 
Nu veel ondernemingen door de coronapandemie hun bedrijfsvoering niet op de gebruikelijke manier kunnen voortzetten, is de verwachting dat meer ondernemingen te maken krijgen met geldproblemen en misschien zelfs met faillissement. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) van minister Dekker (Rechtsbescherming) – vandaag aangenomen door de Eerste Kamer – kan dit helpen voorkomen. De wet maakt het voor ondernemingen makkelijker om een akkoord te bereiken met de schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden.

Oproep uitstel lokale belastingen 
VOA doet een dringend beroep op de gemeente Alphen aan den Rijn om ondernemers langer de tijd te geven om uitgestelde lokale belastingen terug te betalen. 
“Landelijk is die termijn gisteren verruimd naar 36 maanden op verzoek van de hele Tweede Kamer. Wij vragen u op lokaal niveau hetzelfde te doen. Eén lijn trekken is niet alleen duidelijk, het vergroot ook de overlevingskansen van onze ondernemers”, schrijft Elles in ’t Veld van de VOA gisteren in een oproep aan de gemeente.

Oproep aan vastgoedeigenaren en winkeliers in de winkelgebieden van de gemeente Alphen aan den Rijn  
De gemeente Alphen aan den start met een evaluatie en actualisatie van de huidige detailhandelsvisie. De huidige visie functioneert op hoofdlijnen nog goed, maar de recente ontwikkelingen in de retail en het tempo waarmee veranderingen plaatsvinden, geven aanleiding om de visie op een aantal punten scherp te stellen en te actualiseren. Daarvoor vraagt de gemeente de medewerking van vastgoedeigenaren en winkeliers in de winkelgebieden door het invullen van een enquête;  Lees hier verder.  
Klik hier voor de enquête voor winkeliers 
Klik hier voor de enquête voor vastgoedeigenaren

Coronaklachten: Welke stappen moet jij als ondernemer zetten? 
VOA Stroomschema Coronamaatregelen okt 2020 - versie 3.pdf

Wanneer mag je zelf niet werken? Wat betekent het voor jou als ondernemer als je werknemer klachten heeft, of een gezinslid van je werknemer? Wat moet je doen als een werknemer positief getest wordt? Via deze stroomschema's wordt in één oogopslag duidelijk wat je moet doen.

Wat wij verder lazen:
Kabinet moet nu langetermijnbeleid formuleren voor corona, en dat kan (via ESB.nu) 
Ondernemersorganisaties bouwen aan nieuwe koers (via Vno-ncw.nl) 
Bedrijventerreinen moeten flink aan de bak om ‘Paris proof’ te worden (via Stadszaken.nl) 
• De tweede golf doet de kooplust in Nederland geen goed (via NRC.nl) 

-----------------------------------------

Nieuwsbrief 32- 30 september 2020

Morgen gaat het nieuwe steun- en herstelpakket in. Een tweede lockdown moet echt voorkomen worden is nu ook de klemmende oproep vanuit VNO-NCW en MKB-Nederland. Brancheorganisaties komen in ieder geval met een stappenplan voor het herstel van de economische vitaliteit van binnensteden. En tot slot veel vragen worden beantwoord als het gaat om: het voorkomen van cybercriminaliteit, hoe je toekomstbestendig wordt als retailer met living labs en handige stroomschema's en een webinar hoe te handelen in Corona gerelateerde werksituaties.

De nieuwsbrief en de informatievoorziening vanuit het Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o wordt samengesteld door de EDBA en Alphen Marketing in samenwerking met de VOA en de gemeente Alphen aan den Rijn.  Heeft u nieuws, informatie of commentaar? Mail ons op info@edbalphen.nl  Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier

Direct naar het EDBA Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn 

Nieuw steun- en herstelpakket met ingang van 1 oktober 2020 
Het steun- en herstelpakket dat 1 oktober 2020 van start gaat regelt onder andere de verlenging van de steunmaatregelen voor banen en economie en bevat in totaal een sociaal pakket van € 1,4 miljard. Het pakket bevat naast verlenging van de NOW - en de TOZO regeling ook steunmaatregelen die zijn gericht op inzet van middelen voor begeleiding naar (ander) werk, scholing, de bestrijding van schuldenproblematiek en de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Lees hier verder. 
  
‘Trek alles uit de kast om een tweede golf en lockdown te voorkomen!’

Voorkom 2e lockdown.jpg

Die oproep doen VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen en MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof vandaag in een brief naar alle leden, betrokken ministers en de besturen van VNG (gemeenten) en IPO (provincies).In de brief doen ze een klemmend beroep op iedereen in Nederland – ‘en in het bijzonder al onze leden’ – om er met elkaar alles aan te doen om de gedragsregels wérkelijk in acht te nemen en elkaar daar ook op aan te spreken. De ondernemingsorganisaties zijn uitermate verontrust over het oplopende aantal COVID-19 besmettingen. Lees hier verder voor het hele artikel

Zo komen (grote) binnensteden de coronaklap te boven 
Er is een opvallende trendbreuk in binnensteden gaande: waar eerder vooral centrumgebieden in middelgrote steden en het midden- en kleinbedrijf het lastig hadden, staan nu de centra van grote steden en het grootwinkelbedrijf (GWB) door het coronavirus juist onder druk. Brancheorganisaties komen daarom met een stappenplan voor het herstel van de economische vitaliteit van grote binnensteden. Lees op Stadszaken.nl welke 6 stappen moeten leiden tot een snel herstel

What the hack?! Hoe digitaal veilig is jouw bedrijf? Cybersecurity webinar voor ondernemers  
Op donderdag 24 september jl. Is het cybersecurity webinar voor ondernemers, georganiseerd door MKB-Nederland en Nationale-Nederlanden, uitgezonden. Tijdens het webinar hebben cyberexperts laten zien wat cybercriminaliteit is en hoe cybercriminelen te werk gaan. Welke maatregelen je zelf kunt nemen om cybercriminaliteit te voorkomen en wat je moet doen als je toch slachtoffer wordt van een cyberaanval. Wil je dit webinar terugkijken? Dat kan op deze pagina. De slides die tijdens de uitzending zijn getoond, vind je hier terug

Met living labs worden retailers toekomstbestendig 
Hoe voer je als retailer veranderingen door om in te spelen op een veranderend retaillandschap? Zeker tijdens de coronacrisis is die opgave urgenter dan ooit. Living labs helpen ondernemers bij het opdoen van de nodige kennis en het ontwikkelen van de juiste vaardigheden, en sterken ook onderwijs en overheid. Dat was de hoofdboodschap bij het webinar ‘Samen werken aan succesvol ondernemerschap.’  Lees hier meer over dit onderwerp en bekijk hier het webinar georganiseerd Retailagenda, Future-Proof Retail en de Haagse Hogeschool terug.

Handige stroomschema’s en morgenmiddag een webinar voor werkgevers

Coronaklachten.png
Coronaklachten: Welke stappen moet jij als ondernemer zetten?  
Wanneer mag je zelf niet werken? Wat betekent het voor jou als ondernemer als je werknemer klachten heeft, of een gezinslid van je werknemer? Wat moet je doen als een werknemer positief getest wordt? Via het stroomschema wordt in één oogopslag duidelijk wat je moet doen. 

Corona: welke rechten en plichten heb ik als werkgever richting mijn werknemers? 
Ab Koolhof van TK is gespecialiseerd in (het voorkomen en oplossen van) juridische zaken rondom arbeidsrecht. Hij verzorgt online een presentatie op donderdag (morgenmiddag), 1 oktober a.s. van 16.00 -17:00 uur. Met deze presentatie krijg je als werkgever inzicht in de arbeidsrechtelijke consequenties van Corona en de mogelijkheden die je als werkgever daarbij hebt. Zo behandelt Ab bijvoorbeeld welke rechten en plichten er zijn tijdens quarantaine of ziekte, maar ook mogelijkheden voor een ontslag of reorganisatie en de nieuwe financiële noodmaatregelen per 1 oktober a.s.  Geef je op voor dit seminar en laat je voorlichten.

 Wat wij verder lazen:
Uitkomst overleg burgemeesters: geen aanvullende regionale maatregelen (via Studio Alphen) 
Waarom gaat het bij restaurant Dikke Dirck wél beter dan voor corona? (via DeOndernemer.nl)  
Vooral online verkoop door horeca en handel (via Stadszaken.nl) 
Zo gaat Picnic om met snelle groei in coronatijd (via DeOndernemer.nl)  
Nu de besmettingen weer oplopen, wordt het spannend voor de economie (via NRC.nl)

------------------------------------------------

Nieuwsbrief 31- 23 september 2020

Verlenging Corona financiële steunregelingen en waarom het voorkomen van een nieuwe lockdown een must is!
Verder zetten 40 Alphense bedrijven de toon door het ondertekenen van de Green Deal en waarmee gepleit wordt voor duurzaamheid in de corona-herstelplannen.
Ook op de SDG Action day, aanstaande vrijdag, veel aandacht voor duurzaamheid, waarbij de 17 internationale duurzaamheidsdoelen, letterlijk in de Alphense spotlights gezet worden.
En krijg antwoord op de vraag “welke rechten en plichten heb ik als werkgever richting mijn werknemers?

De nieuwsbrief en de informatievoorziening vanuit het Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o wordt samengesteld door de EDBA en Alphen Marketing in samenwerking met de VOA en de gemeente Alphen aan den Rijn.  Heeft u nieuws, informatie of commentaar? Mail ons op info@edbalphen.nl  Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier

Direct naar het EDBA Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn 

Verlenging Corona financiële steunregelingen
De economische en maatschappelijke gevolgen van het coronavirus zijn in Nederland voor iedereen voelbaar. Daarom ondersteunt het kabinet (zelfstandig) ondernemers sinds maart 2020 met tijdelijke financiële regelingen. Recent heeft het kabinet het “Steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt” gepresenteerd. Belangrijke componenten daarin zijn onder meer verlenging van de belangrijke financiële steunmaatregelen NOW, TOZO en TVL tot in ieder geval tot en met juni 2021. Voor uitleg en meer informatie over de regelingen klik hier 

Plaatje EDBA nieuwsbrief.JPG

Voorkomen nieuwe lockdown is een must
Op het forum van MKB Nederland stond begin juli een artikel dat inging op de rol van bedrijven in het voorkomen van een 2e lockdown en hoe om te gaan met de dreiging van een nieuwe opleving van het virus. Hoe houd je dan je personeel nog steeds veilig aan het werk? En hoe voorkom je een tweede coronagolf?

Aan de hand van 3 stappen werd in het artikel getoond hoe bedrijven dat voor elkaar zou moeten krijgen 1) Blijf zorgen voor goede bescherming. 2) Zorg dat werknemers verantwoord kunnen werken en 3) Voorkom, want dat is beter dan te genezen (dus laat je testen!). 

Nu het aantal besmettingen snel oploopt en het code oranje is voor de al hard getroffen sectoren zoals de retail, horeca en cultuur dwingt dat dus te blijven nadenken over oplossingen op het gebied van bescherming, veilige werkomgevingen en beseffen dat innovatieve oplossingen en “out of the box denken” noodzakelijk is om de economie draaiende te houden. 

Een mooi voorbeeld van “innovatief en out of the box denken” lazen wij op de ondernemer.nl. De eigenaren van pizzazaak SUGO, vonden dat ze andere horeca-ondernemers moesten helpen tijdens deze coronacrisis. Daarom kwamen ze met een pizza to go concept, waardoor horeca-ondernemers die op dit moment even wat minder verkopen kunnen profiteren van het populaire concept van SUGO. Voor de link naar het hele artikel verwijzen wij u naar de rubriek “wat wij verder lazen” onderaan deze nieuwsbrief.

Het EDBA Informatiepunt doet een blijvende oproep ideeën en innovatiekracht met ons te delen en oplossingen aan te dragen om gezamenlijk uit de huidige situatie te komen, te blijven delen.

Green Deal: duurzaamheid in corona-herstelplannen 
40 grote, Alphense bedrijven pleiten voor duurzaamheid in corona-herstelplannen. Veel ondernemers zijn door de coronacrisis in de (financiële) problemen geraakt. Hierdoor zijn zij, maar ook overheden, geneigd te focussen op economisch herstel en de aandacht voor klimaat te temperen. Hoewel dat te begrijpen is, zeker als het water je aan de lippen staat, roept de Dutch Sustainable Growth Coalition het bedrijfsleven en de overheid op om juist nú te investeren in duurzaamheid. De deelnemers gaan samen met de VOA het thema verder inhoudelijk uitwerken

Aansluitend hierop is vrijdag 25 september, de SDG Action day. Speciaal voor deze dag is de Alphense Zendmast symbolisch in 17 kleuren van de doelstellingen verlicht. Op 25 september 2015 tekenden 193 landen tijdens de jaarlijkse VN-vergadering een akkoord over de 17 Sustainable Development Goals of Ontwikkelingsdoelen. Deze hebben het doel om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”.

Plaatje TK Corona.jpg

Corona: welke rechten en plichten heb ik als werkgever richting mijn werknemers?
Ab Koolhof van TK is gespecialiseerd in (het voorkomen en oplossen van) juridische zaken rondom arbeidsrecht. Hij verzorgt online een presentatie op donderdag 1 oktober a.s. van 16.00 -17:00 uur. Met deze presentatie krijg je als werkgever inzicht in de arbeidsrechtelijke consequenties van Corona en de mogelijkheden die je als werkgever daarbij hebt. Zo behandelt Ab bijvoorbeeld welke rechten en plichten er zijn tijdens quarantaine of ziekte, maar ook mogelijkheden voor een ontslag of reorganisatie en de nieuwe financiële noodmaatregelen per 1 oktober a.s.  Geef je op voor dit seminar en laat je voorlichten

 Wat wij verder lazen: 
Beperking sluitingstijden horeca disproportioneel (MKB-Nederland) 
Compensatie loondoorbetaling tijdens thuisquarantaine (MKB-Nederland) 
Ook coalitie is nu kritisch over coronabeleid van het kabinet (NRC.nl) 
Zo komen grote binnensteden de coronaklap te boven (Stadszaken.nl) 
Recordaantal online boekingen bij Fletcher Hotels, juist in de coronacrisis (DeOndernemer.nl) 
De oprichters van SUGO helpen andere horeca-ondernemers met pizza to go-service (DeOndernemer.nl)